Untitled-25-810x500.png

Katolícky kňaz v Poľsku sa zúčastnil na ekumenickom obrade požehnania homosexuálnych "párov

27
Kultúra smrti
  • Katolícký kňaz v Poľsku sa zúčastnil na požehnaní párov rovnakého pohlavia.
  • Požehnanie sa uskutočnilo po ekumenickej bohoslužbe pri príležitosti Dňa proti homofóbii.
  • Tradičné katolícke učenie odsudzuje homosexuálne aktivity a nepodporuje požehnania párov rovnakého pohlavia.
  • Vatikán schválil požehnávanie párov rovnakého pohlavia, čo vyvolalo kritiku konzervatívnych katolíkov.

Katolícky kňaz v Poľsku sa zúčastnil na verejnom obrade požehnania párov rovnakého pohlavia.

Pokus o “požehnanie” sa uskutočnil 17. mája počas ekumenickej bohoslužby v evanjelickej reformovanej farnosti vo Varšave, na ktorej boli prítomní katolícki aj protestantskí duchovní vrátane Michał Jabłoński, farár evanjelickej reformovanej farnosti, Halina Radaczová, farárka z Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, a otec Adam żwieżyński, rímskokatolícky kňaz.

Podľa poľského časopisu Wprost sa “požehnanie” párov rovnakého pohlavia uskutočnilo po ekumenickej bohoslužbe pri príležitosti “Medzinárodného dňa proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.”

Čítajte: Episcopalians’ new ‘pride’ emblém ukazuje, ako LGBT ideológia predbehla ich náboženstvo

Vydanie informovalo, že “samotný obrad požehnania”nemal liturgický charakter, napriek Śveżjński’prítomnosti, aby sa neporušili “kanonické predpisy.” Podľa Wprost išlo o “požehnanie” s vkladaním rúk; v video zachytávajúce obrad zostáva nejasné, či sa Świeżyński pokúsili udeliť “požehnanie” zúčastneným párom rovnakého pohlavia.

Tradičné katolícke učenie, hoci sa snaží prijať hriešnikov, aby činili pokánie za svoj minulý život, dôrazne odsudzuje homosexuálne aktivity aj tzv. zväzky osôb rovnakého pohlavia “”v marci 2021 Kongregácia pre náuku viery (CDF) vyhlásila, že Katolícka cirkev nemôže požehnať vzťahy osôb rovnakého pohlavia, pretože “Boh… nemôže požehnať hriech.”

Medzi pármi rovnakého pohlavia, ktoré sa počas obradu prezentovali na “požehnanie”, boli aj Artur a Jana, ktorí o sebe tvrdili, že sú “praktizujúcimi katolíkmi.”

V rozhovore s Wprost Artur vyhlásil:

Toto požehnanie je pre nás veľmi dôležité, je to ďalšia injekcia sily pre náš ďalší spoločný život. Obaja sme veriaci. Viera nám umožnila prežiť mnohé krízy, ktoré sa objavili v našom živote. Niekedy bola tou najsilnejšou kotvou, ktorá nás držala pri živote.

Uschi Pawlik z pro-LGBT Faith and Rainbow Foundation, ktorý sa tiež hlási ku katolíckej viere, povedal pre Wprost, že pre mnohých katolíkov je naďalej neprijateľné “požehnávať” párom rovnakého pohlavia. “Pápež František však jasne ukazuje zmenu v myslení o vzťahoch v Cirkvi a prechod od rigidných pravidiel a zásad k pastoračnej flexibilite,”postuloval Pawlik.

“Je čoraz viac poľských rímskokatolíckych kňazov, ktorí podporujú LGBT+ ľudí,” dodala.

V decembri 2023 Vatikán vydal vyhlásenie Fiducia Supplicans, v ktorom schválil, aby kňazi “požehnávali” páry rovnakého pohlavia. Rôzni významní katolícki preláti, teológovia a kánonisti, ako napríklad kardinál Gerhard Müller, kardinál Robert Sarah a otec Gerald Murray, kritizovali Fiducia Supplicans za to, že ide proti tradičnému katolíckemu učeniu o morálke a sexualite.

Čítajte: Kamerunskí biskupi ‘oficiálne zakázali všetky požehnania homosexuálnych párov’

Medzičasom Świeżyński povedal Wprost, že dúfa, že Fiducia Supplicans nakoniec vydláždi cestu k takémuto “požehnaniu” v poľských katolíckych kostoloch.

“Skutočnosť, že sa to v súčasnosti nedeje, je pre mňa nepochopiteľná a vyvoláva vo mne pocit hanby,” Świeżyński uviedol. “Interpretujem to ako popretie Kristovho”učenia a praktické popretie jeho postoja k ľuďom.”

Katolíctvo zostáva pre Poliakov väčšinovým náboženstvom, aspoň podľa celoštátneho sčítania ľudu v roku 2021, ktoré odhalilo, že približne 71 percent ľudí sa označilo za katolíkov.

Na základe článok liberálne orientovaného výstupu Notes from Poland, Wojciech Polak, arcibiskup gniezdenský a prímas poľský, pripustil, že medzi mladými Poliakmi došlo k “devastujúcemu” poklesu náboženskej praxe.

Polský katolícky episkopát tradične zastáva konzervatívny postoj k sexuálnej etike. During a plénum Poľskej biskupskej konferencie (KEP) v roku 2020 v kláštore Jasna Góra, v ktorom sa nachádza svätyňa Čiernej Madony z Częstochowej, biskupi vydali dokument, v ktorom poukazuje na to, že hoci si ľudia identifikujúci sa s LGBT zaslúžia úctu ako ktokoľvek iný, neznamená to “nekriticky prijímať ich názory.”

Biskupi’v dokumente zatracujú hnutie LGBT ako snahu vynútiť si “morálnu a kultúrnu transformáciu tým, že spoločnosť postupne privykne na správanie, ktoré bolo donedávna považované za morálne odsúdeniahodné,” a naliehajú na “kliniky, ktoré by pomáhali ľuďom, ktorí chcú znovu nadobudnúť svoju prirodzenú sexuálnu orientáciu.”

Počas konferencie v roku 2019 rozhovor s poľskou televíziou TV Republika, arcibiskup kraówský Marek Jędraszewski vyhlásil, že “LGBT ideológia” je “mimoriadne nebezpečná,” rovnako “ako iné ideológie: červená [komunistická], boľševická alebo hitlerovská [nacistická].”

Jędraszewski poznamenal, že “LGBT ideológia” je “popretím vízie Boha,” ktorý “pri stvorení ľudstva ako ženy a muža mal veľmi konkrétny plán [o tom], kto je každý z nás, vrátane biologického.”

Arcibiskup tiež zdôraznil, že Poliaci v minulosti “odolávali boľševickej aj hitlerovskej ideológii,” že “krajina nerobila kompromisy, [zostali sme] zakorenení v kresťanskej, katolíckej viere, ktorá bola silou národa,” pričom zdôraznil, že “brány pekla nepremôžu.”

Napriek tomu nová ľavicová poľská koaličná vláda pod vedením Donalda Tuska, ktorú tvoria strany Občianska koalícia (KO), Tretia cesta (Trzecia Droga) a Ľavica (Lewica), predstavila plány na presadenie právneho uznania zväzkov osôb rovnakého pohlavia a kriminalizovať tých, ktorí tvrdia, že existujú len dve pohlavia.

Krátko po nástupe Tuskovej vlády k moci poľské ministerstvo spravodlivosti navrhlo návrh zmien a doplnení poľského’trestného zákonníka, ktoré by zaviedli trest odňatia slobody až na tri roky za konanie vrátane urážok ľudí na základe ich deklarovaného pohlavia, sexuálnej orientácie alebo iných faktorov.

“Projekt už máme prakticky hotový. Teraz bude odoslaný na medzirezortné konzultácie,”štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Krzysztof Śmiszek informoval Rádio TOK FM.

“Teraz – podobne ako iné rasistické alebo xenofóbne trestné činy – aj tie, ktoré sú založené na homofóbii alebo transfóbii, budú stíhané z úradnej moci a budú považované za rasistické nenávistné prejavy,” ubezpečil Śmiszek.