MicrosoftTeams-image-810x500.png

Hasičský zbor v Los Angeles udelil kresťanskému plavčíkovi čiastočnú výnimku z vyvesenia vlajky Pride

19
Kultúra života
  • Požiarny zbor súhlasil s čiastočným ústupkom pre Littlea.
  • Little nebude musieť vyvesiť vlajku "Progress Pride" počas mesiaca hrdosti.
  • Okres odmieta poskytnúť Littleovi úplné náboženské prispôsobenie, ako žiada žaloba.
  • Spoločnosť Thomas More podáva žalobu a žiada trvalé súdne opatrenie v prospech Littlea.

Požiarny zbor okresu Los Angeles súhlasil s tým, že čiastočne vyhovie plavčíkovi kapitánovi Jeffreymu Littleovi pre jeho náboženské presvedčenie a nebude od neho vyžadovať, aby v rámci svojej práce po zvyšok júna, ktorý označili za mesiac hrdosti, vyvesil vlajku “Progress Pride”.Tento čiastočný ústupok nasleduje po federálnej žalobe, ktorú v mene Littlea podali právnici Spoločnosti Thomasa Mora proti oddeleniu po mesiacoch, keď sa okres bránil.

Požiarny zbor ubezpečil, že Little nebude osobne zodpovedný za vztyčovanie alebo spúšťanie “vlajky hrdosti na pokrok,” pretože buď bude pridelený na stanice, ktoré ju nebudú môcť vyvesiť počas júna, alebo si bude môcť vymeniť zmeny na takýchto staniciach.

Okres však naďalej odmieta poskytnúť Littleovi úplné a kompletné náboženské prispôsobenie, ako sa požaduje v žalobe podanej 24. mája 2024. To by sa dosiahlo udelením stálej náboženskej úpravy, ktorá by trvalo a komplexne chránila Little’ovi práva na náboženskú slobodu. 

Žaloba obviňuje hasičský zbor z porušovania Little’ovi práv podľa prvého dodatku, federálneho zákona a štátneho zákona. Úprimné a hlboko zakorenené náboženské presvedčenie Littlea’mu zakazuje účasť na vztyčovaní “vlajky hrdosti na pokrok”; Hoci čiastočné prispôsobenie hasičského zboru’upokojuje Littleove’bezprostredné obavy, neposkytuje úplnú a kompletnú ochranu jeho náboženského presvedčenia.

Hasičský zbor napríklad trvá na tom, že kapitán Little musí stále zabezpečiť, aby jeho podriadení dodržiavali tento sporný mandát – čo zákon jasne nevyžaduje. Okres tiež naďalej odmieta zrušiť priamy príkaz, ktorý vyžaduje od Littlea’osobné dodržiavanie predchádzajúcej verzie mandátu “vlajka hrdosti na pokrok”. Uvádza sa v ňom tiež, že Little bude musieť každoročne obnoviť svoju žiadosť a každý rok pred začiatkom “mesiaca hrdosti,” prejsť rovnakým procesom žiadosti o prispôsobenie, aby nebol nútený vyvesiť “vlajku hrdosti pokroku.” Právnici Spoločnosti Thomas More podajú návrhy na predbežné a trvalé súdne opatrenie v prospech Littlea.

Paul Jonna, osobitný právny zástupca Spoločnosti Thomas More a partner v advokátskej kancelárii LiMandri & Jonna LLP, uviedol: "V prípade, že by sa Little dostal do situácie, v ktorej by bol nútený vyvesiť vlajku hrdosti pokroku, musel by sa obrátiť na súd: “Hasičský zbor okresu Los Angeles už takmer rok ignoruje žiadosti kapitána Littlea’o náboženskú úpravu. V reakcii na našu federálnu žalobu konečne začali podnikať určité kroky správnym smerom – ale ani zďaleka nie dostatočné.”

“Kapitánovi Littleovi právom a zo zákona patrí úplná a stála výnimka z tejto politiky – a riešenie je jednoduché. Hasičský zbor však namiesto toho, aby vypracoval praktické a funkčné dlhodobé riešenie, naďalej trvá na tom, aby kapitán Little porušil svoje úprimné náboženské presvedčenie, aby si udržal prácu,” pokračoval.

“Tvárou v tvár diskriminácii, obťažovaniu a vyhrážkam sa kapitán Little odvážne postavil na princíp a upozornil na toto flagrantné porušenie ústavy,” dodal. “Chápeme, že okres L.A. dostal stovky podobných žiadostí o výnimku. Budeme v tomto prípade pokračovať na federálnom súde, kým plne neobháji ústavné práva kapitána Littla a jemu podobných.”

Kapitán Jeffrey Little, klient Spoločnosti Thomasa Mora a žalobca v tomto súdnom spore, uviedol: “Dúfam, že tento súdny spor podporí produktívny dialóg medzi veriacimi zamestnancami a ich zamestnávateľmi. Od žiadneho zamestnanca by sa nemalo očakávať, že sa vzdá svojej viery pri nástupe na pracovisko, a ja som sa, žiaľ, cítil zahnaný do kúta, kde moja viera nebola zlučiteľná s požiadavkami mojej práce. Modlím sa za to, aby sa ľuďom s vierou na pracovisku darilo a aby nemali pocit, že musia túto svoju časť skrývať, aby boli v práci úspešní.”

Prečítajte si vyhlásenie Paula M. Jonnu, esq. Poskytujúce správu o stave týkajúcu sa potreby predbežného súdneho príkazu žalobcu’podaného 5. júna 2024 právnikmi Spoločnosti Thomas More na Okresnom súde Spojených štátov amerických pre centrálny okres Kalifornie v mene kapitána Jeffreyho Littlea vo veci Kapitán Jeffrey Little proti Los Angeles County Fire Department, et al., zde.

Prečítajte si overenú sťažnosť na náhradu škody a súdny príkaz, ktorú 24. mája 2024 podali právnici Spoločnosti Thomas More na Okresnom súde Spojených štátov amerických pre centrálny okres Kalifornie v mene kapitána Jeffreyho Littlea v Kapitán Jeffrey Little proti Hasičskému zboru okresu Los Angeles a i., here.

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť v práve rešpektovanie života, rodiny a slobody. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.

Publikované so súhlasom Thomas More Society.