GettyImages-1239114501-e1718722987814-810x500.jpg

Demokratický guvernér Colorada podpísal zákon, ktorým sa rozširuje štátny zákon o asistovanej samovražde

12
Kultúra smrti
  • Kanadskí zákonodarcovia majú zastaviť rozširovanie asistovanej samovraždy.
  • Colorado rozšíril zákony o asistovanej samovražde, čo kritizuje Katolícka konferencia.
  • Asistovaná samovražda oslabuje záruky a ohrozuje najzraniteľnejších členov spoločnosti.
  • Paliatívna starostlivosť nie je to isté ako asistované umieranie a asistovaná samovražda nezlepšuje medicínu.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Guvernér Colorada Jared Polis minulý týždeň podpísal zákon, ktorým sa rozširujú zákony o asistovanej samovražde.

Senátny návrh zákona 24-068 oslabuje mnohé záruky týkajúce sa asistovanej smrti tým, že umožňuje, aby pacienta posúdili a predpísali lieky na asistovanú samovraždu aj nelekárskym pracovníkom, ako napríklad sestrám s pokročilou praxou (APRN). Skracuje tiež čakaciu lehotu na asistovanú samovraždu z 15 dní na sedem dní a umožňuje lekárovi alebo APRN úplne upustiť od čakacej lehoty, ak sa domnievajú, že pacient je blízko smrti.

Čítajte: Lekárovi hrozí až 10 rokov väzenia za odhalenie mrzačenia transrodových detí v texaskej nemocnici

Podľa Alexa Schadenberga z Koalície pre prevenciu Eutanázie sa mnohé štáty, ako napríklad Colorado, snažia umožniť APRN podávať samovraždu, pretože nie je dostatok lekárov ochotných zúčastniť sa na tomto procese. Schadenberg tiež poukazuje na to, že takmer každý štát ktorý legalizoval asistovanú samovraždu, rozšíril svoje zákony a odstránil pritom takzvané “záruky”.

“Cieľom lobby asistovanej samovraždy je legalizovať asistovanú samovraždu vo viacerých štátoch a rozšíriť rozsah zákonov o asistovanej smrti lekárom v štátoch, ktoré asistovanú samovraždu legalizovali,” píše Schadenberg.

Návrh zákona bol chválila lobby za asistovanú smrť v štáte, ktorá ho označila za “obrovský úspech.”

“Skrátenie času medzi prvou a druhou ústnou žiadosťou z 15 dní na sedem dní je kľúčové pre umierajúcich ľudí, ktorí nemajú”čas čakať na prístup k súcitnej možnosti starostlivosti na konci života, na ktorú majú nárok,” povedala Gina Gentry, manažérka kampane Compassion and Choices.

Katolícka konferencia v Colorade uviedla pre Centennial Citizen že ľutuje rozšírenie nespravodlivého coloradského zákona o asistovanej samovražde lekárom.”

“Takzvaná ‘lekárska pomoc pri umieraní’ je zameraná na najzraniteľnejších členov našej spoločnosti, kazí lekársku prax, narúša vzťah medzi pacientom a lekárom tým, že porušuje záväzok lekára’starať sa o zdravie svojich pacientov a nerešpektuje povinnosti voči starším, postihnutým alebo chorým členom našej komunity tým, že ich považuje za príťaž,” uvádza sa na konferencii.

Paliatívna starostlivosť a/alebo hospicová starostlivosť nie je to isté ako asistované umieranie. V Kanade, kde je asistované umieranie čoraz bežnejšie a menej prísne, sa paliatívna starostlivosť odsúva do úzadia v prospech poskytnutia prostriedkov na samovraždu tým, ktorí o ňu požiadajú. USCCB píše:

Paliatívna starostlivosť… rieši symptómy presahujúce fyzickú bolesť, a to spôsobmi, ktoré idú nad rámec liekov. Pacienti, ktorí čelia vážnej chorobe, sa môžu cítiť beznádejne a depresívne, akoby ich život stratil zmysel. Riešenie psychologických, emocionálnych a duchovných problémov je pre paliatívnu starostlivosť nevyhnutné. Asistovaná samovražda nezmierňuje žiadny z týchto problémov, ale podriaďuje sa im…

Asistovaná samovražda nezlepšuje medicínu. Ako poznamenal lekár špecializujúci sa na paliatívnu a hospicovú starostlivosť v Holandsku, zabíjanie ‘sa stáva náhradou za učenie sa, ako zmierniť utrpenie umierajúcich pacientov.’

Čítajte: Southern Baptist Convention formálne odsudzuje umelé oplodnenie ako postup proti životu a manželstvu

Snaha Colorada’o ľahšiu dostupnosť asistovanej samovraždy nie je prekvapujúca vzhľadom na extrémne pro-potratové stanovisko štátu’.

Ako guvernér Polis tiež podpísal zákony útočiace na pro-life centrá pre tehotné ženy, ktoré ponúkajú pomoc tehotným ženám a rodinám, ako aj zákony, ktoré vyžadujú, aby poisťovne hradili potraty, a chránia pred trestným stíhaním porušovateľov zákona o potratoch. Štát v súčasnosti nemá žiadne tehotenské obmedzenia na interrupciu.

Keď spoločnosť aktívne obhajuje smrť svojich najmladších, najzraniteľnejších občanov, nie je&nbspdlho predtým, než začne obhajovať aj smrť svojich chorých a starých ľudí.

Prevzaté so súhlasom Živá akcia.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy