Shutterstock_1887155494-810x500.jpg

Ako sa indické zákony proti konverzii spolitizovali s cieľom prenasledovať náboženské menšiny

28
Kultúra života
  • India je oficiálne sekulárny štát s rovnakými právami na slobodu náboženstva.
  • Od nástupu hinduistickej strany BJP k moci čelia náboženské menšiny prenasledovaniu.
  • Útoky proti kresťanom v Indii sú systematické a stupňujú sa od roku 2014.
  • Zákony proti konverzii v Indii vedú k zatýkaniu kresťanov a náboženskému prenasledovaniu.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Od získania nezávislosti v roku 1947 je India oficiálne sekulárnym štátom, pričom v článku 25 ods. 1 indickej ústavy sa uvádza:

S výhradou verejného poriadku, morálky a zdravia a ostatných ustanovení tejto časti majú všetci ľudia rovnaké právo na slobodu svedomia a právo slobodne vyznávať, praktizovať a šíriť náboženstvo.

Od nástupu tvrdej hinduistickej nacionalistickej strany Bharatiya Janata Party (BJP) k moci v roku 2014 však náboženské menšiny v Indii s hinduistickou väčšinou čelia prenasledovaniu v rôznych formách vrátane nútených konverzií alebo opätovných konverzií k hinduizmu. Keďže BJP má značné väzby na hindutvu, ideológiu, ktorá tvrdí, že indická identita je spojená s hinduizmom, náboženské menšiny, ako napríklad kresťania, museli čeliť odporu a diskriminácii z dôvodu svojho náboženstva.

Priya Sharma (meno bolo z bezpečnostných dôvodov zmenené), miestna partnerka mimovládnej organizácie Open Doors, ktorá pomáha prenasledovaným kresťanom, potvrdila, že od roku 2014 “útoky proti kresťanom sú veľmi systematické a len sa stupňujú. Pastori sú uväznení na základe falošných obvinení, kostoly sú zatvárané a dochádza k násilnému konvertovaniu na hinduizmus.”

Aby to bolo ešte komplikovanejšie, prítomnosť zákonov proti konvertovaniu, ktoré boli najprv zavedené s cieľom zastaviť konvertovanie ľudí od hinduizmu prostredníctvom “zavádzaním, násilím, neprimeraným vplyvom, nátlakom, vábením alebo podvodnými prostriedkami,” boli politizované vládnucou BJP a ich spojencami ako “nástroj prenasledovania zo strany tých, ktorí sú skutočne proti náboženskej tolerancii… vytváraním ďalšej polarizácie a vytváraním atmosféry strachu medzi náboženskými menšinami,” podľa listu z augusta 2023 adresovaného indickej vláde, ktorý napísal spravodajca OSN pre slobodu náboženstva alebo viery Nazila Ghanea, a spravodajca OSN pre otázky menšín Fernand de Varennes.

K novembru 2023 boli takéto zákony proti konverzii v platnosti v 12 z 28 indických’štátov, a to Arunačalpradéš, Čhattisgarh, Gudžarát, Harijána, Himáčalpradéš, Džhárkhand, Karnátaka, Madhjapradéš, Odiša, Radžastan, Uttarákhand a Uttarpradéš. Hoci sa formulácie zákona v jednotlivých štátoch líšia, zvyčajne sa v nich stanovuje, že “nikto by nemal konvertovať ani sa pokúšať konvertovať, či už priamo alebo nepriamo, akúkoľvek osobu z jedného náboženstva na iné, a to použitím sily alebo vábením, alebo akýmkoľvek podvodným spôsobom.”

Na základe správy britskejso sídlom v Indii, prísne zákony proti konverzii v rôznych indických štátoch viedli k “zatknutiu stoviek kresťanov.” Release International potom upozornila na to, že “prenasledovanie kresťanov a iných náboženských menšín v Indii sa každým mesiacom dramaticky zvyšuje.”

V decembri 2023 článok UCA News opisuje, ako bolo na základe zákonov proti konvertovaniu v štáte Uttarpradéš’zadržaných takmer 400 kresťanov, odkedy boli zákony pred takmer tromi rokmi prijaté.

“Tieto údaje sú od 27. novembra 2020 do 27. novembra 2023,” povedal pre UCA News jeden z cirkevných vedúcich, ktorý si želal zostať v anonymite. V tom istom článku sa dodáva:

Za doteraz zatknutých 398 osôb tvoria väčšinu protestantskí pastori a stúpenci novokresťanských skupín. Medzi uväznenými je okrem katolíckeho kňaza 318 mužov a 80 žien.

Zákon proti konvertovaniu bol v štáte prvýkrát zavedený ako nariadenie v roku 2020 a prijatý v rámci zákona o zákaze nezákonného konvertovania náboženstva v štáte Uttarpradéš v roku 2021.

Kresťanskí lídri odsúdili zákon za to, že funguje ako nástroj tvrdej línie hinduistických skupín “zameraný na kresťanov a na ich uväznenie v pasci.”

“Naši ľudia sú uväznení na základe úplne falošných prípadov náboženskej konverzie,” Minakshi Singh, generálna tajomníčka organizácie Unity in Compassion so sídlom New Delhi, ktorá pomáha kresťanom žiadať o prepustenie na kauciu, povedala pre UCA News.

“Samotný základ tohto drakonického zákona proti konverzii je v rozpore so základnými princípmi a duchom indickej ústavy,” dodal Singh.

Občas tvrdí hinduistickí nacionalisti zneužívali tieto zákony na útoky proti kresťanom a iným náboženským menšinám, aby im zabránili v uctievaní alebo zhromažďovaní. Podľa týchto tvrdých hinduistických nacionalistov kresťan alebo moslim Ind nie je “pravý Ind.”

Takto tvrdí hinduistickí nacionalisti zneužívajú zákony proti konverzii na obviňovanie (zvyčajne falošné) tých, ktorí majú hinduistický pôvod a úprimne sa stali kresťanmi z vlastnej vôle, ako aj na falošné obviňovanie katolíckych/protestantských prelátov z toho, že údajne nútia ľudí konvertovať z hinduizmu na kresťanstvo.

Ako sa uvádza na výše uvedenom liste OSN, bolo zaznamenaných “niekoľko správ o modlitebných stretnutiach, náboženských obradoch, ktoré boli prerušené rozzúreným davom obviňujúcim veriacich z účasti na nútených náboženských konverziách. Tieto prípady prispievajú k vytváraniu atmosféry strachu pre náboženské menšiny a atmosféry beztrestnosti pre pomstiteľov, ktorí sa cítia oprávnení narúšať pokojné náboženské obrady, zastrašovať a používať násilie bez následkov.” Pozoruhodné je, že ten istý list OSN sa odvolával na štúdiu, ktorú uskutočnila indická skupina na ochranu práv Článok 14, ktorá preskúmala 101 policajných správ podaných v štáte Uttarpradéš a zistila, že väčšina správ vychádzala zo sťažností podaných “Hindutva outfits using the law to harass Christians.”

Podľa správy Article 14z 11. októbra 2023, viac ako polovica všetkých prvých informačných správ (FIR) o údajnom násilnom konvertovaní na kresťanstvo v štáte Uttarpradéš (UP) nemá žiadnu právnu váhu a polícia ich nikdy nemala zaregistrovať.”

V tej istej správe podľa článku 14 sa ďalej upresňuje, že “šesťdesiatdva percent FIR (63 zo 101), v ktorých sa tvrdí, že došlo k takejto konverzii na kresťanstvo, je registrovaných v reakcii na sťažnosti tretích strán (iných ako obvinený alebo obeť) vrátane hinduistických organizácií, ako sú Bajrang Dal a Vishwa Hindu Parishad (VHP) a členov Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).”

V spomínanom liste OSN sa uvádzajú aj ďalšie otázky, ktoré vyvolávajú obavy, vrátane nejednoznačných formulácií zákonov proti konvertovaniu, pričom slová ako “zavádzanie” a “lákanie” môžu indické orgány a prokurátori vykladať rôzne. Organizácia Open Doors uviedla, že niektoré prípady nemohli obstáť, keď sa dostali na súd, pretože zvyčajne padli, pretože obvinení nemohli svoje obvinenia podložiť dôkazmi. Mimovládna organizácia potom uviedla príklad, keď súd v štáte Uttarpradéš v roku 2023 rozhodol, že pastor a jeho manželka neboli vinní zo spáchania trestného činu podľa štátnych zákonov proti konvertovaniu za šírenie Biblie.

Po vypočutí ich odvolania sudca rozhodol:

Poskytovanie vyučovania, distribúcia biblických kníh, povzbudzovanie detí k získaniu vzdelania, organizovanie zhromaždenia dedinčanov a vykonávanie Bhandara, poučovanie dedinčanov, aby nevstupovali do hádok a nepožívali alkohol, nepredstavuje vábenie podľa zákona z roku 2021.

Napriek tomu, hoci obvinení nemusia byť nakoniec odsúdení, samotná skúsenosť s obvinením a obžalobou na súde môže spôsobiť obrovskú traumu a narušenie ich života, ľutuje Open Doors.

V reakcii na zákony proti konverzii Lisa Gentile, Senior Advocacy Officer pre Open Doors International, vyhlásila:

Tieto zákony sú úplne zbytočné. Využívajú ich hinduistickí nacionalistickí stúpenci na vybavovanie osobných účtov a presadzovanie vlastnej agendy. A ich ďalšie zavádzanie by spôsobilo ďalší strach a utrpenie.

Aakoľko zákony proti konverzii v súčasnosti v Indii existujú len na úrovni jednotlivých štátov, zo strany hinduistických nacionalistov sa objavili výzvy na prijatie celoštátneho zákona proti konverzii, čo vyvoláva obavy, že BJP by mohla zmeniť sekulárnu Indiu na hinduistický nacionalistický štát.

Našťastie, počas pojednávania 16. mája týkajúceho sa zákona proti konverzii v štáte Uttarpradéš indický Najvyšší súd poznamenal, že zákon by mohol porušovať indickú ústavu zaručujúcu slobodu náboženského vyznania, pričom uviedol, že “niektoré časti [zákona] sa môžu javiť ako porušujúce základné právo na náboženské vyznanie zaručené článkom 25 ústavy.”

Po vyjadreniach Najvyššieho súdu’arcibiskup Peter Machado z Bangalore v južnom štáte Karnataka povedal pre Catholic News Agency (CNA):

Tento postreh Najvyššieho súdu nám dáva veľkú nádej. Poznámka súdu zdôrazňuje prvenstvo základného práva na slobodu svedomia. Nepodporujeme podvodné konverzie ani sa na nich nepodieľame. Zákon by sa však nemal používať na naše prenasledovanie a popieranie nášho základného práva.

Podobne vyjadril svoju úľavu pre CNA aj A. C. Michael, katolík a koordinátor ekumenického Zjednoteného kresťanského fóra (UCF):

Poznámka Najvyššieho súdu je príjemným prekvapením a dáva nám nádej.

Podstatné je, že UCF pozorne sleduje prípady protikresťanského násilia a ponúka podporu prenasledovaným kresťanom, z ktorých väčšina bola zatknutá na základe falošných obvinení z konverzie, uviedla CNA.

Michael dodal, že zo 731 prípadov prípadov krutostí, ktoré UCF zdokumentovala v roku “viac ako polovica z nich sú pochybné zatknutia na základe FORA [Freedom of Religious Acts],” pričom uviedol, že v roku 2023 bolo v Uttarpradéši zaznamenaných 301 zo 731 prípadov protikresťanského prenasledovania.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder