shutterstock_2415917203-810x500.jpg

Izrael o útokoch zo 7. októbra vedel vopred. Prečo neurobil nič, aby ich zastavil?

20
Neutral
  • Izraelské spravodajské služby vedeli o pláne útoku Hamasu vopred.
  • Izraelská rozviedka distribuovala dokument predpovedajúci útoky zo 7. októbra.
  • Elitná izraelská jednotka 8200 nebola funkčná v deň útokov zo 7. októbra.
  • Netanjahuova stratégia financovania Hamasu mohla prispieť k útokom a rozdeleniu Palestínčanov.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Útoky zo 7. októbra boli označené za najväčšie zlyhanie spravodajských služieb za posledných 50 rokov izraelskej histórie. Čoraz viac dôkazov však podnecuje polemiku o tom, koľko presne izraelské velenie o útokoch vopred vedelo - a prečo neurobilo nič, aby im zabránilo.

Izraelské spravodajské zdroje 17. júna odhalili, že izraelská rozviedka vedela, že Hamas sa chystá zorganizovať presne taký útok, aký sa uskutočnil 7. októbra.

Dokument izraelskej rozviedky distribuovaný IDF 19. septembra 2023 predpovedal povahu a rozsah útoku Hamasu.

Ako napísal Jerusalem Post informoval 17. júna:

Dokument s názvom ‘Podrobný výcvik nájazdov od konca do konca,’ bol distribuovaný 19. septembra 2023 a podrobne opisoval sériu cvičení, ktoré uskutočnila Elitné jednotky Hamasu’.

Izraelské tajné služby vedeli, že Hamas pripravuje presne taký druh útokov, ktoré uskutočnil len dva a pol týždňa po zverejnení správy. 

Tieto cvičenia zahŕňali prepady vojenských stanovíšť a kibucov (kolektívnych komunít v Izraeli), únosy vojakov a civilistov a udržiavanie rukojemníkov, keď už boli v pásme Gazy.

Čítajte: Trump hovorí, že Izrael musí ‘dokončiť prácu’ v Gaze, vzniesol nepravdivé obvinenie týkajúce sa ‘popieračov 7. októbra’

Šokantný fakt, že izraelská rozviedka vedela o útokoch, zverejnil izraelský portál Kan News, ktorý uviedol: “Bezpečnostné zdroje pre Kan News uviedli, že dokument bol známy vedeniu rozviedky prinajmenšom v divízii Gazy.”

Izraelské vedenie pod Netanjahuovým vedením čelilo v posledných mesiacoch značnej kritike za svoju reakciu na útok zo 7. októbra. Obvinenia, že Netanjahu nedokázal útoku zabrániť, sa objavujú už od jeho uskutočnenia. Nasledujúci deň, 8. októbra, sa denník Jerusalem Post pýtal, či bol útok Hamasu “najväčším zlyhaním spravodajských služieb v dejinách Izraela.

Ako sa to mohlo stať? The Post uviedol: “Čiastočne preto, že IDF neboli pripravené na mnohé taktiky, pretože ich Hamas neodhalil.”

Tieto nepredvídané taktiky podľa neho zahŕňali “celú flotilu motorových rogál (niečo, o čom IDF takmer nikdy nehovorili)”.

Podľa izraelských správ však IDF o tomto, ako aj prakticky o každom ďalšom detaile útokov zo 7. októbra – vedeli v dostatočnom predstihu.

Izraelská rozviedka ‘odstúpila’

Krátko po útokoch sa objavili aj pochybnosti o izraelskej pripravenosti, keď sa objavili správy, že elitná izraelská jednotka signálnej rozviedky 8200 7. októbra nepracovala –, pretože bola podľa oficiálnej politiky odstavená.

The Times of Israel informovaldňa 28. novembra 2023:

Vychvaľovaná vojenská jednotka signálneho spravodajstva 8200 nebola 7. októbra ráno v blízkosti hraníc s pásmom Gazy funkčná v dôsledku dva roky starého rozhodnutia o znížení počtu personálu a zastavení operácií cez noc a cez víkendy.

Tento krok “zanechal armádu bez kľúčového prostriedku na odpočúvanie a dešifrovanie kódov,” uviedla správa, “čo možno prispelo k zmätku a chaosu, ktorý minulý mesiac oddialil účinnú vojenskú reakciu na teroristický útok.”

IDF znížili početný stav jednotky v domnení, že bude málo užitočná na zabránenie útoku.

The Times of Israel citoval správu izraelskej verejnoprávnej televízie Kan News, v ktorej sa uvádza, že “vysokopostavený dôstojník v rámci spravodajského zboru Izraelských obranných síl’pred dvoma rokmi znížil početný stav jednotky’po tom, čo dospel k záveru, že metódy zhromažďovania spravodajských informácií, ktoré využíva jednotka 8200, nepomôžu odhaliť hrozbu z Gazy v reálnom čase.”

Prečo bola elitná spravodajská jednotka nepoužiteľná? Podľa vysokého spravodajského dôstojníka, “varovanie v oblasti Gazy nebude pochádzať z klasických zdrojov.”

Ze správy tiež vyplýva, že vysokí dôstojníci izraelskej spravodajskej služby ignorovali varovania vlastných analytikov z jednotky a ich podrobné a doložené varovania označili za “fantáziu.”

Čítajte: Osn obviňuje Izrael zo spáchania mnohých vojnových zločinov v Gaze

Táto správa na druhý deň, 24. novembra, podrobnejšie opísal tieto tvrdenia. Denník Times of Israel v ňom uviedol, že dvaja analytici “predpovedali” útoky zo 7. októbra .

Podľa štvrtkovej správy kanála 12’NCO v jednotke 8200 [23. novembra] zostavil správu z množstva nespracovaných spravodajských údajov, v ktorej podrobne opísal scenár, ktorý v podstate predpovedal inváziu zo 7. októbra. 

Spolu s nižším dôstojníkom poukázala aj na cvičenie Hamasu mesiac pred útokom Hamasu a poznamenala, že zahŕňalo prípravy na masovú inváziu s viacerými vstupnými bodmi do Izraela.

IDF vedeli o rogalách, motorkách

Táto správa tiež odhaľuje, že IDF objavili “teroristickú príručku Hamasu” pred útokmi zo 7. októbra, ktorá “opisoval, ako sa na uskutočnenie invázie použijú pick-upy spolu s motorkami a rogalami, ako aj s použitím protitankových striel pod krytím raketovej a mínometnej paľby z Gazy – rovnakým spôsobom, ako sa udalosti odohrali 7. októbra.”

Útoky boli predvídané, metódy známe, tá istá jednotka, ktorá ich vykonala, bola pozorovaná pri výcviku na ich vykonanie a analytici, ktorí pred tým varovali šéfov izraelských tajných služieb, boli ignorovaní. 

Protesty a výzvy na voľby

Verejné protesty od útokov stále narastajú, pričom pokračujú demonštrácie proti Netanjahuovi a jeho vláde.

V novembri 2023 sa Jerusalem Post informoval, že viac ako štyri pätiny Izraelčanov považujú Netanjahua za osobne zodpovedného za útoky zo 7. októbra 

Prieskumy verejnej mienky zverejnené v týždňoch od začiatku vojny naznačujú, že Izraelčania sú pevne presvedčení, že Netanjahu by mal prevziať zodpovednosť za 7. október. V jednom z nich tento názor vyjadrilo 80 % Izraelčanov (vrátane väčšiny jeho vlastných voličov), zatiaľ čo v inom 86 % respondentov tvrdí, že za útok považuje vládu zodpovednú bez ohľadu na to, či sa k nemu Netanjahu prizná alebo nie.

Netanjahu aj jeho strana v prieskumoch zaostali za opozičným lídrom Bennym Gantzom, ktorého odchod z teraz rozpustený izraelský vojnový kabinet sa postaral o to, že jeho strana’vedie znížil nad vládnucou koalíciou. Gantz vyzval na voľby, čím zopakoval požiadavkyprotestujúcich.

Tým zostáva Netanjahuovi viac závislý na svojich extrémne sionistických koaličných partneroch – ktorí sú neoblomne proti akejkoľvek mierovej dohode a navrhli obyvateľstvo Gazy presunúť do Írska.

Izrael o útokoch vedel rok vopred

Toto nie je prvá správa, podľa ktorej izraelský štát o útokoch vopred vedel. 

Dňa 2. decembra 2023 uverejnil New York Times správu s názvom: “Izrael vedel o pláne útoku Hamasu’viac ako rok vopred.”

V správe sa uvádzajú dôkazy, z ktorých vyplýva, že Izrael vedel už “Izraelskí predstavitelia získali bojový plán Hamasu’na október. 7. teroristický útok viac ako rok predtým, ako k nemu došlo, vyplýva z dokumentov, e-mailov a rozhovorov.”

The Times vysvetlil, že videl 40-stranový dokument s podrobnými informáciami o tom, čo izraelské úrady kódovo nazvali “Jericho Wall” –, ktorý “bod po bode načrtol presne ten druh ničivej invázie, ktorá viedla k smrti približne 1 200 ľudí.”

Prečo nikto na základe týchto informácií nekonal? Denník New York Times uviedol, že “izraelskí vojenskí a spravodajskí predstavitelia plán odmietli ako ambiciózny, považujúc ho za príliš zložitý na to, aby ho Hamas mohol uskutočniť.”

Výstraha v júli

Ale istá analytička izraelskej spravodajskej služby neskôr varovala, že Hamas sa pripravuje na uskutočnenie týchto plánov.

V júli (2023), len tri mesiace pred útokmi, varovala veteránka a analytička jednotky 8200, izraelskej’signálnej spravodajskej agentúry, že Hamas uskutočnil intenzívny, celodenný výcvik, ktorý sa zdal byť podobný tomu, čo bolo načrtnuté v pláne.

Ako reagovali izraelskí velitelia? Denník Times uvádza, že videl “šifrované e-maily”, ktoré dokumentovali výmenu názorov medzi analytičkou a jej nadriadeným dôstojníkom.

Plukovník v divízii v Gaze podľa šifrovaných e-mailov, ktoré si denník The Times pozrel, jej obavy zahnal.

Analytička trvala na tom, že plány sú reálne a hrozba podrobne opísaná v izraelskej správe sa uskutoční.

‘Úplne vyvraciam, že scenár je vymyslený,’ napísala analytička vo výmene e-mailov. Cvičenie Hamasu podľa nej plne zodpovedalo ‘obsahu múru v Jerichu.’

Analytička zdôraznila závažnosť hrozby, ako uviedol denník Times:

‘Je to plán určený na začatie vojny,’ dodala. ‘Nie je to’len nálet na dedinu.’

Analytička a jej plukovník neboli jediní, ktorí o tom počuli.

6. júla 2023 napísala veteránka a analytička jednotky 8200 skupine ďalších spravodajských expertov, že desiatky kománd Hamasu nedávno uskutočnili cvičenie, pričom ich pozorovali vysokí velitelia Hamasu.

Toto cvičenie odrážalo operácie, ktoré sa mali uskutočniť v októbri nasledujúceho roka.

Cvičenie zahŕňalo suché zostrelenie izraelského lietadla a obsadenie kibucu a vojenskej výcvikovej základne, pričom boli zabití všetci kadeti.

Čítajte: Candace Owens blasts Israel lobby, urges everyone to declare that ‘Christ is King’

Paralely s 11. septembrom

Prekvapivú správu denníka Times uzatvára komentár bývalého agenta CIA, ktorý poznamenal, že zlyhania spravodajských služieb okolo jasných signálov o pripravovanom útoku odrážajú silnú historickú paralelu.

‘Zlyhanie izraelských spravodajských služieb 7. októbra znie čoraz viac ako naše 11. septembra,’ povedal Ted Singer, nedávno penzionovaný vysoký predstaviteľ CIA.I.A., ktorý intenzívne pracoval na Blízkom východe.

Singer povedal, “Zlyhanie bude medzera v analýze, ktorá má vojenskému a politickému vedeniu vytvoriť presvedčivý obraz o tom, že Hamas mal v úmysle spáchať útok v čase, keď ho spáchal.”

Ale žiadna “medzera v analýze” týkajúca sa 7. októbra – nebola; bola vyplnená analytikom, ktorého záverom bolo, že útok sa pripravoval podľa známych plánov.

Tento útok sa zhmotnil niekoľko týždňov po tom, ako boli tieto plány opäť distribuované prostredníctvom izraelskej spravodajskej siete. Odmietnutý ako “fantázia” sa stal skutočnosťou a rovnako aj vojna, ktorú ten istý analytik predpovedal, že bude nasledovať po ňom.

Hamas je ‘prínosom’ pre sionistov

Vzdor snahám podať dôkazy ako dielo fantázie, 7. október vyzerá, že dopadol presne tak, ako bol naplánovaný. Je “fantázia” predstavovať si, že Netanjahuova’vláda o pláne vedela a nechala ho uskutočniť – alebo že podpora Hamasu bola jeho “stratégiou”?"

Nie podľa neho:

“Je to súčasť našej stratégie – izolovať Palestínčanov v Gaze od Palestínčanov na Západnom brehu.”

Povedal to opäť v roku 2019, pričom Jerusalem Post informoval o tom, ako Netanjahu obhajoval skutočnosť, že izraelskí predstavitelia prevážali kufre U.amerických dolárov zasielaných z Kataru Hamasu v Gaze.

Premiér Benjamin Netanjahu obhajoval skutočnosť, že Izrael’pravidelne umožňuje prevod katarských finančných prostriedkov do Gazy, a uviedol, že je to súčasť širšej stratégie, ktorej cieľom je udržať Hamas a Palestínsku samosprávu oddelené.

V správe sa uvádza, že Netanjahu vysvetlil svoju stratégiu:

‘[K]aždý, kto je proti palestínskemu štátu, by mal byť za’ prevod finančných prostriedkov do Gazy, pretože udržiavanie oddelenia medzi Palestínskou samosprávou na Západnom brehu a Hamasom v Gaze pomáha zabrániť vytvoreniu palestínskeho štátu.

Netanjahuovým’cieľom bolo rozdeliť Palestínčanov financovaním Hamasu. Prečo? Sionistický extrémista Bezalel Smotrich, ktorý je súčasným ministrom pre kultúrne dedičstvo, v roku 2015 vysvetlil prečo.

“Hamas je prínosom,” povedal.

Pôvodná správa z televízie Knesset (v hebrejčine) je tu.

Toto opäť nie je správa. V decembri 2023 v článku s názvom “Ako Izrael tajne podporoval Hamas,” New York Times uverejnili veľkorysé hodnotenie Netanjahuovej’stratégie podpory Hamasu–, ktorá pokračovala aj v čase, keď sa Izrael dozvedal o pláne útoku.

The Times uviedol:

Povolenie platieb – miliárd dolárov počas zhruba desiatich rokov – bolo hazardom pána Netanjahua, že stály tok peňazí udrží mier v Gaze, ktorá bola prípadným východiskom októbra. 7, a udrží Hamas sústredený na vládnutie, nie na boj.

Znovu sa na obhajobu tejto stratégie opakuje línia “zlyhania spravodajských služieb”.

Platby boli súčasťou reťazca rozhodnutí izraelských politických predstaviteľov, vojenských dôstojníkov a predstaviteľov spravodajských služieb – všetky vychádzali zo zásadne chybného hodnotenia, že Hamas nemá záujem ani nie je schopný rozsiahleho útoku.

Ak teraz vieme, že izraelskí spravodajskí analytici vedeli o plánoch na útok, vedeli, ako budú vykonané a kto ich vykoná, a že varovania o tom boli ignorované, aký zmysel má stratégia financovania Hamasu?

The Times uvádza, že tieto vedomosti nezastavili “kufre naplnené miliónmi dolárov.”

Aj keď izraelská armáda získala bojové plány invázie Hamasu a analytici pozorovali významné teroristické cvičenia hneď za hranicou v Gaze, platby pokračovali. Po celé roky izraelskí spravodajskí dôstojníci dokonca sprevádzali katarského úradníka do Gazy, kde rozdával peniaze z kufríkov naplnených miliónmi dolárov.

Bol to plán. Izraelská rozviedka o ňom vedela. Medzi verejnosťou na Západe to nie je všeobecne známe, v dôsledku čoho je samotná Netanjahuova’veľkolepá stratégia financovania Hamasu považovaná za fantáziu.

Nastal čas pozrieť sa realite do očí. Rozviedka nezlyhala “zlyhala.” Plán, ktorý sa pripravoval desaťročia, sa rozvinul pred očami sveta a jeho architekti ho realizujú, akoby to všetko bolo nejaké strašné prekvapenie.

Najväčším prekvapením je, že inteligentných ľudí nie je možné presvedčiť, aby uprednostnili realitu pred fantáziou. Existujú motívy, ktoré odôvodňujú, že realita je fantázia. Nie sú to dobré dôvody.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder