GettyImages-1242114339-810x500.jpg

Pápež František na stretnutí, na ktorom sa diskutovalo o vstupe homosexuálnych mužov do seminárov, opäť použil nadávku "buzerant

62
Kultúra smrti
  • Pápež František varoval pred "buzerantstvom" vo Vatikáne.
  • Homosexuálni muži by nemali vstupovať do katolíckych seminárov.
  • Vatikán potvrdil zákaz prijímania mužov s homosexuálnymi sklonmi do seminárov.
  • Pápež František sa vracia k otázke homosexuálnych mužov v seminároch.

Pápež František údajne opäť použil výraz “buzerantstvo” (“frociaggine”) počas stretnutia so 160 kňazmi, na ktorom pontifik diskutoval aj o otázke vstupu homosexuálnych mužov do seminárov.

Podľa hlavných talianskych spravodajských agentúr František v utorok počas stretnutia za zatvorenými dverami na Pápežskej saleziánskej univerzite prítomným kňazom povedal, že “vo Vatikáne vládne ovzdušie buzerantstva.”

Počas toho istého stretnutia sa pápež vrátil aj k otázke prijímania mužov s homosexuálnymi sklonmi do katolíckych seminárov.

Vatikánska tlačová kancelária informovala, že František hovoril o “nebezpečenstve ideológií v Cirkvi” a zopakoval “potrebu prijímať [mužov s homosexuálnymi sklonmi] a sprevádzať ich v Cirkvi a obozretnú indikáciu Dikastéria pre klérus ohľadom ich vstupu do seminára.”

Aj keď sa vo vyhlásení nešpecifikovalo, na ktorý dokument Dikastéria pre klérus sa pontifik odvolával, zdá sa, že František opätovne potvrdil všeobecný zákaz umožniť mužom s homosexuálnymi sklonmi vstup do seminárov.

Čítajte: Pápež František údajne povedal homosexuálovi vyhodenému zo seminára: ‘Pokračuj vo svojom povolaní’

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA František povedal, že muži s homosexuálnymi sklonmi sú “dobrí chlapci”, ale nemali by so svojím stavom vstupovať do seminára.

Vatikán v roku 2005 inštrukcia k tejto problematike vydaná Kongregáciou pre katolícku výchovu a schválená pápežom Benediktom XVI. zopakovala cirkevný’zákaz, aby muži s “hlbokými homosexuálnymi sklonmi” boli prijatí do seminára alebo do svätenia.  Dokument bol reaffirmed potvrdený Vatikánom pod vedením pápeža Františka v roku 2016.

Pápež František’tam a späť v otázke homosexuálnych mužov v seminároch

Pápež František v posledných týždňoch akoby sa v otázke homosexuálnych mužov v seminároch vracal tam a späť. Dňa 20. mája počas stretnutia s Talianskou biskupskou konferenciou (CEI) František údajne použil výraz “buzerantstvo”, keď sa ho pýtali na možnosť prijatia homosexuálnych mužov do katolíckych seminárov.

Taliansky výstup Dagospia ako prvý informoval o Františkových slovách, že “v Cirkvi je príliš veľa atmosféry buzerantstva.”Dagospia tvrdí, že povedal aj to, že biskupi musia preto “dostať zo seminárov všetkých buzerantov [checche], aj tých, ktorí sú len poloorientovaní.”

Dňa 28. mája, po tom, ako Františkove” výroky vyvolali medzinárodný škandál, Vatikán vydal ospravedlnenie za použitie termínu, ktorý označil za “homofóbny,” termín LGBT aktivistov. Vatikán uviedol, že pápež “rozširuje svoje ospravedlnenie tým, ktorí sa cítili urazení použitím termínu, o ktorom informovali iní.”

Vatikán vo svojom vyhlásení dodal, že pápež František’ citát: “V Cirkvi je miesto pre každého, pre každého! Nikto nie je zbytočný, nikto nie je nadbytočný, pre každého je miesto. Tak ako my, každý.“

Začiatkom júna vyvolali titulky novín zprávy o liste, ktorý pápež údajne napísal mladému mužovi, ktorého prepustili zo seminára pre praktizovanie homosexuality. Zdalo sa, že pápež povzbudzuje homosexuálneho muža, aby sa usiloval o kňazstvo, čo je v rozpore s katolíckym učením a jeho predchádzajúcimi verejnými vyhláseniami. Povedal 22-ročnému mladíkovi, aby “pokračoval vo svojom povolaní, ” zdôrazňujúc, že “Ježiš volá každého, každého.” Vatikán nepoprel pravosť údajného listu.

Čítajte: Pápež František sa stretne s pro-potratovými komikmi Stephenom Colbertom, Whoopi Goldbergom, Jimmym Fallonom

Tento prípad nie je prvým, keď sa objavili správy o tom, že pápež František potvrdzuje pro-LGBT skupiny alebo jednotlivcov v ich hriešnych praktikách a ideológiách. Otvorene homosexuálny kňaz páter James Alison povedal, že pontifik potvrdil jeho homosexualitu v súkromnom telefonáte v roku 2017. V roku 2023 pápež údajne povedal skupinám LGBT aktivistov, vrátane New Ways Ministry, aby “pokračovali” vo svojich aktivitách počas súkromného stretnutia vo Vatikáne.

Pápež má tiež rozsiahle záznamy o podpore heretických, pro-LGBT duchovných, ako sú Kardinál Robert McElroy zo San Diega a LGBT aktivistickí kňazi ako Otec James Martin, SJ. Kardinál Jean-Claude Hollerich, SJ, z Luxemburgu, ktorého František vymenoval za generálneho relátora svojej synody o synodalite, má povedal že podľa neho je cirkevné učenie o hriešnosti homosexuálnych skutkov “falošné.”

V decembri František schválil heterodoxný dokument Fiducia Supplicans, ktorého autorom je kardinál Victor Fernández, vedúci Dikastéria pre náuku viery. Keďže schvaľuje “požehnanie” homosexuálnych “párov,” vyvolal odsúdenie od biskupov z celého sveta, vrátane kardinála Gerharda Mülera, kardinála Roberta Saraha a väčšiny afrických biskupov.

RELEVANTNÉ

Pápež František napísal predslov k pro-LGBT o. Františkovi. James Martin’najnovšej knihe

Realita ‘homosexuálnych’ seminárov a čo’sa skrýva za poznámkou pápeža Františka’ ‘buzerantstvo’

Čo si majú katolíci myslieť o poznámke pápeža Františka’ o homosexuáloch v seminároch?"