McDonald’s_gay_pride_frieds-810x500.jpg

Bývalý zamestnanec McDonald's, ktorý si pomýlil pohlavie, dostal 7000 eur po tom, čo ho šéfovia nazvali zákonným menom

14
Neutral
  • Francúzsky súd priznal Dersoirovi odškodné za diskrimináciu v práci.
  • Dersoir bol diskriminovaný za nosenie make-upu a oslovenie jeho zákonným menom.
  • Vedenie McDonald's žiadalo Dersoira, aby dodržiaval pravidlá líčenia na pracovisku.
  • Ľavicové médiá ho vykreslili ako obeť rodovej diskriminácie, Dersoir podal trestné oznámenie.

Francúzsky súd v Angers 24. júna priznal 22-ročnému “Syntiovi” Dersoirovi €7 000 eur po tom, ako rozhodol, že tento muž s pohlavným rozdielom bol diskriminovaný svojím bývalým zamestnávateľom za to, že ho oslovoval jeho zákonným rodným menom a povedal mu, aby počas pracovnej doby nenosil množstvo make-upu.

Dersoir podal sťažnosť na franšízu McDonald’s v Segré-en-Anjou Bleu, kde pracoval od septembra 2022 po tom, ako ho vedenie údajne oslovovalo jeho zákonným, mužským menom a žiadalo, aby si počas pracovnej doby odstránil mejkap, ktorý začal používať.

V roku 2022 bol Dersoir prijatý do zamestnania pod svojím rodným menom a bol zákonne registrovaný ako muž. Začiatkom roka 2023 si začal počas práce nasadzovať mejkap a protetické prsia.

Dersoir tvrdil, že jeho nadriadený mu povedal, že jeho nový vzhľad je v pracovnom prostredí nevhodný.

“Povedala mi, že ma nemôže“akceptovať v teréne, že si musím dať dole rúž,”povedal Dersoir s narážkou na svojho nadriadeného.“Stále sa to nehodilo. Povedala mi, že ak chcem, môžem si ísť do Super U kúpiť nejaký odličovač a vrátiť sa, alebo môžem ísť domov. Išiel som domov.”

Na druhý deň Dersoir tvrdil, že ďalší z jeho nadriadených mu povedal:

Vnucuješ nám svoje rozhodnutia, myslíš len na seba, dostávaš nás do problémov.

Po tom, ako sa Dersoir’sťažoval na francúzskom inšpektoráte práce, Francúzska demokratická konfederácia práce (CFDT) mu poskytla právnika. Dersosir následne podal trestné oznámenie na vedenie spoločnosti McDonald’s, v ktorej bol zamestnaný.

Odpovedajúc na Dersoirovo obvinenie, právnik zastupujúci McDonald’s, Maître Pascal Landais, tvrdil, že vedenie len žiadalo, aby Dersoir dodržiaval pravidlá líčenia na pracovisku McDonald’s, ktoré musia dodržiavať všetci zamestnanci.

“Požiadali sme ho, aby zmiernil svoj make-up, nie aby ho odstránil,” Landais tvrdil. V zásadách McDonald’s sa uvádza, že všetci zamestnanci by mali mať “ľahký a diskrétny mejkap” len na účely uniformy a hygieny.

Predvídateľne sa ľavicové médiá francúzskeho establišmentu snažili vykresliť Dersoira ako obeť “rodovej diskriminácie.” Ouest-France inštinoval , že Dersoirovej’zamestnávatelia boli “vinní z morálneho obťažovania a diskriminácie.”

Dersoir je druhým mužom, ktorý sa vydáva za ženu v Európe a podniká právne kroky proti miestnemu McDonald’s za “diskrimináciu na základe pohlavia”.

V Nemecku sa 27-ročná Kylie Divonová,pohlavne zmätený muž známy ako Keil Li, domáha finančné odškodnenie za údajnú “diskrimináciu” zo strany spoločnosti McDonald’s po tom, čo mu údajne bol odmietnutý vstup do šatne zamestnávateľa’určenej pre zamestnankyne. Li podal sťažnosť po tom, ako ho moslimka a kolegyňa požiadali, aby opustil dámsku’šatňu, ako sa uvádza v interview s Siegessaeule. Divon tvrdil, že spolupracovníčka, ktorá mu povedala, aby opustil dámsku’šatňu, bola moslimka, ktorá mu presne povedala, že je “biologicky vnímaný ako muž” – výrok, ktorý bol podľa neho diskriminačný, uviedol Reduxx reportoval.