Warsaw-March-Jun-16-1-810x500.jpg

Poľsko bojuje proti politikom podporujúcim potraty sériou miestnych pochodov

10
Kultúra života
  • Počas víkendu sa konalo 18 pochodov za život a rodinu v Poľsku.
  • Pochody boli organizované v rôznych mestách a mali apolitický charakter.
  • Pochody mali podporu Centra pre život a rodinu a Ordo Iuris.
  • Vláda Poľska sa snaží zmeniť zákony týkajúce sa potratov pod tlakom EÚ.

Poľsko bolo počas uplynulého víkendu svedkom 18 samostatných pochodov “za život a rodinu”.

V nedeľu 16. júna pochodovali Poliaci za život a rodinu v mestách Varšava, Gdańsk (bývalé Gdansko), Katovice, Kraków a Radom a v menších mestách Bełchatów, Dzieżonów, Golub-Dobrzyń, Gryfice, Iława, Kołczygłowy, Kościan, Łęczna, Siemiatycze, Sieradz a Zduńska Wola.

Pochod vo Varšave, hlavnom meste Poľska, zorganizovalo Centrum pre život a rodinu, ktoré sa začiatkom roka 2024 zlúčilo s Inštitútom právnej kultúry Ordo Iuris. Podľa Ordo Iuris sa na varšavskom pochode zúčastnilo 5 000 ľudí.

“Zjednotení za život, rodinu a vlasť.”

“Pochod za život a rodinu”

 

“Vypočujte si hlas nenarodených.”“Pochod za život a rodinu.” Varšava fotografie s láskavým dovolením Ordo Iuris.

“Väčšina ostatných bola organizovaná s našou podporou a značkou Centra pre život a rodinu,” Ordo Iuris’ Olivier Bault povedal pre LifeSiteNews.

“Niektoré, ako napríklad ten v Krakove, tiež používali názov Pochod za život a rodinu (doslova Marsz dla Życia I Rodziny), ale boli organizované nezávisle od nás, hoci s organizátormi spolupracujeme.”

“Stop deviácii.”

 

“Chráňme’rodinu.”

 

Kraków’Stary Rynek (Starý trh)                                                                  Všetky fotografie Kraków súę z facebookovej stránky Marsz dla Życia i Rodziny’

 

Bault pre LifeSiteNews povedal, že Pochody za život a rodinu sú relatívne malé a apolitické podujatia v porovnaní s každoročným celoštátnym zhromaždením za život.

“Nikdy nejde o masové pochody, na rozdiel od Národného pochodu za život, ktorý sa konal 14. apríla vo Varšave,” povedal.  “V menších mestách je to zvyčajne niečo medzi 200 a 800 ľuďmi. Niektoré organizujú farnosti, iné miestne farnosti, organizácie alebo súkromné osoby. Za poslednú nedeľu ešte dostávame údaje, ktoré nám poskytli organizátori, ale celkovo odhadujeme, že celkový počet ľudí, ktorí sa zúčastnili na približne 50 pochodoch, ktoré sa konali v máji a júni, je okolo 100 000. ”

“Pre porovnanie, organizátori Národného pochodu za život odhadli účasť 14. apríla na približne 50 000 ľudí,” pokračoval Bault. “To pravdepodobne nebolo prehnané. Organizátori pochodov v Poľsku majú tendenciu nenafukovať ich počty, pretože inak by museli platiť vyššie poplatky napríklad národným autorským’združeniam ZAIKS za hudbu, ktorá počas ich podujatí hrá.”

Od apríla sa v Poľsku uskutočnilo najmenej 50 miestnych pochodov za život. Na nadchádzajúci víkend sú naplánované ďalšie štyri pochody za život a rodinu.

Svojpomocne Ordo Idris.

Bault pre LifeSiteNews povedal, že ďalšie “kolo” Pochodov za život a rodinu sa uskutoční v septembri a októbri.

Tento rok majú Pochody za život a rodinu kontext novej vlády, ktorá ukázala, že je ochotná zmeniť relatívne pro-life zákony Poľska tak, aby vyhovovali radikálne pro-potratovej Európskej únii, ktorej je v súčasnosti členom. Podľa súčasných poľských zákonov je potrat povolený len v prípade ohrozenia zdravia alebo života matky alebo v prípade znásilnenia. V apríli však vládnuca vládna koalícia hlasovala za posunutie niekoľkých návrhov zákonov, ktorých cieľom je umožniť interrupcie na požiadanie. Dva z týchto návrhov zákonov, ktoré predložila strana premiéra Donalda Tuska , by umožnili interrupciu na požiadanie až do 12. týždňa tehotenstva, podobne ako v mnohých iných európskych krajinách. Ide o bezprecedentný krok od konca komunistickej Poľskej ľudovej’republiky v roku 1989 a zavedenia zákonov, ktoré sa začali v 90. rokoch 20. storočia, s cieľom lepšie chrániť životy najmladších, najzraniteľnejších detí v Poľsku.