Roger-FOley-810x500.jpg

Zdravotne postihnutý Kanaďan sa podelil o to, aké to je, keď vás tlačia do eutanázie

24
Kultúra života
  • Roger Foley odmieta eutanáziu a bojuje proti nespravodlivosti kanadského režimu.
  • Foley trpí spinocerebelárnou ataxiou typu 14 a odmietol MAiD.
  • Foley bol viackrát ponúknutý MAiD a cítil sa traumatizovaný a okradnutý.
  • Foley podal žalobu kvôli liečbe a chce spravodlivé vypočutie pre zdravotne postihnutých.

V tohtotýždňovej epizóde The Van Maren Show sa Jonathon stretne s Rogerom Foleym, zdravotne postihnutým Kanaďanom, ktorému bola viackrát ponúknutá lekárska pomoc pri umieraní (MAiD) a ktorý naďalej vystupuje proti nespravodlivosti kanadského režimu eutanázie.

Foley vysvetľuje, že keď bol mladý, neexistovali žiadne testy na jeho chorobu, spinocerebelárnu ataxiu typu 14, ochorenie postihujúce mozog. Kým bol chorľavým, nemotorným a unaveným dieťaťom, vždy sa pretláčal a premýšľal, či sa zle stravuje alebo je lenivý. Foleyho’príznaky sa však koncom tínedžerského veku a začiatkom dvadsiatych rokov zhoršili”, čo ho prinútilo navštíviť špecialistov. Foley sa svoju diagnózu dozvedel v roku 2005.

Keď pracoval pre Royal Bank v Toronte, musel na pohyb používať palicu a neskôr chodítko. Nakoniec sa jeho zdravotný stav zhoršil natoľko, že už nemohol pracovať a musel sa spoľahnúť na dlhodobú práceneschopnosť. Foley tiež musel začať s “domácou starostlivosťou, ” ktorá bola podľa jeho slov od začiatku “veľmi nevhodná, veľmi zlomená [a] nedôsledná, ” a trpel zneužívaním. “Dostalo sa to do bodu, keď som začal mať sklony k samovražde a bola to nočná mora a nebolo z toho východiska."

Foley sa nakoniec ocitol v psychiatrickej liečebni, pretože začal mať samovražedné sklony. Nemocnica sa síce pokúšala zabezpečiť mu domácu starostlivosť, ale Foley hovorí, že by ho prepustili len preto, aby sa mu stalo to isté alebo ešte horšie. Foley sa počas pobytu v nemocnici dozvedel o individuálnom financovaní domácej starostlivosti alebo financovaní z vlastných zdrojov. Vzhľadom na provinciu, v ktorej žije, však nebolo k dispozícii. V nemocnici je už viac ako osem rokov, nastúpil do nej vo februári 2016.

Foley hovorí, že naňho viackrát tlačili, aby využil MAiD. “Je to veľmi traumatizujúce, keď sa to’ponúka, najmä tak bezočivo a tiež v kombinácii s blokovaním podpory, ktorú potrebujete aj na život,” hovorí Jonathon. “Práve som sa rozhodol, že budem naďalej bojovať o svoj život a že môj život má stále hodnotu, aj keď mi do očí povedali, že nemá.”

Čítajte: Postihnutý Kanaďan hovorí, že mu počas pobytu v nemocnici ‘viackrát’ ponúkli eutanáziu

Foleyovi prvýkrát ponúkli MAiD v novembri 2016 a stalo sa to “opakovaným modelom” až do januára 2018. Jonathonovi povedal, že by sa o tom zmienil väčšinou po tom, ako by nemocničnému personálu povedal, že má samovražedné sklony. Spomína aj jeden prípad, keď mu zdravotná sestra robila bezpečnostnú kontrolu a pýtala sa ho, či nemyslí na sebapoškodenie alebo samovraždu.

“Neustále sa to pripomína, povedal by som, že je to”obťažovanie, a oni to nevnímajú ako nátlak, ale ako informovanie, ale v Kanade je to”teraz naozaj nejasná oblasť,” hovorí Foley. “Slovami sa nedá’opísať, ako sa cítim okradnutý a aký mám strach. Prevencia samovrážd v tejto krajine pre zdravotne postihnutých a zraniteľných ľudí bola úplne zlikvidovaná v dôsledku režimu asistovaného umierania.”

“Keď osoby so zdravotným postihnutím vyjdú najavo svoje skúsenosti s tým, čím’prechádzajú v súvislosti s týmto režimom, v kombinácii s nedostatkom práv a nedostatkom služieb a podpory pre život, a keď aj rodiny vyjdú najavo informácie o svojich blízkych, ktorým bolo kvôli tomuto režimu neprávom asistované pri smrti, je to’košatá práca na všetkých úrovniach.”

Medzičasom Foley poznamenáva, že dostupnosť MAiD sa zrejme stále viac rozširuje. Všíma si návrh zástancov eutanázie, aby mali prístup k MAiD aj plnoleté osoby a osoby s duševnými problémami.

Aj keď si nie je istý, nakoľko sa “zvýšila informovanosť”, keď sa v roku 2018 prvýkrát objavil jeho príbeh, Foley hovorí, že to, čo videl, ukázalo, že veľké množstvo ľudí tomu venuje pozornosť. Dodáva však, že to “nezdvihlo žiadne obočie na najvyšších miestach, aby zaviedli väčšiu ochranu alebo dokonca zhodnotili, čo”sa deje.” Poznamenáva tiež, že nebol prvým človekom, ktorý zverejnil príbeh podobný tomu jeho.

Keď sa Jonathon pýta Foleyho na jeho pokračujúci boj proti MAiD, Foley hovorí, že bol vždy “pozitívny človek”, ktorý sa vždy snažil byť v niečom čo najlepší a nikdy sa nevzdával. Hovorí tiež, že sa obáva o ostatných zdravotne postihnutých ľudí v Kanade a o nedostatok služieb a uznaných práv pre zdravotne postihnutých.

“Som len človek, takže ak budú pokračovať v tom, čo robia, nakoniec aj ja skončím ako obeť,”hovorí. “Je tak ťažké byť blokovaný v tom, čo potrebujete k životu, byť blokovaný v tom, aby ste naplno využili svoj potenciál, alebo byť blokovaný dokonca v slobode združovania“obklopiť sa ľuďmi, ktorí budú pracovať s vami a nie na vás, pre ľudí, ktorí s vami budú zaobchádzať ako s ľudskou bytosťou a nie ako s predmetom.”

Čítajte: Katolícka nemocnica čelí žalobe za odmietnutie eutanázie 34-ročnej Kanaďanky

Foley si zachováva nádej, že sa jedného dňa bude môcť vrátiť domov a bude mať starostlivosť, ktorú potrebuje, aby mohol žiť svoj život s ostatnými a prispieť krajine.

Na konci epizódy Foley hovorí o žalobe, ktorú podal kvôli svojej liečbe. Vysvetľuje, že žaloba nie je len kvôli poškodeniu, ktorému bol v nemocnici vystavený, ale aj kvôli tomu, čo sa v nemocničnom systéme deje iným ľuďom so zdravotným postihnutím, ktorí nemajú prístup k potrebnej podpore alebo nemajú plné občianstvo či uznanie práv. Takisto, ako hovorí, poskytne zaobchádzaniu so zdravotne postihnutými ľuďmi spravodlivé vypočutie na súdoch.

Doteraz, tvrdí Foley, mali zdravotne postihnutí prístup len k “fast-foodovému štýlu súdu, ktorý rozprestrie červený koberec pre eutanáziu a asistovanú samovraždu, ale naďalej zatvára dvere pre akékoľvek prípady práv zdravotne postihnutých alebo škôd spôsobených zdravotne postihnutým kvôli nášmu nefunkčnému systému.” Hovorí, že jeho prípad musí byť vypočutý nielen kvôli nemu, ale aj kvôli ostatným.

The Van Maren Showje umiestnená na mnohých platformách vrátane SpotifySoundCloudYouTubeiTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.