55b2ad14-3ff6-4ca1-a90e-7ca82381064f-810x500.jpeg

Kardinál Parolin povedal, že neslávne známa dohoda medzi Vatikánom a Čínou bude obnovená na konci roka 2024

16
Kultúra smrti
  • Vatikán obnoví dohodu s komunistickou Čínou koncom tohto roku.
  • Dohoda umožňuje ČKS menovať biskupov, čo kritizujú tradiční katolíci.
  • Pápež František a Parolin obhajujú dohodu, napriek kritike a prenasledovaniu katolíkov.
  • Vatikán dúfa v zlepšenie situácie v Číne prostredníctvom dialógu a zmierenia v cirkvi.

Kardinál Pietro Parolin oznámil, že Vatikán koncom tohto roka obnoví svoju ostro kritizovanú tajnú dohodu s komunistickou Čínou.

Počas prezentácie knihy Kardinál Celso Costantini a Čína - staviteľ “mostu” medzi Východom a Západom vo štvrtok na Pápežskej univerzite Urbana v Ríme Parolin novinárom povedal: “S Čínou vedieme dialóg tak, ako už nejaký čas.”

Čítajte: Kardinál Zen páli Vatikán a jeho kritikov kvôli dohode s Čínou

“Snažíme sa nájsť najlepšie postupy aj pre uplatňovanie dohody, ktorá bola podpísaná v tom čase a ktorá bude obnovená koncom tohto roka,” povedal vatikánsky štátny sekretár.

Parolin tiež naznačil, že pápež František by bol ochotný navštíviť Čínu, ale dodal, že v tejto chvíli sa to nezdá byť reálne.

“Určite je pápež ochotný ísť do Číny, skutočne si želá ísť do Číny,” povedal. “Nezdá sa mi však, že by zatiaľ existovali podmienky na to, aby sa toto pápežovo želanie naplnilo.”

Vatikánsky štátny sekretár narážal na údajný “pozitívny vývoj” vyplývajúci z vatikánsko-čínskej dohody, ktorý podľa neho “dáva nádej, že bude nasledovať ďalší a väčší.”

Čítajte: Pápež František sa poklonil komunistickej Číne a potvrdil biskupa menovaného Pekingom

“V dôsledku dohody sú všetci biskupi v krajine Konfucia v plnom spoločenstve s Petrovou cirkvou,” povedal Parolin a vyjadril želanie, aby pokračoval “dialóg a proces iniciovaný čínskymi katolíkmi na podporu väčšej svornosti pod vedením ich pastierov, v plnom spoločenstve s pápežom, ktorý dal toľko dôkazov svojej lásky k tomuto veľkému národu.”

Kontroverzná dohoda medzi Vatikánom a čínskou komunistickou vládou bola prvýkrát podpísaná v roku 2018 a obnovená v rokoch 2020 a 2022.

Tajomná dohoda na úkor veriacich čínskych katolíkov

Oficiálne tajná dohoda medzi Vatikánom a Čínou dohoda sa považuje za uznanie štátom schválenej cirkvi v Číne a umožňuje Čínskej komunistickej strane (ČKS) menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu práve ČKS ktorá má kontrolu. Údajne tiež umožňuje odvolanie legitímnych biskupov, ktorí majú byť nahradení biskupmi schválenými ČKS.

V rozhovore v júli 2023 Parolin obhajoval tajnú povahu dohody a uviedol, že “text je dôverný, pretože ešte nebol definitívne schválený.”Dohoda, ktorá “sa točí okolo základného princípu konsenzuálnosti rozhodnutí týkajúcich sa biskupov,” sa uskutočňuje “dôverou v múdrosť a dobrú vôľu všetkých,” povedal Parolin.

Čítajte: Pápež František’ dohoda s komunistickou Čínou viedla k väčšiemu prenasledovaniu katolíkov

Pápež František aj Parolin boli hlasne obhajovali dohodu, pričom pápež pred jej obnovením v roku 2022 uviedol, že dohoda “prebieha dobre.”V skutočnosti v liste čínskym katolíkom z&nbsproku 2018 František opísal dohodu ako tvorbu “novej kapitoly Katolíckej cirkvi v&nbspČíne.”

Ale za múrmi vatikánskeho Apoštolského paláca sa objavila kritika zo strany katolíckych duchovných, obhajcov slobody, expertov na Čínu a mnohých ďalších.

Vysoko utajovanú čínsko-vatikánsku dohodu odsúdil hongkonský emeritný kardinál Joseph Zen ako “neuveriteľnú zradu,” pričom obľúbený kardinál ďalej obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov.

V roku 2018 prelát volal po Parolinovej rezignácii, pričom kritizoval jeho “úplné odovzdanie” Cirkvi komunistickým úradom.

“Je to’zrada skutočnej Cirkvi,” kardinál Zen vtedy povedal o dohode v júli 2020 a potom dodal: “Nie je to’ojedinelá epizóda. Je to’už dlhodobá politika Vatikánu, ktorá nemá uraziť čínsku vládu.”

ČÍTAŤ: Čínski katolícki biskupi a kňazi zostávajú uväznení komunistickým režimom napriek dohode s Vatikánom

Sotva zaschol atrament na dohode v roku 2018, stránka AsiaNews, ktorá pravidelne dokumentuje únosy a mučenie katolíkov v ilegalite, informovala, že “(u)podzemní katolíci trpko podozrievajú Vatikán, že ich opustil.”

Pred prvým obnovením dohody v roku 2020 vtedajší americký minister vnútra prof.americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval že “(t)eba Vatikán ohrozí svoju morálnu autoritu, ak dohodu obnoví.”Odkázal na článok z jeho pera na túto tému, v ktorom uviedol, že “je’jasné, že čínsko-vatikánska dohoda neochránila katolíkov pred straníckymi’úkladmi.”

Zaiste, za takmer šesť rokov od implementácie dohody sa prenasledovanie katolíkov – najmä “podzemných” katolíkov, ktorí neakceptujú štátom kontrolovanú cirkev – preukázateľne zvýšilo.

ČÍTAJ: Katolícka diecéza Hongkongu ‘spolupracuje s ČKS’ na uskutočnení ‘sinicizácie’: správa 

Dohoda viedla k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania, ktoré americká Kongresovo-výkonná komisia pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody. V svojej správe za rok 2020 komisia napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, je “intenzity, akú sme nevideli od čias kultúrnej revolúcie.”

“Všetci biskupi, ktorí odmietajú vstúpiť do Katolíckeho vlasteneckého združenia, sú ČKS umiestňovaní do domáceho väzenia alebo miznú,” expert na Čínu Steven Moser povedal LifeSiteNews začiatkom tohto mesiaca. “Hoci Vatikán pred niekoľkými rokmi povedal, že čínsko-vatikánska dohoda od nikoho nevyžaduje, aby sa pripojil k tejto schizmatickej organizácii, odmietnutie pripojiť sa má za následok prenasledovanie a tresty. A Vatikán stojí bokom a nič nerobí.” 

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Kardinál Parolin potvrdil, že Vatikán chce tento rok obnoviť tajnú dohodu s Čínou

Najbližšie k tomu, aby Svätá stolica priznala nedostatky v dohode, má prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí arcibiskupa Paula Gallaghera. Arcibiskup, ktorý pôsobí ako vatikánsky sekretár pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami, vlani povedal že dohoda nebola “najlepšou možnou dohodou” kvôli “druhej strane.”

Individuálne, séria biskupských vymenovaní od posledného obnovenia dohody v októbri 2022 poukázala na prvenstvo moci, ktorú má v dohode Peking. V troch známych prípadoch ČKS vymenovala nových biskupov alebo ich vymenovala do nových diecéz, pričom Vatikán musel doháňať udalosti a vyjadriť diplomaticky formulovanú frustráciu.

Nový vývoj v prospech Vatikánu v dohode sa preto zdá byť nepravdepodobný. V júli 2023 mal Parolin vyhlásil že Svätá stolica dúfa v “otvorenie zriadeného styčného úradu Svätej stolice v Číne”, ktorý “by nielen uprednostnil dialóg s civilnými orgánmi, ale aj prispel k úplnému zmiereniu v rámci čínskej cirkvi a jej ceste k vytúženej normalite.”

RELEVANTNÉ

Pápež František, kardinál Parolin sa pripojí ku kľúčovému biskupovi menovanému ČKS na čínsko-vatikánskej konferencii

Vatikán plánuje obnoviť svoju tajnú dohodu s Čínou uprostred prenasledovania podzemnej Cirkvi

Pápež odmietol obhajovať Cdl. Zena pred súdnym procesom v komunistickej Číne, vyzýva na ‘dialóg’