JackPhillips2017-1_0-scaled-e1718717097218-810x500.jpeg

Jack Phillips sa obrátil na Najvyšší súd v Colorade so žiadosťou o právo odmietnuť pečenie "transrodových" tort

22
Kultúra života
  • Jack Phillips bráni svoje právo nevyrábať torty s odkazmi, ktorým neverí.
  • Autumn Scardina podal sťažnosť na Phillipsa za odmietnutie upiecť tortu pre neho.
  • ADF podala žalobu na guvernéra a komisiu pre občianske práva za diskrimináciu.
  • Phillipsovi právnici bojujú za jeho slobodu prejavu a náboženské presvedčenie.

Kresťanský pekár Jack Phillips sa 18. júna vrátil na coloradský najvyšší súd, aby obhájil svoje právo nevyrábať torty s odkazmi, ktorým neverí, najmä pokiaľ ide o ideológiu LGBT, v najnovšom vývoji bitky, ktorá pohltila desať rokov jeho života.

V roku 2018 podal “Autumn” Scardina, muž, ktorý o sebe tvrdí, že je “transrodový”, sťažnosť na Phillipsa, majiteľa cukrárne Masterpiece Cakeshop, za to, že odmietol upiecť tortu, ktorá by bola zvnútra ružová a zvonka modrá, aby oslávila jeho “premenu” na “ženu.”Riaditeľka coloradského oddelenia pre občianske práva (CCRD) Aubrey Elenisová tvrdila, že existuje pravdepodobný dôvod na záver, že Phillips nezákonne odoprel Scardinovi “rovnaké užívanie miesta verejného ubytovania.”

V reakcii na to nezisková organizácia Alliance Defending Freedom (ADF), ktorá sa zaoberá náboženskou slobodou, podala federálnu žalobu na odchádzajúceho demokratického guvernéra. Johna Hickenloopera a štátnu komisiu pre občianske práva, v ktorej ich obvinila, že ignorujú rozhodnutie Najvyššieho súdu USA z roku 2018 v prospech Phillipsa’v súvislosti s tortami oslavujúcimi homosexuálne “manželstvo” a naďalej diskriminujú Phillipsovu’vieru.

V marci 2019 generálna prokuratúra štátu’oznámila, že sa s Phillipsovými’právnikmi “vzájomne dohodla na ukončení prebiehajúcich súdnych sporov na štátnom a federálnom súde,”vrátane žaloby CCRD proti Phillipsovi, hoci dohoda nebránila Scardinovi podať vlastnú občianskoprávnu žalobu na štátnom súde, čo aj urobil. V januári 2023 IV. divízia coloradského odvolacieho súdu rozhodla v neprospech Phillipsovho’práva odmietnuť Scardinovu’žiadosť. V októbri Najvyšší súd Colorada súhlasil, aby sa vecou zaoberal.

“Scardina zneužíva coloradský zákon o verejnom ubytovaní’na to, aby sa v žalobe zameral na Jacka,” ADF súhlasí. “Ide o ten istý zákon, ktorý bol predmetom sporu v prípade 303 Creative v. Elenis, v ktorom právnici ADF zastupovali grafičku Lorie Smith. V júni 2023 Najvyšší súd USA v prípade 303 Creative rozhodol, že Colorado nemôže zneužívať svoj zákon o verejnom ubytovaní na to, aby nútilo ľudí vyjadrovať posolstvá, s ktorými nesúhlasia. Právnici ADF požiadali Najvyšší súd Colorada, aby uplatnil toto rozhodnutie vo veci Masterpiece Cakeshop v. Scardina a potvrdil tak slobodu Jacka’z prvého dodatku proti vyjadrovaniu sa pod nátlakom vlády.”

Asociated Press informuje, že počas ústnych argumentov sudkyňa Melissa Hartová naliehala na Phillipsa, či by bol ochotný vyrobiť rovnako sfarbenú tortu pre zákazníka, ktorý chcel, aby farby znamenali novorodené dvojčatá, a nie “zmenu pohlavia.”

Phillipsov’právny zástupca Jake Walker oponoval, že Scardinova’požiadavka “sa stala iným posolstvom, keď Phillipsovi povedali, že má oslavovať a symbolizovať prechod z muža na ženu,” čím jej dali implikácie slobody prejavu. “Torty sa môžu javiť na pohľad totožné a môžete mať na pohľad totožný obsah, ktorý vyjadruje odlišné posolstvo.”

Sudca William Hood naznačil svoj postoj k prípadu, keď povedal, že “zákony o verejnom ubytovaní sú navrhnuté tak, aby sme sa dostali preč od toho, že váš druh tu nie je’vítaný, a mnohým sa zdá, že toto len nahrádza ‘druh’ slovom ‘posolstvo,’” Reuters dodáva.

V 19. júna uverejnil Fox News op-ed, sám Phillips vysvetlil, že “sa rozhoduje[/a] vytvárať torty na mieru podľa toho, čo budú vyjadrovať, nie podľa toho, kto ich požaduje. Vždy’ide o posolstvo, nikdy nie o osobu. A torty často komunikujú. Už v rímskych časoch ľudia žiadali vlastné torty, aby vyjadrili posolstvá.”

“Ak môže štát potrestať mňa, môže prinútiť lesbickú dizajnérku, aby vytvorila vlastnú grafiku kritizujúcu manželstvá osôb rovnakého pohlavia; môže prinútiť černošského sochára, aby vytvoril biely kríž propagujúci rasistickú cirkev Árijský národ; a môže prinútiť taiwanského umelca, aby vytvoril vlastnú červenú tortu na oslavu komunistickej revolúcie,” povedal. “Žiadna vláda by nemala mať takúto moc.”

Phillips spomínal na stretnutie s “miestnym mužom, ktorý sa označuje za homosexuála a bývalého aktivistu,” ktorý “sa chcel presvedčiť, kto som a prečo zaujímam tento postoj. Srdečne som ho privítal a opýtal som sa, ako mu môžem poslúžiť. Vrátil sa sem už najmenej 25-krát. Vytvoril som pre neho koláče. Požiadal ma, aby som sa za veci modlil, a ja som to urobil.

Phillipsove’roky trvajúce právne boje pramenia z veľkej časti z toho, že najvyšší súd krajiny odmietol vydať jasné rozhodnutie o základných otázkach sporu, keď mal možnosť tak urobiť v jeho pôvodnom boji proti tomu, aby bol nútený vytvoriť homosexuálnu“svadobnú” tortu. Namiesto jasného potvrdenia, že Phillipsove práva vyplývajúce z prvého dodatku boli porušené, ako to v súhlasných stanoviskách presadzovali konzervatívni sudcovia Clarence Thomas, Samuel Alito a Neil Gorsuch, bývalý sudca Anthony Kennedy vo väčšinovom stanovisku uviedol, že štátna komisia pre občianske práva prejavila “jasné a neprípustné nepriateľstvo voči” pekárovi”jeho “úprimnému náboženskému presvedčeniu.”

Právnik ACLU David Cole, ktorý zastupoval homosexuálny “pár”, ktorý žaloval Phillipsa, písalv tom čase, že jeho strana “prehrala bitku, ale vyhrala vojnu,” interpretujúc Kennedyho’slová v tom zmysle, že v prípade absencie takéhoto nepriateľstva môžu “štáty slobodne vyžadovať od podnikov, vrátane pekárov,” aby zákazníkom poskytovali pro-homosexuálne služby, ako sú svadobné torty. Cole zašiel až tak ďaleko, že povedal, že žalobcovia “by sa dnes mohli vrátiť do Masterpiece Cakeshop a požiadať o tortu na oslavu výročia svojej svadby [sic].”

ADF tvrdí, že pokračujúce právne útoky na Phillipsa dokazujú, že “niektorým nikdy nebude stačiť zdvorilo sa dohodnúť na nesúhlase s dôležitými otázkami, ako je význam manželstva alebo či oslavovať ‘zmenu pohlavia.”

“Jackovi nestačilo, že po prvom útoku Colorada prišiel o veľkú časť svojho podnikania. Jackovi nestačilo, že musel brániť svoje slobody až na Najvyššom súde USA. A Jackovi a jeho rodine nestačilo znášať roky obťažovania a dokonca vyhrážok smrťou. Niektorým to nebude stačiť, kým Masterpiece Cakeshop nezavrie svoje brány.