maxresdefault-810x500.jpg

Film "Ježiš žízni" ukazuje zázrak Kristovej skutočnej prítomnosti v Eucharistii

0
Kultúra života
  • Ježiš je prítomný v Eucharistii skutočne, nie len symbolicky.
  • Film "Ježiš žízni" objasňuje dar Eucharistie a jej význam.
  • Katolíci môžu prijímať Krista každý deň na svätej omši.
  • Je dôležité chrániť a rešpektovať Krista v Eucharistii a prijímať ho dôstojne.

Pri adorácii spočíva Ježiš v monštrancii. V tichosti. Nenápadne. S láskou. Je tam pre nás, aby sme ho adorovali. A keď kňaz počas konsekrácie podrží hostiu a povie “Toto je moje telo,” stane sa zázrak. Táto hostia sa stáva naším Pánom Ježišom Kristom - telom, krvou, dušou a božstvom. 

Ako neuveriteľne sme požehnaní, že náš Pán je s nami na každej jednej omši! Nie je to len symbol. Vďaka zázraku transsubstanciácie je Ježiš Kristus v Eucharistii skutočne prítomný. Aký je to nesmierny dar pre katolíkov na celom svete!"

Tento nádherný dar Eucharistie je predmetom nového filmu Eduarda Verástegui a Wahl St. Productions. Účinkujú v ňom biskup Andrew Cozzins, Chris Stefanick, Scott Hahn a ďalší, Ježiš žízni: Zázrak Eucharistie objasňuje tento dar. Hoci bol tento film v kinách len niekoľko dní, jeho vplyv bude trvať nekonečne dlho. 

Ježiš žízni nás zavedie na biblickú a globálnu cestu  od roku 33 n. l. až po súčasnosť. Zavedie nás do väzenia, do Afriky, do Talianska, do Mexika, na poslednú večeru a na cestu do Emauz. Opisuje eucharistické zázraky a venuje sa Kristovým slovám apoštolom, najmä v šiestej kapitole knihy sv. Jána’evanjelia, kde Ježiš hovorí zástupom, že je Boží Syn a že “ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nemáte v sebe život.”

Toto bolo neuveriteľne ťažké učenie! Nielenže zmiatlo Židov, ale mnohých z nich skutočne prinútilo odísť. Keby Ježiš hovoril symbolicky, určite by ich zavolal späť a vysvetlil im, že to nepochopili. Namiesto toho opakoval svoje slová znova a znova a znova: “Ja som chlieb života.” “Moje telo je pravý pokrm a moja krv je pravý nápoj.” “Ja som živý chlieb, ktorý zostúpil z neba; kto bude jesť tento chlieb, bude žiť naveky.”

Mnohým sa však Jeho učenie nepáčilo’a On ich nechal odísť, pretože toto učenie bolo také dôležité a potreboval, aby ho pochopili. 

Po ich odchode sa obrátil na svojich apoštolov a spýtal sa, či aj oni odídu. Svätý Peter odpovedal: “Učiteľ, ku komu máme ísť? Ty máš slová večného života.”

PREČÍTAJTE SI: Kardinál Sarah: Rozšírené prijímanie na ruku je súčasťou satanovho’útoku na Eucharistiu

Náš dnešný život

Posuňte sa o 2 000 rokov dopredu. Nechodili sme’s Ježišom. Nevideli sme’jeho zázraky z prvej ruky. Svet narobil toľko hluku, že dnes už len asi dve tretiny katolíkov veria v skutočnú prítomnosť Krista v Eucharistii. Aká neuveriteľne smutná štatistika. 

Ježiš je najväčší dar, aký sme kedy dostali, a prichádza k nám pri každej omši. A podobne ako Judáš, aj mnohí ľudia ho odmietajú.  

Možno boli zle katechizovaní. Možno len dovolili, aby im svet zatienil pravdu. Možno hovoria, že chcú “dôkaz” (Ak je to tak,”nehľadajte Blessed Carlo Acutis’ zoznam eucharistických zázrakov!)

Najväčšou súčasťou našej katolíckej viery je, že Krista môžeme prijať, ak sme sa postili a sme bez smrteľného hriechu, každý deň na svätej omši. Žiadne iné náboženstvo nemá zázrak transsubstanciácie, pretože len katolícki kňazi, potomkovia pôvodných apoštolov, konajú in persona Christi (v osobe Krista), aby Ježiš mohol vykonať tento zázrak. 

Ak tomu rozumiete, prečo by ste chceli byť niekým iným ako katolíkom?"

Keď sa predložíme na prijímanie a kňaz povie “Telo Kristovo” a my povieme “Amen,”, hovoríme tým, že skutočne veríme, že je to Telo Kristovo. Amen – nech sa tak stane. Súhlasím. V skutočnosti prijímame nášho Pána.  

Preto je&nbspdôležité správať sa k Ježišovi s úctou a rešpektom a dôstojne ho prijímať. Dokonca aj naše spôsoby, keď ho prijímame, musia byť úctivé.

PREČÍTAJTE SI: 5 dôvodov, prečo by katolíci mali prijímať sväté prijímanie len na jazyk

Časťou tejto úcty je, že Krista v Eucharistii musíme chrániť. Kánon 915 vysvetľuje: “Tí, ktorí . [tvrdohlavo] zotrvávajú v zjavnom ťažkom hriechu, nemajú byť pripustení k svätému prijímaniu.” To platí pre všetkých, vrátane katolíkov vo verejnom živote. Ak sa nedržíte katolíckeho učenia, čiňte pokánie! Choďte na spoveď a potom sa vráťte domov do Cirkvi a k Eucharistii. 

Ochrana Krista v Eucharistii znamená aj to, že nekatolíkom láskavo vysvetlíme, že nemajú prijímať Eucharistiu. Katolícka cirkev ich má rada a chce ich, ale na prijatie Eucharistie musí byť človek v plnej jednote s Cirkvou. Ježiš skutočne žízni. Chce, aby sa všetci príslušníci iných náboženstiev vrátili domov, do katolíckej viery – do Cirkvi, ktorú stvoril.

Zmeňte svoje srdce

Takže čo robiť, ak neveríte’v skutočnú prítomnosť alebo ste ani nevedeli, že by ste mali? Po rokoch myslenia si, že Eucharistia je len symbol, môže byť pre teba ťažké pochopiť to. Pochopte však, že ak Boh môže stvoriť celý svet, samozrejme, že môže premeniť chlieb a víno na svoje Telo a Krv. 

Vynaložte vedomé úsilie, aby ste svoje srdce a myseľ preorientovali na pravdu. Čítaj si Písmo. Čítajte o eucharistických zázrakoch. Pozrite si toto video s otcom Mikom Schmitzom, ktorý vysvetľuje biblický pôvod Eucharistie. Choďte si sadnúť s Ježišom na adoráciu. Pozerajte na neho, rozprávajte sa s ním, počúvajte ho. Rozvíjajte s Ním vzťah. Vpustite Ho do svojho srdca.  

Ježiš žízni vysvetlil, že tí, ktorí veria v reálnu prítomnosť, neopúšťajú Cirkev. Prečo by to robili? Prečo by niekto odchádzal od Tela a Krvi samotného Krista?" 

Ježiš Kristus je skutočne prítomný v Eucharistii. Keď naplno pochopíte, že táto premena sa naozaj deje, nastane premena aj vo vás. Ježiš po tebe skutočne túži. Chce, aby ste aj vy žíznili po ňom.

Susan Ciancio je absolventkou Univerzity Notre Dame a už viac ako 20 rokov pracuje ako spisovateľka a redaktorka; z toho 14 rokov v oblasti pro-life. V súčasnosti je redaktorkou American Life League’s Celebrate Life Magazine—predného katolíckeho pro-life časopisu v krajine’. Je tiež výkonnou editorkou ALL’s Culture of Life Studies Program—- katolíckej pro-life vzdelávacej organizácie pre deti od 12 rokov.