Shutterstock_1689358282-810x500.jpg

Tureckí biskupi zasvätili krajinu Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu

38
Kultúra života
  • Turecko sa zasvätilo Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu na sviatok Najsvätejšieho Srdca.
  • Zasvätenie v Izmire bolo pod vedením apoštolského nuncia a biskupov rôznych komunít.
  • 24 krajín sa už zasvätilo Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.
  • Cieľom zasvätenia je obnoviť zasvätenie, zrieknuť sa zla a žiť v slobode Božích detí.

Turecko sa v piatok 7. júna, na sviatok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, pripojilo k viac ako 20 krajinám zasväteným Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu.

Monsignor Marek Solczyński, apoštolský nuncius v Turecku, predsedal zasväteniu Najsvätejšiemu Srdcu v Katedrále sv. Jána’v katedrále v Izmire, “obklopený takmer všetkými biskupmi štyroch katolíckych komunít v krajine - latinskej, arménskej, sýrskej a chaldejskej,” podľa National Catholic Register. 

S myšlienkou zasvätenia prišiel otec Alessandro Amprino, kancelár arcidiecézy Izmir, ktorý bude zastupovať Tureckú katolícku cirkev v ekvádorskom Quite na 53. medzinárodnom eucharistickom kongrese. Táto juhoamerická krajina bola ako prvá na svete zasvätená Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu v roku 1874, teda pred 150 rokmi, na žiadosť prezidenta Gabriela García Morena.

Odvtedy bolo 24 krajín zasvätené Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie vo Fatime v Portugalsku na žiadosť svojich biskupov’ konferencií, vrátane Portugalska, Albánska, Bolívie, Kolumbie, Kostariky, Kuby, Slovenska, Guatemaly, Maďarska, Indie, Mexika, Moldavska, Nikaraguy, Panamy, Paraguaja, Peru, Poľska, Kene, Dominikánskej republiky, Rumunska, Španielska, Tanzánie, Východného Timoru a Zimbabwe.

Amprino vysvetlil, že ho inšpirovalo “nadšenie” a “duchovné plody” ekvádorského’zasvätenia, Register informoval. Myšlienku navrhol Tureckej biskupskej konferencii (CET) ako osobitný spôsob osláv národného eucharistického roka Turecka’Katolíckej cirkvi, ktorý bol tento rok zorganizovaný spolu s biskupmi Quita’.

Posviacku doplnia duchovné cvičenia pre rehoľníkov v Iskenderune, ako aj ukončenie národného eucharistického roka 24. novembra.

Arcibiskup Martin Kmetec, OFM Conv, z Izmiru, predseda biskupskej’ konferencie, povedal, že cieľom svätorečenia je “znovuobjaviť a obnoviť zasvätenie, ktoré sa uskutočnilo v deň krstu, zrieknuť sa zvodov zla, aby sme žili v slobode Božích detí, zveriť celý svoj’život do rúk Krista, a to aj tvárou v tvár násiliu.” 

Jeho vyjadrenia prichádzajú takmer päť mesiacov po teroristickom útoku, ktorý bol vykonanýv kostole Narodenia Panny Márie v Büyükdere.

Pôvod úcty k Najsvätejšiemu Srdcu pochádza zo zjavenia Krista svätej Margite Márii Alacoquev Paríži v 70. rokoch 16. storočia, keď zjavil lásku svojho Najsvätejšieho srdca k svetu a požiadal o odčinenie hriechov svätokrádeže a rúhania.