Namibia-High-Court-810x500.png

Namíbijský najvyšší súd vyhlásil zákony proti sodomii za protiústavné v snahe presadiť ideológiu LGBT

8
Kultúra smrti
  • Vysoký súd v Namíbii označil zákony proti sodomii za protiústavné a neplatné.
  • Súd tvrdí, že trestanie sodomie je snahou presadiť ideológiu LGBT napriek odporu obyvateľstva.
  • Súd neuznal väčšinovú podporu občanov k zákonom proti sodomii ako dôvod.
  • Súd považuje zákony za nespravodlivé a diskriminačné, ignoruje náboženské odsúdenie sodomie.

Vysoký súd v Namíbii vyhlásil zákony krajiny, ktoré kriminalizujú sodomiu, za protiústavné a tvrdí, že sú v rozpore so zákonmi zakazujúcimi diskrimináciu na základe pohlavia. 

Vysoký súd v hlavnom meste krajiny Windhoek - súd prvej inštancie pre prípady týkajúce sa ústavy krajiny’- v piatok 21. júna vyhlásil, že trestné činy “sodomie”podľa všeobecného práva; a “neprirodzené sexuálne trestné činy” za “protiústavné a neplatné” v snahe presadiť ideológiu LGBT napriek silnému odporu vlastného obyvateľstva, zákonodarcov a vládnych úradníkov.  

Súd sa vo svojom rozhodnutí nedôsledne odvolával na “demokratickú spoločnosť”krajiny”, aby odôvodnil svoj rozsudok, a ďalej uznal, že väčšina občanov Namíbie”podporuje zákony proti sodomii. Súd uviedol: “Nie sme presvedčení o tom, že v demokratickej spoločnosti, akou je naša …, je rozumne ospravedlniteľné, aby sa určitá činnosť stala trestnou len preto, že časť, možno väčšina občanov ju považuje za neprijateľnú.” 

Súd ďalej tvrdil, že zákony sú nespravodlivé a diskriminačné napriek tomu, že klauzula o diskriminácii v ústave nezahŕňa “sexuálnu orientáciu.”Sudcovia tiež vyhlásili, že tvrdenie, že sodomia je “ohavná neresť”, je spôsobené “predsudkami” a “osobnou averziou,”, pričom neuznali, že kresťanstvo, judaizmus a islam odsudzujú sodomiu ako “neprirodzený hriech.” 

RELEVANTNÉ:  

Rozhodnutím súdu sa rušia dlhoročné zákony z roku 1927, ktoré Namíbia zachovala, keď v roku 1990 získala nezávislosť od Juhoafrickej republiky a. Proti rozsudku je možné sa odvolať. 

Vláda vo svojich právnych argumentoch naliehala na sudcov, aby sa bránili pokusu o zákonodarstvo z lavíc a tvrdila, že zrušenie zákona patrí parlamentu, nie súdom. Namíbijský generálny prokurátor Festus Mbandeka uviedol, že “jedným z účelov zákazu homosexuálnej sodomie je morálny názor Namíbijčanov, že určité formy sexuálneho správania sú nemorálne a neprijateľné.”  

Priznávajúc vzťah práva a morálneho poriadku, vláda argumentovala, že zákon má teda “podporovať morálne správanie.” 

V máji 2023 sa Namíbia’Najvyšší súd podobne pokúsil rozhodnúť, že vláda musí uznať “manželstvá osôb rovnakého pohlavia” uzavreté mimo krajiny, čo vyvolalo silný odpor namíbijských’náboženských vodcov a parlamentu. 

Vzdorujúc snahe Najvyššieho súdu’nanútiť západnú akceptáciu LGBT ideológie, na na popud premiéra, v septembri 2023 parlament jednomyseľne schválil zákon definujúci manželstvo ako zväzok medzi mužom a ženou. 

PREHLIADKA: Namíbia schválila zákaz manželstiev ‘rovnakého pohlavia’ ako ďalšie africké krajiny presadzujú agendu LGBT  

Podľa predpisov návrhu zákona sa manželstvá “rovnakého pohlavia” uzavreté medzi Namíbijčanmi a cudzincami v zahraničí nebudú uznávať ako manželstvá v prevažne kresťanská africká krajina. Návrh zákona ďalej zakazuje propagáciu, uzatváranie, účasť a reklamu takýchto zväzkov. Návrh zákona rovnako definuje manželstvo ako zväzok medzi osobami opačného pohlavia a manželmi ako osobami tvoriacimi polovicu právneho zväzku medzi osobami, ktoré sa narodili ako muž a žena geneticky.  

Odolávajúc medzinárodnému tlaku na prijatie ideológie LGBT, v novembri 2023 Namíbia odmietla zmluvu s Európskou úniou (EÚ), ktorá by mohla africkému štátu vnútiť program zameraný proti životu a pro-LGBT.   

Namíbia nie je jedinou africkou krajinou, ktorá v posledných rokoch zatlačila na homosexualitu. V máji 2023 ugandský prezident Yoweri Museveni podpísal zákon, ktorý parlament krajiny prijal v marci, ktorý zavádza predpisy prísne obmedzujúce homosexuálne správanie a identifikáciu, vyzývajúce na trest smrti v určitých prípadoch znásilnenia a obťažovania detí, na chagrin západných lídrov.   

Museveni má vyjadril proti kritike Západu’na adresu zákona a minulý mesiac ugandskému parlamentu povedal: “Nikto s nami nepohne.” “(Homosexualita) nie je genetická, nie je’hormonálna, je to’psychologická dezorientácia.”   

RELATED 

Namibijskí pro-lifers bojujú v parlamente proti návrhu na oslabenie ochrany nenarodených detí  

Kardinál Sarah vyzýva afrických teológov, aby sa vzopreli západnej ideológii prebudenia  

Kardinál Sarah: Africkí biskupi ‘hovorili za celú Cirkev’ odmietnutím homosexuálnych ‘požehnaní’ 

Top africký kardinál hovorí, že Fiducia Supplicans ‘bola pochovaná’ na kontinente