mohamed-camara-810x500.jpg

Francúzska liga suspendovala moslimského futbalistu za zakrytie pro-LGBT nápisu na drese

24
Neutral
  • LFP suspendovala hráča za zakrytie nápisu LGBT na drese.
  • Camara odmietol podporiť boj proti homofóbii počas zápasu.
  • Camara vyvolal kontroverziu a čelí prísnym sankciám od klubu a ministerstva športu.
  • Kluby vo Francúzsku používajú symboly s dúhovou tematikou, čo vyvoláva kontroverzie.

Francúzska Ligue de Football Professionnel (LFP) suspendovala hráča na štyri zápasy za to, že počas zápasu zakryl nápis LGBT na svojom drese.

LFP vydala 30. mája vyhlásenie, v ktorom oznámila, že suspenduje záložníka Mohameda Camaru z AS Monaco, pretože odmietol vykonať jednu alebo viac akcií na zvýšenie povedomia o boji proti homofóbii.”

Camara, moslim z Mali, počas víťazstva svojho klubu nad Nantes 4:0 19. mája zakryl takzvané “logo proti homofóbii” na svojom drese bielou páskou. Podľa Fox News sa Camara nezúčastnil na skupinovej fotografii tímu’pred transparentom s rovnakým pro-LGBT posolstvom a zakryl aj dúhový odznak na rukáve dresu.

Jeho konanie vyvolalo ohlas v mainstreamových médiách. Francúzska’ministerka športu Amelie Oudea-Castera povedala, že Camara’sa rozhodol pre “neprijateľné správanie” a vyzvala na “najprísnejšie sankcie” voči 24-ročnému defenzívnemu stredopoliarovi.

Thiago Scuro, výkonný riaditeľ Monaka’povedal francúzskym médiám, že klub podporuje ligovú’pro-LGBT kampaň a že bude s Camarom “interne diskutovať.”

Čítajte: Harrison Butker’s Chiefs medzi 10 tímami NFL, ktoré neoslávili ‘Pride Month’ na sociálnych sieťach

Malijská futbalová federácia medzitým obhajovala právo Camary’odmietnuť zobrazenie ideologického symbolu a uviedla, že “hráči sú občania ako všetci ostatní, ktorých základné práva musia byť chránené za každých okolností.”

Ako Africa News informuje, tohtoročná’LGBT kampaň francúzskej futbalovej ligy bola štvrtou sezónou po sebe, v ktorej LFP nechala kluby používať symboly s dúhovou tematikou. Podobné kontroverzie vznikali každý rok. V minulej sezóne potrestalo Nantes egyptského hráča Mostafu Mohameda za to, že vynechal zápas proti Toulouse, v ktorom mali tímy na dresoch dúhové čísla na podporu takzvanej “LGBTQIA+ komunity.”

V roku 2022 sa senegalský záložník Idrissa Gueye, ktorý vtedy hral za Paris Saint Germain, tiež odmietol zúčastniť na zápase, v ktorom museli mať hráči na dresoch dúhové čísla. Vtedajší senegalský prezident Macky Sall sa Gueyeho verejne zastal a uvedol, že “jeho náboženské presvedčenie treba rešpektovať.”