strickland_hands-810x500.jpg

Biskup Strickland: Zákaz latinskej omše by bol "nespravodlivým zákonom", ktorý by mnohí veriaci nemohli dodržiavať

35
Kultúra života
  • Úzka cesta k spáse je dôležitá pre dnešnú dobu.
  • Ježiš varuje pred falošnými prorokmi a ich prekrúcaním pravdy.
  • V dnešnej dobe musíme poznať Katechizmus a Písmo, aby sme rozoznali pravdu.
  • Tradičná latinská omša je dôležitá pre mnohých verných katolíkov.

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland rozoberá úzku cestu k spáse, povedomie o falošných prorokoch a údajný zákaz tradičnej latinskej omše.

Strickland začína prvú časť epizódy komentárom k Matúšovi 7,6-14, v ktorom náš Pán hovorí svojim učeníkom, aby “vošli úzkou bránou. Lebo široká je brána a široká cesta, ktorá vedie do záhuby.”Biskup Strickland poznamenáva, že táto časť čítania je pre našu dobu najdôležitejšia.

Popisuje, ako videnie svätej Faustíny’vizuálne predstavuje to, čo Kristus opisuje v tomto úryvku evanjelia.

“Svätá Faustína videla obrovský zástup ľudí: šťastných, prechádzajúcich sa po kvetoch, je’to jednoducho krásne a všetko vyzeralo nádherne. A potom padajú z útesu do pekelnej jamy. Videla ďalšiu víziu ľudí, ktorí sa namáhali a kráčali po tejto úzkej cestičke s ostružinami a kameňmi, padali a potkýnali sa, a len s námahou sa plazili touto cestou. Ale potom vyjdú na koniec tejto cesty a tá sa im otvorí do slávneho Božieho kráľovstva. O tom tu hovorí Ježiš Kristus,” povedal Strickland.

Poznamenáva, že toto videnie nebolo ničím novým; náš Pán jednoducho zopakoval toto čítanie z evanjelia veľkej nábožnej žene. Zdôrazňuje dôležitosť tohto čítania v dnešnej dobe, pretože príliš veľa hlasov v Cirkvi hlása iné posolstvo.

“Hovoria“presne opačne: Cesta do neba je široká. Buď sa tam dostanú všetci, alebo drvivá väčšina ľudí. Nezáleží na tom, ku ktorej cirkvi patríte; nezáleží dokonca ani na tom, či naozaj veríte v Ježiša. Je to’len Boh, ktorý nás vo svojom úžasnom milosrdenstve prijíma všetkých. No to’Boží Syn’nepovedal."”

Strickland sa vrátil k Faustíniným’videniam a poznamenal, ako túto skutočnosť popierajú dokonca aj tí, ktorí sú v najvyšších cirkevných funkciách."“Ach, to nie je’hriech. Každý môže ísť na sväté prijímanie, nezáleží na tom, či potláčate deti alebo podporujete najväčšie zlo.”Hovorí, že by sme mali namiesto toho počúvať evanjelium a to, čo Ježiš Kristus povedal o spáse.

Strickland položil otázku, že ak sa už nemusíme starať o spásu, načo je nám vôbec Cirkev? “Existuje množstvo organizácií dobrej vôle, ktoré robia veľké veci. Poznáte Audubonovu spoločnosť, tak sa k nej jednoducho pridajte a pridajte sa k organizácii Zachráňme veľryby. Zabudnite na [Cirkev].”

Strickland zopakoval, že namiesto toho musíme veriť tomu, čo nás učil Ježiš, a snažiť sa vstúpiť na tú úzku cestu spasenia. “Musíme byť dokonalí. Dokonalí môžeme byť len tak, že sa odvrátime od hriechu, že sa pokoríme, že tento hriech odčiníme a že odčiníme hriechy sveta.”

Biskup Strickland začína druhú časť epizódy komentárom k Matúš 7,15-20, v ktorom náš Pán varuje pred falošnými prorokmi, “vlkmi v rúchu oviec’.”Zdôraznil, že v týchto časoch si musíme dávať pozor na tých, ktorí prekrúcajú pravdu, a ako príklad použil Matúš 7 1,2. Nesúdiť druhých.  

“Nesúďte druhých; Kristus to hovorí veľmi jasne. V dnešnej dobe sa to však prekladá na: ‘Vôbec nesúďte, nechajte ľudí robiť, čo chcú.’  

Strickland používa príklad rodiča alebo učiteľa s autoritou nad deťmi, ktorý musí posudzovať ich konanie.  

“Musia povedať, ‘Sally robí niečo zle a Sally treba napraviť.’” Zdôrazňuje, že nejde o posudzovanie osoby, ale o konanie, ktoré má povedať: “Toto je škodlivé, toto treba napraviť.” 

Strickland ďalej rozoberá, ako je tento úryvok z evanjelia dôležitý pre našu dobu, pretože, žiaľ, existujú kňazi, biskupi a kardináli, ktorí sú falošnými prorokmi.  

“Je’falošným prorokom, keď hovorí: ‘Cirkvi už nejde o spásu duší.’” 

Podčiarkol, že to nie je Cirkev, ale falošní proroci, a my musíme týchto jednotlivcov napraviť a zavolať ich späť k pravde. 

“Ak“žijeme to, čo povedal Kristus, potom žijeme a hovoríme to, čo musíme hovoriť, pravdu evanjelia. Áno, je to’náročné, ale je to’aj napĺňajúce a prináša to dobré ovocie.” 

Strickland ďalej hovorí, že toto evanjeliové čítanie by nám malo pripomenúť, že v dnešnej dobe, žiaľ, nemôžeme’veriť len tomu, čo povie kňaz alebo biskup. Namiesto toho “potrebujeme poznať Katechizmus, potrebujeme poznať Písmo, potrebujeme poznať učenie našej katolíckej viery, aby sme vedeli rozoznať, kedy hovorí falošný prorok.” 

Pri prepínaní relácie sa moderátor Terry Barber opýtal Stricklanda na budúci mesiac’na údajný dokument, ktorý bude ďalej zákaz slávenia tradičnej latinskej omše (TLM). 

Poslucháčom odporučil, aby “zostali verní Kristovi a jeho Cirkvi a vzdorovali všetkému, o čom viete, že nie je”verné Kristovi a jeho Cirkvi.”

Strickland sa domnieva, že ak tento dokument vylúči akékoľvek slávenie latinskej omše, mnohí ho nebudú môcť poslúchať. “Domnievam sa, že je to nespravodlivý zákon; ľudia dospeli k hlbšej viere v Ježiša Krista a jeho Cirkev prostredníctvom tradičnej latinskej omše.” 

Pokračoval, že výraz “schizmatik” nie je vhodný na označenie účastníkov TLM. Kladie otázku: “Kto’sa tu oddeľuje od Krista?"” 

Strickland radí poslucháčom, aby neverili, keď sa im povie, že’sú schizmatici, lebo sú verní tejto starobylej liturgii. “Schizma, ak príde, pochádza od tých, ktorí sa snažia zabiť tradíciu Cirkvi.”

Aby ste si od biskupa Stricklanda vypočuli viac, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Bishop Strickland Show.

Aby ste si pozreli všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Show, kliknite semna stránku LifeSite’Rumble venovanú The Bishop Strickland Show.