shutterstock_2348762337-e1717688648596-810x500.jpg

Pakistanský kresťan zomrel po útoku kvôli údajnému porušeniu islamského zákona o rúhaní

26
Kultúra smrti
  • Kresťanský kresťan zomrel po útoku v Pakistane.
  • Viaceré rodiny, vrátane katolíkov, utiekli z mudžahedínskej kolónie.
  • Rúhanie v Pakistane vedie k násiliu a diskriminácii voči kresťanom.
  • Zákony o rúhaní v Pakistane sú zneužívané na osobné spory a prenasledovanie.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy:Podľa správ médií, ktoré sa odvolávajú na členov jeho rodiny a pakistanskú políciu,  Nazir Masih, pakistanský kresťan, ktorý bol obvinený z&nbspúdajného pálenia stránok Koránu vo svojej obytnej štvrti v kolónii Mudžáhid a následne napadnutý stovkami útočníkov ozbrojených obuškami, tehlami a kameňmi,  zomrel na následky zranení.

Názir bol podľa&nbspvyhlásení jeho rodinných príslušníkov pochovaný v Mudžáhidovej kolónii, kresťanskej štvrti v okrese Sargodha v Pandžábe.

Okrem vyrabovania Nazírovho’domu útočníci údajne vyrabovali aj jeho továreň na obuv a podpálili ju.

Čítajte: Kardinál Sarah vyzýva afrických teológov, aby sa vzopreli západnej ideológii woke

Ak bol Nazir prevezený do nemocnice na ošetrenie rôznych poranení hlavy, lekárom sa nepodarilo zachrániť jeho život, cituje UCA News jeho synovca Adnana Gilla.

“Dvadsaťdeväť osôb bolo zadržaných a umiestnených do súdnej väzby na vypočúvanie. Prehliadka totožnosti ďalších 35 osôb je naplánovaná na dnes,”pakistanský policajný dôstojník Hayat povedal pre UCA News 3. júna.

“Náš brat, podnikateľ, sa stal obeťou. Sme mierumilovní ľudia, ktorých tlačia do krajnosti,” Nosherwan Iqbal, predseda Mierového výboru v divízii Hazara v severozápadnej provincii Khyber Pakhtunkhwa, povedal UCA News 26. mája.

Po útoku na Nazíra utieklo z mudžahedínskej kolónie viac ako 200 rodín, z ktorých polovica boli katolíci, uvádza UCA News. Hoci sa katolík Imran Yousaf so svojou rodinou vrátil 28. mája domov, povedal, že sa stále obávajú.

“Strach nás neopustil. Stále cítime, že je to riziko,” povedal Yousaf, ktorý sa obával o bezpečnosť svojich starých rodičov.

“Boli ich (davu) tisíce. Najmenej 70 percent z nich bolo z okolitých dedín. Kresťania vo vidieckych oblastiach sú teraz zraniteľnejší voči útokom,” Yousaf elaboroval.

Nanešťastie, zavraždený Nazír nebol jediným kresťanom, ktorý trpel pod vplyvom kontroverzného pakistanského zákona o rúhaní.

Vlani v auguste muslimský dav zapálil kostoly a domy v kresťanskej osade v Džaranvále, priemyselnej štvrti mesta Fajsalabád v Pakistane, podpálil, pričom dvoch členov osady’obvinil zo znesvätenia Koránu.

Po tom, čo sa v blízkosti kresťanskej komunity Jaranwala údajne objavili stránky vytrhnuté z Koránu s údajne rúhavým obsahom, miestny moslimský náboženský vodca údajne vyzval moslimov, aby požadovali zatknutie zodpovedných osôb.

Na základe Crux správy.

Crux tiež uviedol, že otec Gulshan Barkat, katolícky kňaz a učiteľ cirkevných dejín na Národnom katolíckom teologickom inštitúte v Karáčí, povedal pre agentúru Associated Press, že obvinenia z rúhania sú “falošným obvinením,” a že za besnenie sú zodpovedné mešity v oblasti. Tie predtým pomocou reproduktorov pripevnených na minaretoch povzbudzovali moslimov, aby “útočili na kostoly a kresťanskú komunitu.”

“Emócie našich moslimských bratov vzplanú veľmi rýchlo, dokonca aj na základe počutia,” povedal Barkat.

Pakistanskí biskupi zasa zverejnili na stránke “Katolíci v Pakistane” Facebookovú stránku, že “16. augusta rozzúrený dav zdemoloval viacero kostolov v meste Džaranwala v provincii Fajsalabád kvôli obvineniam z rúhania,” a požiadal nasledovníkov, aby sa za nás “modlili.”

Čítajte: Pápež František na audiencii vo Vatikáne opäť privítal skupinu ‘transgender’ mužov, homosexuálov

5. augusta 2023 bol učiteľ Abdul Rauf Barkat zavraždený po tom, ako bol počas prednášky v pakistanskej južnej provincii Balúčistán obvinený z rúhania.

V roku decembra 2021 rozvášnený moslimský dav obkľúčil továreň na športové vybavenie v okrese Sialkot, zabil Srílančana a verejne spálil jeho telo kvôli obvineniam z rúhania. Obeť bola obvinená zo znesvätenia plagátov s menom islamského’proroka Mohameda.

V roku 2010, Asia Bibi bola uväznená a odsúdená na smrť kvôli obvineniu z rúhania po spore s ostatnými poľnohospodárskymi robotníkmi, ktorí odmietli piť z rovnakého džbánu na vodu ako kresťan. Následne boli dvaja vládni predstavitelia, guvernér Pandžábu Salman Tasír a federálny minister pre menšiny Shahbaz Bhatti, boli zavraždení po tom, čo vyjadrili verejnú podporu Bibi a pranierovali pakistanský zákon o rúhaní.

Našťastie pre Bibi však bola v roku 2018 po takmer 10 rokoch strávených v cele smrti nakoniec oslobodená. Napriek tomu sa Bibiovej a jej rodine vyhrážali smrťou, čo ich prinútilo k úteku z Pakistanu do Kanady.

2009, bolo v pakistanskom’okrese Gojra v Pandžábe zabitých šesť kresťanov a približne 60 domov zrovnaných so zemou po obvineniach z urážky islamu.

Súpis násilných incidentov proti kresťanom v Pakistane môže pokračovať ďalej a ďalej.

V Pakistane, kde majú väčšinu moslimovia, je už samotný pojem rúhania veľmi chúlostivou záležitosťou , ktorá môže vyvolať rozsiahle násilie. Keď vypuknú násilnosti proti rúhaniu, miestna polícia bola zaznamenaná, že dovolila davom, aby zorganizovali svoje útoky, zvyčajne kvôli obavám, že by mohla byť sama klasifikovaná ako “rúhač”, pretože nedovolila útoky. Napriek tomu skupiny na ochranu ľudských práv tvrdia, že pakistanské’zákony o rúhaní sa zneužívajú na urovnávanie osobných sporov, uvádza BBC reported.

Podľa výňatku z výstupného zhrnutia Správy o medzinárodnej náboženskej slobode v Pakistane za rok 2022:

MVO vyjadrili znepokojenie nad tým, že orgány často nezasahujú v prípadoch spoločenského násilia voči náboženským menšinám zo strachu z pomsty, nedostatočného personálu alebo apatie a že páchatelia takéhoto zneužívania často nečelia žiadnym právnym dôsledkom z dôvodu nedostatočného sledovania zo strany orgánov činných v trestnom konaní, úplatkov ponúkaných obvinenými a nátlaku na obete, aby od prípadov upustili.

Čítajte: Katolícka cirkev je najväčším obrancom slobody: tu’je ako

Podľa pakistanských zákonov o rúhaní môže byť každý, kto je uznaný vinným z urážky islamu alebo kľúčových islamských náboženských predstaviteľov, uväznený a dokonca odsúdený na trest smrti. V auguste minulého roka pakistanskí zákonodarcovia v oboch komorách parlamentu schválili zákon známy ako zákon o trestných zákonoch (novela) z roku 2023, na základe ktorého môže byť doživotne uväznený človek obvinený z urážky ktorejkoľvek manželky, rodinného príslušníka alebo spoločníka islamskej postavy Mohameda. Podľa predchádzajúceho zákona sa porušenie zákona o rúhaní trestalo len trestom odňatia slobody do troch rokov, pokutou alebo oboma týmito trestami. Mnohí ľudia, predovšetkým kresťania, strávili roky v celách smrti po tom, čo čelili obvineniam z rúhania, o ktorých tvrdia, že sú nepravdivé.

Keďže čelia potenciálnym dôsledkom zákonov o rúhaní, mnohí pakistanskí kresťania čelili diskriminácii a prenasledovaniu aj iným spôsobom. Podľa organizácie Open Doors International boli mnohé pakistanské kresťanské dievčatá tiež “unesené, zneužívané a násilne konvertované na islam.” Aby toho nebolo málo, pakistanské úrady údajne kresťanom prideľujú podradné zamestnania, ako sú čističi kanalizácie, a pejoratívne ich označujú za “chura” alebo “špinavých.”

Prevzaté so súhlasom The Remnant.

Pomôcť kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder