Shutterstock_1102145000-810x500.jpg

Najvyšší súd USA súhlasí s preskúmaním námietky proti zákazu "zmeny pohlavia" pre deti v štáte Tennessee

16
Kultúra života
  • SCOTUS bude riešiť prípad zákona Tennessee o starostlivosti potvrdzujúcej pohlavie.
  • Zákon zakazuje poskytovanie liečby potvrdzujúcej pohlavie deťom mladším ako 18 rokov.
  • Republikáni tvrdia, že deti nepotrebujú tieto zákroky, ale liečbu duševného zdravia.
  • Podľa súdu je dôležité byť opatrný pri vyhlasovaní nových ústavných práv.

Najvyšší súd USA súhlasil s tým, že na budúci rok zaradí do svojho programu prípad spochybňujúci zákon štátu Tennessee, ktorý chráni neplnoleté osoby pred poskytovaním takzvanej starostlivosti potvrdzujúcej pohlavie, vrátane operácií a liekov blokujúcich pubertu alebo hormonálnych liekov pre deti mladšie ako 18 rokov.   

Metóda, ktorá prešla Snemovňou reprezentantov Tennessee v hlasovaní 77-16, bola podpísaná guvernérom Billom Leem v roku 2023.   

 Výslovne sa v ňom uvádza, že “Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nesmie vedome vykonať alebo ponúknuť vykonať maloletej osobe, ani podať alebo ponúknuť podať maloletej osobe lekársky zákrok, ak je vykonanie alebo podanie zákroku na účely: (A) umožniť maloletej osobe identifikovať sa s údajnou identitou nezodpovedajúcou jej pohlaviu alebo žiť ako taká, alebo (B) liečiť údajné nepohodlie alebo utrpenie vyplývajúce z nesúladu medzi pohlavím maloletej osoby a jej tvrdenou identitou.” 

 “Deti nepotrebujú tieto lekárske zákroky, aby mohli prosperovať ako dospelí,” vyhlásil líder republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov William Lamberth, keď v roku 2022 predstavil návrh zákona. “Potrebujú liečbu duševného zdravia. Potrebujú lásku a podporu a mnohé z nich potrebujú, aby mohli vyrásť a stať sa osobnosťami, ktoré im boli určené.”  

Niekoľko rodín zo štátu Volunteer sa postavilo proti zákonu a vo svojom súdnom podaní tvrdia, že “právna neistota” týkajúca sa dostupnosti transrodovej liečby pre neplnoleté osoby “vytvára chaos v celej krajine pre dospievajúcich, rodiny a lekárov.” 

 Podľa ScotusBlog’Amy Howe:  

 Odvolateľmi v prípade Tennessee sú 16-ročné transrodové dievča, ktoré dostalo blokátory puberty a estrogénovú terapiu, 13-ročný transrodový chlapec, ktorý dostal blokátory puberty, a 16-ročný transrodový chlapec, ktorý dostal blokátory puberty a testosterónovú terapiu. Títo mladí ľudia spolu so svojimi rodičmi a lekárom, ktorý lieči transrodových pacientov, podali na federálnom súde žalobu proti úradníkom štátu Tennessee, v ktorej žiadajú, aby štát zakázal presadzovať zákaz používania blokátorov puberty, hormonálnej terapie a operácií na zmenu pohlavia.  

Bidenova administratíva sa pripojila k prípadu na podporu žalobcov s odôvodnením, že prípad má všeobecný verejný význam.  

Po tom, čo U.Americký okresný sudca Eli Richardson v júni 2023 rozhodol o pozastavení platnosti zákazu v Tennessee’na jeseň minulého roka odvolací súd USA pre 6. obvod jeho rozhodnutie zrušil a obnovil zákaz v Tennessee’na jeseň minulého roka.  

 Predseda súdu Jeffrey Sutton vo svojom stanovisku vysvetlil, že “je ťažké, aby si niekto bol istý predvídaním dlhodobých dôsledkov upustenia od akýchkoľvek vekových obmedzení pre starostlivosť potvrdzujúcu pohlavie, a upozornil, že “sudcovia s doživotnou praxou, ktorí vykladajú ťažko meniteľnú ústavu, by mali byť pokorní a opatrní pri vyhlasovaní nových hmotných” ústavných práv, ktoré “obmedzujú zodpovedných volených úradníkov pri riešení týchto medicínskych, sociálnych a politických výziev,” podľaspravodajstva ScotusBlog.com’s.  

Podnetom pre prijatie zákona v Tennessee’je vytrvalý aktivizmus podcastera Catholic Daily Wire a obyvateľa Tennessee Matta Walsha, ktorého odhalenieé Nashvillského’Vanderbilt University Medical Center odhalilo, že táto inštitúcia mrzačí neplnoletých s “prechodom pohlavia,” čo jej predstavitelia údajne považovali za “obrovský zdroj peňazí.”  

Republikánski zákonodarcovia po Walshovej’bombovej správe požadovali od Vanderbiltu odpovede, čo viedlo k tomu, že inštitúcia’sa v októbri 2022 rozhodla “pause” jej takzvané “gender affirming” procedúry pre neplnoleté osoby.    

Po Walshovom vyšetrovaní sa guvernér Lee vyslovil proti transrodovému mrzačeniu detí a vyhlásil: “Nemali by sme dovoliť trvalé, život meniace rozhodnutia, ktoré ubližujú deťom. S partnerstvom Valného zhromaždenia by sa táto prax mala v Tennessee skončiť.”  

Tennessee bolo deviatym štátom, ktorý zaviedol ochranu detí pred transgenderovým zneužívaním, ktoré má podobu odrezávania zdravých častí tela alebo zabraňovania prirodzenému vývoju tela prostredníctvom hormonálnych liekov.