Screenshot-2024-02-08-at-2.48.25-PM-e1707481263848-810x500.png

Mesto Edmonton zažalovali za to, že odmietlo skupine za život poskytnúť stánok na nadchádzajúcej výstave

12
Kultúra života
  • Kanadská pro-life skupina žaluje Edmonton za odmietnutie stánku na výstave KDays.
  • Explore Edmonton Corporation porušila práva Edmonton Prolife vyplývajúce z Charty.
  • Skupina bráni svoje právo na slobodu myslenia, viery a prejavu na verejnom priestranstve.
  • Pro-life hnutie je hlasom pre nenarodené deti a nemá byť umlčané.

Kanadská pro-life skupina s pomocou špičkovej skupiny ústavného práva žaluje Edmonton po tom, čo jej mestskí úradníci zamietli možnosť prenajať si stánok na nadchádzajúcu letnú výstavu.  

V utorok Centrum spravodlivosti pre ústavné slobody (JCCF) oznámilo, že jeho právnici doručili Explore Edmonton Corporation, spoločnosti vlastnenej mestom Edmonton, žalobu v mene Edmonton Prolife. 

“Verejné priestranstvá sú dôležitým fórom pre ľudí, ktorí môžu vyjadriť širokú škálu myšlienok,” uviedol Darren Leung, právny zástupca Edmonton Prolife v tlačovej správe zaslanej LifeSiteNews. 

“Vlády sú správcami verejných priestranstiev a pri správe týchto verejných priestranstiev musia dodržiavať Charter. Vládne orgány, ako napríklad spoločnosť Explore Edmonton Corporation, sú zo zákona povinné byť neutrálne a nemajú právo cenzurovať obsah, ktorý sa im nepáči alebo s ktorým nesúhlasia.” 

Žaloba, ktorá bola podaná 4. júna na Kráľovskom súde Alberty (Court of King’s Bench of Alberta), tvrdí, že spoločnosť Explore Edmonton Corporation porušila práva Edmonton Prolife vyplývajúce z Charty, pretože znemožnila skupine mať stánok na nadchádzajúcej výstave KDays, čo je veľké podujatie, ktoré sa každoročne koná koncom júla.  

“Edmonton Prolife požiadala o stánok na KDays 8. februára 2024. Dňa 14. mája 2024 dostala nejasné oznámenie, že jej žiadosť bola zamietnutá, pretože nespĺňala kritériá predajcu alebo z dôvodu nedostatku voľného miesta,” uviedla JCCF vo svojej tlačovej správe.  

“Dva roky predtým, v januári 2022, Edmonton Prolife požiadal o stánok KDays. Dňa 5. júla 2022 spoločnosť Explore Edmonton oznámila spoločnosti Edmonton Prolife že môže mať na KDays stánok, v ktorom bude prezentovať svoje materiály. O osem dní neskôr však spoločnosť Explore Edmonton rezerváciu organizácie jednostranne zrušila bez akéhokoľvek vysvetlenia.”

Edmonton Prolife je “nezisková organizácia, ktorá prináša osvetu, podporu a zdroje tým, ktorí čelia neplánovanému tehotenstvu a situáciám na konci života.”V roku 2023 spoločnosť Edmonton Prolife nepožiadala o priestor na KDays. 

Explore Edmonton Corporation je v úplnom vlastníctve mesta Edmonton a jej úlohou je podpora cestovného ruchu a správa rôznych miest’v meste. 

Druhé odmietnutie priestoru pre pro-life stánok od COVID  

Lori Buhiireová, správkyňa kancelárie Edmonton Prolife, pre LifeSiteNews uviedla, že skupina má stánok na KDays “od začiatku 80. rokov” a že posledný rok mala skupina stánok v roku 2019, keďže v rokoch 2020 a 2021 sa kvôli COVID nekonali žiadne podujatia. 

To všetko sa však zmenilo po konferencii COVID.  

“V roku 2022 bol EPL odmietnutý stánok. Myslím, že v roku 2023 sme nepožiadali o prenájom stánku, a samozrejme, tento rok nám bol stánok opäť zamietnutý,” povedala. 

Buhiire uviedla, že pri podaní žiadosti o prenájom stánku v tomto roku im bolo povedané: “Ďakujeme za vašu žiadosť o prenájom stánku. Preskúmala ju naša komisia pre výber predajcov a tento rok vám nemôžeme ponúknuť licenciu v dôsledku toho, že (i) vaša žiadosť nespĺňa určité kritériá pre predajcov uvedené v Príručke K-Days alebo (ii) dostupnosť miesta.” 

“Upozorňujeme, že licencie pre predajcov na K-Days sú vysoko konkurenčné a dostávame viac žiadostí, ako môžeme uspokojiť. Ďakujeme za váš záujem,” končila odpoveď.  

Ako uvádza JCCF, z interných e-mailových výmen medzi zamestnancami Explore Edmonton z roku 2022 “získaných prostredníctvom žiadosti o slobodný prístup k informáciám” vyplýva, že korporácia “hľadala spôsoby, ako vylúčiť Edmonton Prolife z KDays.” 

“Tieto e-mailové výmeny odhalili, že Explore Edmonton sa nepáčilo ich prolife posolstvo a domnievali sa, že hostia sa kvôli nemu necítia bezpečne, a to napriek nedostatku akýchkoľvek podporných dôkazov. Explore Edmonton tiež uviedol, že nedávne rozhodnutia amerických súdov o potratoch boli faktorom pri jeho rozhodnutí vylúčiť Edmonton Prolife z KDays, bez toho, aby uviedol akýkoľvek dôkaz o hmatateľných bezpečnostných rizikách,” poznamenala JCCF. 

Edmonton Prolife’v žalobe sa uvádza, že JCCF “žiada odškodnenie za to, že Explore Edmonton’porušil jej článok 2(b) Zákona právo na ‘slobodu myslenia, presvedčenia, názoru a prejavu vrátane slobody tlače a iných komunikačných prostriedkov’.” 

V roku 2017 nastala porovnateľná situácia, keď organizácia, ktorá organizuje KDays, Edmonton Northlands, sa pokúsila zrušiť stánok Edmonton Prolife’. Aj vtedy JCCF zasiahla v mene skupiny pro-life, čo viedlo k tomu, že Northland povolil vystavenie stánku.  

‘Hanba’ Edmontonu za ‘diskrimináciu tejto skupiny’

Riaditeľ komunikačného oddelenia Koalície za život (CLC) Pete Baklinski pochválil Edmonton Prolife, ktorá nemá žiadne prepojenie s CLC, za to, že sa pustil do mesta Edmonton.

“Hanba @CityofEdmonton za diskrimináciu tejto skupiny kvôli jej pro-life presvedčeniu. Bravo @EdmontonProlife za to, že bráni svoje právo podľa Charty na slobodu myslenia, viery, názoru a prejavu na verejnom priestranstve,” písal Baklinskiv utorok X. 

“Obhajcovia života sú hlasom pre nenarodené deti bez hlasu a nikdy nesmú byť umlčaní. Ďakujeme @JCCFCanadaza to, že ste sa ujali tohto dôležitého prípadu v oblasti práv na vyjadrenie.” 

Podľa CLC potraty zabili viac ako štyri milióny nenarodených detí len v Kanade od jeho legalizácie v roku 1969, čo približne zodpovedá celkovému počtu obyvateľov provincie Alberta. 

Zajímavosťou je, že prominentný kanadský protipotratový psychológ Jordan Peterson, ktorý pochádza z mestečka neďaleko Edmontonu, nedávno podal dôrazné pro-life vyhlásenie po tom, čo poznamenal, že potrat je “hands down” príčinou smrti detí číslo jeden.