image-1-1-810x500.png

Kardinál Burke odsúdil Bidenovo prijatie svätého prijímania ako "svätokrádež

35
Kultúra života
  • Kardinál Burke odsúdil Bidenovu svätokrádež pri prijímaní Eucharistie.
  • Dôležitosť hlbšieho prežívania viery v Najsvätejšej sviatosti podľa kardinála.
  • Biden podporuje potraty a transrodovú agendu, čo je v rozpore s vierou.
  • Kardinál Burke odporúča odoprieť prijímanie politikom v ťažkom hriechu.

Kardinál Raymond Burke v rozhovore s moderátorom relácie Pints with Aquinas Mattom Fraddom odsúdil prijímanie svätého prijímania prezidentom Joeom Bidenom ako “svätokrádež”.

Kardinál Burke v diskusii o tom, ako si americkí katolíci môžu “lepšie uctiť” Ježiša Krista vo svätej Eucharistii, zdôraznil dôležitosť “prehĺbenia viery” v Najsvätejšej sviatosti. Poukázal na to, že jedným zo znakov, že sa to “stratilo”, je, že niekto ako Biden, ktorý bez výčitiek svedomia podporuje legálne potraty - zabíjanie nevinných detí - smie prijímať sväté prijímanie od amerických duchovných.

Kardinál Burke poznamenal, že Biden “tvrdí, že je zbožný katolík, a pritom je za potraty detí ešte v pôrodných cestách” a je tiež “za… [transrodovú agendu, ktorá je úplnou vzburou proti Božiemu’plánu pre nás.” 

“A potom, že pristupuje k prijatiu svätého prijímania – to nie je možné, pretože popiera Krista týmito veľmi očividnými verejnými spôsobmi,” povedal kardinál Burke. 

“Toto je svätokrádež,” pokračoval a dodal, že by sa to nemalo dovoliť tak “kvôli nemu samému, ako aj kvôli celej Cirkvi.”Dodal, že na rozdiel od tvrdení niektorých, trvať na tom, aby politik, ktorý podporuje ťažký hriech, neprijímal sväté prijímanie ”ktorým je, ako zdôraznil, sám Kristus ”, nie je “robenie si z prijímania zábradlia bojového poľa”, ale je to “jednoducho úcta k nášmu Pánovi Ježišovi Kristovi.”

Kardinál Burke navrhol, aby duchovní použili “pastoračný prístup”, ktorým Bidenovi jednoducho povedia, že pokiaľ podporuje “politiku, programy a zákony, ktoré sú v rozpore s Božím zákonom,” nesmie “pristupovať k svätému prijímaniu,” a potom mu jednoducho odmietnu sväté prijímanie, ak pristúpi. 

Poukázal na skutočnosť, že sám svätý apoštol Pavol považoval dôstojné prijímanie svätého prijímania za mimoriadne dôležitú záležitosť, a to až do takej miery, že kresťanov učil, že ak jedia a pijú Kristovo Telo a Krv “nehodne,” jedia a pijú svoje vlastné zatratenie. 

Fradd ešte jasnejšie poukázal na význam umožnenia verejného hriešnika prijať sväté prijímanie: Poznamenal, že to vysiela katolíkom posolstvo a “učí” ich niečo o Eucharistii. Fradd sa potom kardinála Burka opýtal, čo by bolo potrebné, aby americkí biskupi dospeli ku konsenzu o význame odmietania prijímania politikom, ako je Biden.

“Je to“otázka nepochopenia podstaty samotnej Cirkvi,” povedal kardinál Burke a vysvetlil, že Cirkev je “telom” Krista a že “sme živými údmi naštepenými na vinič, ktorým je Kristus.”V zabudnutí na túto pravdu sa vyvinula myšlienka, že “je láskavé ľuďom nič neodopierať,” a katolíci začali zanedbávať spytovanie svedomia alebo pravidelné chodenie na spoveď, aby sa pripravili na prijímanie Eucharistie.

Kardinál Burke vyzval k väčšej náuke o tejto otázke a dodal, že vo svojej knihe Respektovanie Tela a Krvi Pána: Kedy sa má odoprieť sväté prijímanie, ukázal, ako Cirkev bola “dôsledná” “od čias svätého Pavla počas všetkých storočí” v naliehaní na “riadnu prípravu na prijatie svätého prijímania.”

Kongregácia pre náuku viery (CDF)’z roku 2004 memo uvádza, že politik “dôsledne vedie kampaň a hlasuje za zákony povoľujúce potraty a eutanáziu” prejavuje “formálnu spoluprácu” s ťažkým hriechom a musí mu byť “odopretá” Eucharistia.

Kánon 915 Katolíckeho kódexu kánonického práva tiež výslovne zakazuje prijať sväté prijímanie tým, ktorí sú v smrteľnom hriechu: “Tí, ktorí boli exkomunikovaní alebo interdikovaní po uložení alebo vyhlásení trestu, a iní, ktorí tvrdošijne zotrvávajú v zjavnom ťažkom hriechu, nemajú byť pripustení k svätému prijímaniu.”

Kardinál Burke nedávno vyhlásil, že prax podávania svätého prijímania ľuďom ako Biden vedie k de faktickému postaveniu, že katolícke učenie sa zmenilo: “Vytvára to dojem, že Cirkev zmenila svoje učenie, pokiaľ ide o tieto zločiny, tieto predchádzajúce hriechy, a vedie to ľudí k tomu, aby boli veľmi laxní vo svojom vlastnom svedomí.”

Dokážete si predstaviť, že ak niekto, kto je zástancom potratov, slobodne pristúpi k svätému prijímaniu, budú ľudia naklonení spytovať svoje svedomie tak, ako by mali, skôr než pristúpia k prijatiu sviatosti? Otupuje to svedomie.

Dnes nemôžeme’nič považovať za samozrejmé, pretože máme’do činenia so šiestimi alebo siedmimi desaťročiami slabej katechézy. Mnohí katolíci dnes, nie vlastnou vinou, nepoznajú svoju vlastnú vieru.