shutterstock_733226269-e1718726351629-810x500.jpg

Najvyšší európsky súd pre ľudské práva potvrdil maďarský zákaz asistovanej samovraždy

20
Kultúra života
  • Kanadskí zákonodarcovia majú zastaviť rozširovanie asistovanej samovraždy
  • Európsky súd pre ľudské práva podporil právo na život
  • Maďarsko ochraňuje životy občanov zakázaním asistovanej samovraždy
  • Legalizácia asistovanej samovraždy vedie k zneužívaniu a je neetická

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Európsky súd pre ľudské práva podporil právo na život tým, že zamietol žalobu, ktorá sa snažila povoliť asistovanú samovraždu v Maďarsku.

Maďarský štátny príslušník Dániel Karsai, ktorému diagnostikovali progresívne neurodegeneratívne ochorenie, sa snažil podkopať právnu ochranu života v Maďarsku tým, že napadol jeho zákaz asistovanej samovraždy.

Čítajte: Autistická Holanďanka v dobrom fyzickom zdraví sa vo veku 29 rokov rozhodla pre asistovanú samovraždu

Svojím rozhodnutím súd potvrdil, že zákaz asistovanej samovraždy je v súlade s povinnosťami krajiny&nbsppodľa medzinárodného práva chrániť život. Okrem toho, ako súd zdôraznil, “väčšina členských štátov Rady Európy’naďalej zakazuje” eutanáziu a s ňou súvisiace praktiky (§ 165).

“Vítame dnešné’rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva [z 13. júna 2024], ktoré potvrdzuje’základnú ochranu ľudských práv v Maďarsku. Hoci hlboko súcitíme so stavom pána Karsaia’a podporujeme jeho právo na čo najlepšiu starostlivosť a úľavu, z iných jurisdikcií je jasné, že právo na smrť sa rýchlo stáva povinnosťou zomrieť. Namiesto toho, aby spoločnosť opustila našich najzraniteľnejších občanov, mala by urobiť všetko pre to, aby poskytla najlepšie štandardy starostlivosti,” povedal Jean-Paul Van De Walle, právny poradca ADF International.

ADF International spolu s U.K.-mimovládnou organizáciou Care Not Killing, intervenovala v prípade Karsai proti Maďarsku, pričom argumentovala, že zákonný zákaz asistovanej samovraždy v Maďarsku’musí byť zachovaný v súlade so záväzkom podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach (článok 2) chrániť právo na život.

Súd: štáty nie sú povinné ‘zabezpečiť prístup’ k asistovanej samovražde

V podaní súdu ADF International zdôraznila nevyhnutné zneužívanie, ktoré nastane, keď sa vykorení právna ochrana práva na život. V spise sa vysvetľovalo:

Odstránenie takýchto ustanovení zo zákona vytvára nebezpečný scenár, v ktorom sa na zraniteľné osoby vyvíja tlak, aby ukončili svoj život v obave (či už oprávnenej alebo neoprávnenej), že budú príťažou pre príbuzných, opatrovateľov alebo štát, ktorý má nedostatok zdrojov.

Súd rozhodol, ako to uviedla ADF International, že neexistuje “žiadny základ pre záver, že členským štátom sa týmto odporúča, nieto ešte vyžaduje, aby poskytli prístup” k asistovanej samovražde. (§143)

Snaha o legalizáciu asistovanej samovraždy

Štyridsaťšesťročný Karsai si želal uchýliť sa k asistovanej samovražde skôr, než sa jeho fyzický stav ešte viac zhorší. Maďarsko chráni životy svojich občanov vrátane zraniteľných osôb tým, že kriminalizuje čin, ktorým sa niekomu pomáha ukončiť život, bez ohľadu na to, či je tento čin spáchaný v Maďarsku alebo v zahraničí. Karsai tvrdil, že ak by chcel vykonať asistovanú samovraždu mimo Maďarska, maďarský trestný zákonník by sa vzťahoval na každého, kto by mu pomáhal.

Rozhodnutie vo veci Karsai proti Maďarsku potvrdzuje rozhodnutie ESĽP z roku 2002 vo veci Pretty proti Spojenému kráľovstvu, ktoré sa týkalo ženy s ALS. Vtedy súd podobne rozhodol, že britský zákaz asistovanej samovraždy nie je v rozpore s dohovorom a jeho cieľom je zabrániť zneužívaniu zraniteľných osôb.

V rozhodnutí z 13. júna súd uviedol, že “súčasťou ľudského stavu je, že lekárska veda pravdepodobne nikdy nebude schopná odstrániť všetky aspekty utrpenia nevyliečiteľne chorých osôb” (§ 158). Zdôraznil však, že “tento zvýšený stav zraniteľnosti si vyžaduje zásadne humánny prístup orgánov k riešeniu týchto situácií, prístup, ktorý musí nevyhnutne zahŕňať paliatívnu starostlivosť, ktorá sa riadi súcitom a vysokými lekárskymi štandardmi.”

Legalizácia vedie k zneužívaniu

“Na celom svete len nepatrná menšina krajín povoľuje asistovanú samovraždu. Všade, kde je táto prax povolená, sú právne ‘záruky’ nedostatočné na to, aby zabránili zneužívaniu, ktoré sa ukazuje ako najškodlivejšie pre zraniteľných členov spoločnosti vrátane starších ľudí, zdravotne postihnutých a ľudí trpiacich duševnými chorobami alebo depresiami. Samovražda je niečo, čo spoločnosť právom považuje za tragédiu, ktorej treba predchádzať, a to isté musí platiť aj pre asistovanú samovraždu. Starostlivosť, nie zabíjanie, musí byť cieľom, o ktorý sa všetci snažíme,” vysvetlil Van De Walle.

ADF International vo svojom spise argumentovala, že neexistuje takzvané “právo na smrť”, ale v skutočnosti jednoznačné právo na život. Tento postoj, ktorý je v súlade s európskym aj medzinárodným právom v oblasti ľudských práv, zdôrazňuje nebezpečenstvo, ktoré by vyplynulo z donútenia Maďarska povoliť asistovanú samovraždu, pričom zdôrazňuje, že úmyselné odňatie ľudského života nemôže byť nikdy bezpečné.

Čítajte: Postihnutý Kanaďan hovorí, že mu bola ponúknutá eutanázia ‘viackrát’ počas pobytu v nemocnici

Tieto nebezpečenstvá uznal aj Európsky súd pre ľudské práva v rozhodnutí z októbra 2022 v Mortier proti Belgicku, v ktorom súd konštatoval, že Belgicko porušilo právo na život v okolnostiach eutanázie Godelieva De Troyer.

Ako sa uvádza v intervencii ADF International’:

Napriek údajným ‘ochranným opatreniam’ a ‘prísnemu’ právnemu rámcu sú mladí dospelí eutanázovaní kvôli ‘nevyliečiteľnej depresii’ starší ľudia kvôli symptómom súvisiacim so starnutím, väzni kvôli nedostatku prístupu k primeranej psychiatrickej starostlivosti alebo kvôli psychickému utrpeniu, dvojčatá kvôli oslepnutiu’ aby sme uviedli len niektoré príklady, okrem mnohých iných.

Eutanázia a asistovaná samovražda sú vo veľkej miere zakázané a odmietané ako ‘neetické’

Z celkového počtu 46 členských štátov Rady Európy len šesť z nich legalizovalo asistovanú samovraždu. Zákonodarcovia v prevažnej väčšine krajín túto prax odmietli. Svetová lekárska asociácia dôsledne a kategoricky odmietla praktiky eutanázie a asistovanej samovraždy ako neetické. Krajiny, ktoré legalizovali eutanáziu, v súčasnosti povoľujú úmyselné usmrtenie detí, tých, ktorí sú fyzicky zdraví, a tých, ktorí majú neposkytli svoj súhlas.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v rezolúcii 1859 (2012) jednoznačne uviedlo, že: “Eutanázia v zmysle úmyselného usmrtenia konaním alebo opomenutím závislej ľudskej bytosti pre jej údajný prospech musí byť vždy zakázaná.”

“Keď ako spoločnosť raz otvoríme dvere úmyselnému zabíjaniu, neexistuje žiadna logická zastávka. Ako rozlíšime človeka, ktorého prehovoríme, aby zišiel z mosta, od človeka, ktorého necháme zomrieť rukou jeho lekára? Štát je povinný chrániť základnú hodnotu ľudského života. Nemali by sme uvádzať do pohybu právne zmeny, ktoré túto povinnosť podkopávajú na úkor celej spoločnosti,” poznamenal Van De Walle.

Pretlačené so súhlasom Alliance Defending Freedom.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy