shutterstock_194665979-810x500.jpg

CHD varuje regulačné orgány: "USA musia byť lídrom pri zabezpečovaní toho, aby digitálne identifikátory zostali dobrovoľné

22
Neutral
  • Bidenova administratíva plánuje vytvoriť ekosystém digitálnej identity.
  • NIST musí zabezpečiť, aby digitálne identifikátory boli dobrovoľné a nepovinné.
  • Los Angeles a Francúzsko zavádzajú digitálne preukazy, ale súdny príkaz chráni tradičné občianske preukazy.
  • CHD a obyvatelia Los Angeles bojujú za práva na súkromie a transparentnosť v digitálnych identifikátoroch.

Občania USA:

Tento krok nasleduje po tom, ako Bidenova administratíva minulý mesiac zverejnila národný plán kybernetickej bezpečnosti ktorý zahŕňa strategickú iniciatívu na vytvorenie “ekosystému digitálnej identity.”

Bidenova’iniciatíva sa opiera o prácu Národného inštitútu pre štandardy a technológie (NIST), federálnej agentúry poverenej zabezpečovaním “technické požiadavky pre federálne agentúry, ktoré zavádzajú služby digitálnej identity.”

NIST, ktorý je súčasťou amerického ministerstva obchodu, plánuje zverejniť revidované vydanie svojho smernice o digitálnej identite ešte tento rok.

Miriam Eckenfels-Garcia, riaditeľka CHD’s Electromagnetic Radiation (EMR) & Wireless program, uviedla, že keď agentúra bude revidovať svoje usmernenia, musí objasniť, že digitálne identifikátory musia byť dobrovoľné a nepovinné.

V jej list vedúcemu programu digitálnych preukazov totožnosti NIST’ Ryan Galluzo, Eckenfels-Garcia informovala agentúru o nedávnom Príkaz Najvyššieho súdu Los Angeles ktorý potvrdil právo obyvateľov pohybovať sa po meste s tradičným občianskym preukazom, a nie s digitálnym preukazom.

“Aby sme sa vyhli konfliktu so súdnym príkazom,” Eckenfels-Garcia napísala, “… prosím, zabezpečte, aby sa príslušné odkazy na digitálnu identifikáciu uvádzali ako dobrovoľné [zvýraznenie pôvodné] alebo voliteľné [zvýraznenie pôvodné].”

Súdny príkaz vyšiel ako výsledok “smart city” žaloba podaná spoločnosťou CHD a dvoma obyvateľmi Los Angeles, ktorí sa obávali, že mesto’s Iniciatíva –SmartLA 2028; spustená v roku 2020 s cieľom vytvoriť “vysoko digitálne a prepojené mesto” do roku 2028, keď bude mesto hostiť letné olympijské hry – by mohla porušiť ich a ich detské’súkromie a práva na súhlas.

Los Angeles’ plán SmartLA2028 zahŕňal panoptikum digitálnej infraštruktúry vrátane siete monitorovacích kamier schopných zachytávať individuálne tváre a hlasové podpisy, ktoré možno použiť na účely presadzovania práva alebo predávať tretím stranám.

Čítajte: Minister techniky Barbadosu tvrdí, že kríza COVID mala ‘výhodu’v zavedení digitálneho občianskeho preukazu

Plán bol zameraný aj na vytvorenie jednotného digitálneho občianskeho preukazu a prihlasovacieho mena, ktoré by každý obyvateľ mohol používať na prístup k digitálnym službám mesta’.

Sťažovatelia tvrdili, že kalifornské aj federálne právo chráni právo vedieť, aké osobné údaje sa zhromažďujú, a právo prihlásiť sa alebo sa odhlásiť zo zdieľania a predaja informácií.

CHD požadovala dokumenty o súčasných projektoch a budúcich plánoch mesta aby žalobcovia mohli uplatniť svoje práva na súhlas a súkromie.

Kalifornský sudca 2. apríla nariadil mestu Los Angeles zverejniť dokumenty, pričom poukázal na to, že mesto s Digitálny etický kódex uznáva právo obyvateľov pohybovať sa po meste bez digitálneho preukazu totožnosti a bez toho, aby sa sledovali a ukladali lokalizačné a iné údaje.

Francúzsko vyžaduje QR kód na vstup do zón Paríža

Eckenfels-Garcia povedal The Defender že víťazstvo CHD’je obzvlášť dôležité vzhľadom na dianie vo Francúzsku, ktoré začiatkom tohto mesiaca oznámilo, že ľudia budú potrebovať digitálny preukaz na vstup do niektorých častí Paríža toto leto, keď mesto hostí olympijské hry.

Každý – vrátane obyvateľov Paríža – kto bude chcieť vstúpiť do určitých zón, sa bude musieť preukázať QR kód na svojom telefóne.

Eckenfels-Garcia tiež poznamenal, že kanadská samospráva minulý mesiac začala vyžadovať návštevníci ukazovať QR kód pri vstupe do mesta alebo jeho opustení.

“Spojené štáty musia ísť príkladom,”povedala, “pri zabezpečovaní toho, aby digitálne identifikačné údaje zostali dobrovoľné a aby práva na súkromie – vrátane práva na odmietnutie digitálnych nástrojov, ktoré by sa mohli použiť na surveillance a kontrolu – sú rešpektované na všetkých úrovniach.”

Dodala: “Musíme vládne agentúry brať na zodpovednosť a zabezpečiť transparentnosť a dodržiavanie existujúcich zákonov a súdnych príkazov – o čo žiadame NIST.”

Greg Glaser, jeden z právnikov zastupujúcich CHD a obyvateľov Los Angeles, uviedol, že z usmernení NIST”možno vyvodiť, že digitálne preukazy totožnosti musia zostať dobrovoľné a nepovinné.

Napr. v časti usmernení sa uvádza, že pri sledovaní identity osoby sa vyžaduje súhlas, ale v tejto časti sa výslovne neuvádza, že všetky digitálne identifikátory a ich podporné technológie musia byť dobrovoľné a nepovinné, povedal Glaser.

“NIST musí v norme výraznejšie uviesť skutočnosť [že digitálne identifikátory sú dobrovoľné a voliteľné], aby to každý jasne videl.”

Tento článok pôvodne uverejnil The Defender — Webová stránka Children’s Health Defense’s News & Views pod licenciou Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0. Prosím, zvážte predplatné The Defender alebo darcovstvo pre Children’s Health Defense.

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadbytočnej úmrtnosti