TLM_beauty-810x500.jpg

Heterodoxný teológ, ktorý údajne stojí za obmedzením latinskej omše, nazýva tradičných katolíkov "sektou

76
Kultúra smrti
  • Tradičná latinská omša je podľa Grilla pre neverných katolíkov.
  • Grillo tvrdí, že TLM je sektou a nie je verný Rímu.
  • Podľa Grilla je TLM fenoménom zvykov, nie autentickou tradíciou.
  • Grillo spochybňuje autoritu Cirkvi a podporuje heterodoxné názory.

Profesor teológie Andrea Grillo, ktorý je údajne strojcom obmedzenia latinskej omše pápežom Františkom, povedal, že katolíci, ktorí sa zúčastňujú na tradičnej latinskej omši (TLM), sú neverní Cirkvi a pútnikov z Chartres označil za “sektu.

Grillo poskytol rozhovor talianskemu blogu Messa in Latino, v ktorom zaútočil na TLM a jej prívržencov. Počas rozhovoru tvrdil, že Tradícia’hlavným chartistom je poskytovanie “služby zmene” a že “Tradícia nie je minulosť, ale budúcnosť.”

Keď sa Messa v latinčine Grilla opýtal, prečo “tradicionalisti, ktorí sú verní Rímu”, zrejme nedostávajú od Ríma “voľný priestor”, odpovedal, že “tí, ktorých nazývate ‘tradicionalistami vernými Rímu’, sú v skutočnosti ľudia, ktorí sú z rôznych dôvodov v rozpore s Rímom a nie vo vzťahu vernosti.”

“Sporný bod sa netýka len ‘rituálnej formy’, ale spôsobu chápania vzťahov v Cirkvi a mimo nej,” argumentoval.

“Ideu ‘vernosti Rímu’ treba spochybniť: aby bol človek verný Rímu, musí si osvojiť ‘rituálny jazyk’ podľa toho, čo Rím komunitne ustanovil.”

“Človek nie je verný, ak je jednou nohou v dvoch topánkach” pokračoval. “Po preukázaní tohto rozporu je zásluha Traditionis Custodes v tom, že znovu ustanovuje jediný “lex orandi” platný pre celú Katolícku cirkev.”

Čítajte: ANALÝZA: Pápež obmedzuje ‘rozdeľujúcu’ tradičnú latinskú omšu, hovorí, že 52 rokov starý Novus Ordo je ‘jedinečným vyjadrením’ liturgie Cirkvi

“Ak mi niekto povie, že je verný zároveň Novus Ordo a Vetus Ordo, odpovedám mu, že nepochopil význam tradície, v rámci ktorej (existuje) legitímny a neprekonateľný pokrok, ktorý je nezvratný,” tvrdí Grillo.

Na otázku o 18 000 ľuďoch, ktorí sa v roku 2024 zúčastnili na tradičnej púti Paríž - Chartres, vrátane kardinála Gerharda Mülera, bývalého prefekta Kongregácie (teraz dikastéria) pre náuku viery, Grillo povedal, že sú “(l)itým viac ako sektou, ktorá prežíva neveru ako spásu a je často spojená s morálnymi a politickými postojmi a veľmi sa týka zvykov.”

Na otázku o náraste TLM, najmä vo Francúzsku a v anglosfére, Grillo povedal, že “to nie je cirkevný ani duchovný fenomén; je to fenomén zvykov a foriem života, ktorý má málo spoločného s autentickou tradíciou Katolíckej cirkvi.”

Grillo tvrdil, že sláviť inú formu omše ako pápež znamená žiť “v opozícii voči tradícii.”

Atakujúc priamo teológiu Benedikta XVI. povedal Grillo, že bývalý pontifik’zdôvodnil vydanie motu proprio Summorum Pontificum, ktoré umožnilo široké používanie TLM, len “nostalgickým citom k minulosti.”

“To, čo predchádzajúce generácie považovali za posvätné, zostáva posvätným a veľkým aj pre nás,” povedal profesor teológie a citoval Benedikta XVI. “Odkiaľ pochádza tento princíp? Nie z teológie, ale z nostalgického citu k minulosti.”

“Takýto princíp má tendenciu ‘fixovať Cirkev’ na jej minulosť,” pokračoval. “Nie na ‘depositum fidei,’ ale na rúcho, ktoré nosila v istom období, akoby bolo definitívne.”

“Argumenty tradicionalistov sú slabé, pretože popierajú to, čo najlepšie charakterizuje tradíciu: totiž jej službu zmenám,” tvrdil Grillo.

Profesor teológie označil latinčinu, ktorá je jazykom Katolíckej cirkvi od jej počiatkov, za “zvláštny jazyk.”

“Byť Kristovým učeníkom nie je”vecou príslušnosti ku klubu vyššej spoločnosti alebo združeniu, ktorého cieľom je hovoriť cudzím jazykom alebo sa stotožňovať s minulosťou, pestovať reakčné ideály,” vyhlásil.

“Tradícia nie je minulosť, ale budúcnosť,” tvrdí Grillo. “Keďže Cirkev a viera sú vážnou vecou, nemožno ich redukovať na asociácie tých, ktorí pestujú nostalgiu za minulosťou.”

Grillo, ktorý sa narodil v roku 1961, je profesorom filozofie eligie a sakramentálnej teológie na Pápežskom ateliéri svätého Anzelma v Ríme a profesorom liturgie v Padove v opátstve Santa Giustina. Ako uvádza katolícky autor Peter Kwasniewski v článku pre OnePeterFive, Grillo je vraj “autorom alebo aspoň inšpirátorom” Traditionis Custodes, motu proprio obmedzujúceho používanie TLM, ktoré v júli 2021 zverejnil pápež František.

Kwasniewski tiež poukázal na Grillovu’heterodoxnosť, pokiaľ ide o neomylné učenie Cirkvi. Grillo sa vyslovil za “pastoračné požehnanie” homosexuálnych zväzkov (ešte pred vydaním Fiducia Supplicans) vo svojej knihe s názvom “Môže Matka nepožehnať vlastné deti? Homosexuálne zväzky a katolícka viera.”

Podporuje ženské svätenia a používanie antikoncepcie naprofylaktické účely,” čo je v rozpore s cirkevnou doktrínou. Podľa Kwasniewského Grillo “výslovne odmieta myšlienku, že existuje autorita, akou je Cirkev, ktorá má schopnosť definitívne sa vyjadrovať k otázkam týkajúcim sa ľudskej sexuality.” Grillo dokonca spochybnil realitu transsubstanciácie, teda toho, že chlieb a víno sa pri omši stávajú Telom a Krvou, Dušou a Božstvom Ježiša Krista.

Čítajte: Zprávy: Vatikán plánuje presadiť ‘konečný’ zákaz tradičnej latinskej omše, pravdepodobne 16. júla