Karle-Yoga-810x500.png

Katolícki vysokoškoláci v Michigane by sa mali vyhnúť jezuitskému kňazovi, ktorý mieša jogu a ignaciánsku spiritualitu

21
Kultúra smrti

Mladí ľudia, ktorí sa v juhovýchodnej časti Michiganu chystajú na vysokú školu, sa môžu vystaviť nebezpečenstvu posadnutia démonmi, ak navštívia študentskú farnosť svätej Márie v Ann Arbor.

Jezuitský kňaz Bobby Karle slúži ako pomocný farár v kostole svätej Márie, ktorý sa nachádza dva bloky západne od centrálneho kampusu Michiganskej univerzity. Je to tiež osem míľ jazdy od Eastern Michigan University v susednom Ypsilanti.

Studenti, ktorí navštevujú Karleho’triedy, sa zapájajú do toho, čo jeho webová stránka nazýva “asana” alebo fyzická pozícia, ako aj “joga nerdi” alebo dýchacia prax, pričom trávia čas aj modlitbou a meditáciou.

“Pri zapájaní kresťanskej a jogovej tradície sa snažíme postupovať s hlbokým rešpektom, citlivosťou, pokorou a uznaním,” jeho webová stránka čítame.

Karle, rodák z Michiganu, ktorý bol vysvätený v roku 2021, prvýkrát začal praktizovať jogu “zo zvedavosti” v roku 2009 po škole na jezuitmi riadenej Detroitskej univerzite Prep v Detroite. V roku 2010 vstúpil do rádu, aby sa stal kňazom.

V roku 2015 v článku pre ľavicovú webovú stránku The Jesuit Post Karle vysvetlil, ako zapájanie sa do nekatolíckej praxe ovplyvňuje jeho každodenný život.

“Jogu (na podložke) cvičím najjednoduchšie preto, lebo sa vďaka nej cítim dobre. Cítim sa pokojnejší, zdravší, šťastnejší a predovšetkým ma to približuje k Bohu. Jogu (mimo podložky) praktizujem aj v každodennom živote tým, že žijem podľa učenia jogovej tradície,” povedal .

Karle’v článku uviedol video, na ktorom vedie študentov na jogovom sedení v katolíckej kaplnke, zrejme na Fordhamskej univerzite v New Yorku, kde pokračoval v postgraduálnom štúdiu.

Karle odvtedy získal tituly Master of Philosophy a Master of Divinity a stal sa inštruktorom jogy na úrovni RYT 500. Absolvoval aj “Isha Yoga” programy, ako sú Interné inžinierstvo, Surya Kriya, Bhava Spandana, Shoonya a Bhuta Shuddhi, ktoré sú hlboko zakorenené v jogínskej “spiritualite".”

Aj keď sa zdá, že Karle’má dobré úmysly, jeho snahy sú veľmi scestné a nebezpečné, pretože mnohí duchovní odborníci v Katolíckej cirkvi varovali pred démonickým vplyvom, ktorý sa v joge nachádza.

Počas rozhovoru s autorom a podcasterom Taylorom Marshallom v roku 2022 páter Chad Ripperger varoval, že joga je “portálom” pre diabla.

“Majstri jogy, ľudia, ktorí sú na vrchole, každý z nich povie, že pozície a naťahovanie, ktoré sa v joge robia, každá z nich je reprezentáciou určitého východného božstva, ktoré je alias démonom. Pretože všetci pohanskí bohovia sú démoni,” povedal s odkazom na Žalm 95,5.

“Ľudia sa môžu stať diabolsky ovplyvniteľnými,” dodal. “Poznám dve ženy, ktoré sa stali posadnutými z cvičenia jogy. Poznám ľudí, ktorí boli posadnutí a potom cvičením jogy skončili s ďalšími démonmi. A tak ľuďom len hovorím, že sa od nej chcete úplne držať ďalej.”

Ripperger nie je sám, kto poukazuje na duchovné nebezpečenstvá jogy. Zosnulý páter Gabriel Amorth, bývalý hlavný rímsky exorcista, ktorý zomrel v roku 2016 vo veku 91 rokov, varoval katolíkov aj pred jej nástrahami.

Keď bol pozvaný na filmový festival, aby predstavil “Obrad,” slávny film o exorcistovi založený na skutočných udalostiach, Amorth naznačil, že joga je krokom k satanizmu. Povedal, že keďže vedie k praktizovaniu hinduizmu, “a všetky východné náboženstvá sú založené na falošnej viere v reinkarnáciu,” potom “cvičenie jogy je satanistické; vedie k zlu rovnako ako čítanie ‘Harryho Pottera.’”

Kým Karle a jeho kolegovia jezuiti tvrdia, že jednoducho preberajú učenie II. vatikánskeho koncilu o medzináboženskom dialógu ’a osvojujú si to, čo je “pravdivé a sväté” v hinduistickej “tradícii,” nie je jednoducho možné oddeliť jogu od jej diabolských prvkov.

“Joga je východná pohanská spiritualita,”pripomína článok uverejnený na webovej stránke Spiritual Direction katolíckeho autora Dana Burka’“A je’otvorenými dverami k alternatívnym spiritualitám. Nemôžete’oddeliť jogu od duchovných energií, ktoré sú jej vlastné."”

Niečo podobné tvrdí esej, ktorá sa objavila na webovej stránke Johnette Benkovic’Women of Grace  v roku 2023. Poukazuje na to, že slávny jogový “Om spev”, ktorý sa často napodobňuje vo filmoch a popkultúre, nie je len “náhodný zvuk”, ale zvuk, ktorý má v hinduistickom náboženstve hlboký význam.

“Podľa Hindu America Foundation (HAF), ‘slovo Om je v hinduistických spisoch definované ako prvotný zvuk stvorenia. Je to pôvodná vibrácia vesmíru. Z tejto prvej vibrácie sa môžu prejaviť všetky ostatné vibrácie.’ Vyslovuje sa a-u-m a hovorí sa, že tieto tri zvuky predstavujú tri stavy vedomia: V článku sa správne konštatuje, že je “chybou banalizovať Óm spev bez ohľadu na to, ako vážne (alebo nie) sa prezentuje na hodine jogy. Má veľmi hlboký a podrobný duchovný význam, ktorý musí náročný kresťan brať vážne.”

Podľa Pew Research Center sa podiel Američanov, ktorí sa označujú za kresťanov, znížil z 90 percent v roku 1972 na 63 percent v roku 2020. V tom istom období podiel tých, ktorí sa označujú za agnostikov, ateistov alebo “nič konkrétne”, prudko vzrástol z 5 percent na viac ako 30 percent. Popularita východných náboženstiev, ako sú budhizmus a hinduizmus, medzi Američanmi tiež vzrástla, hoci v menšej miere.

V prieskume ABC News/Washington Post zverejnenom v roku 2018 sa podobne zistilo, že podiel Američanov bez náboženskej príslušnosti od roku 1990 do roku 2017 sa takmer strojnásobil. Webová stránka Quartz zverejnila článok, v ktorom sa uvádza, že populácia wiccanov v USA prudko vzrástla z 8 000 v roku 1990 na 340 000 v roku 2008. Autori tvrdia, že “čarodejníctvo je ideálnym náboženstvom pre liberálnych mileniálov, ktorí sa už venujú joge a meditácii, mindfulness a spiritualite new-age.”

Nielen katolícki študenti, ktorí tento rok navštevujú školu neďaleko Ann Arbor, by sa mali vyhýbať Karle’sovým kurzom, katolíci všetkých vekových kategórií by sa mali vyhýbať všetkým jogovým cvičeniam a namiesto toho sa ponoriť do tradičnej ignaciánskej spirituality tým, že pôjdu na rekolekcie alebo si prečítajú, čo o modlitbe a meditácii hovoria svätí ako svätý Alfonz a ďalší. Tí sú oveľa spoľahlivejšími sprievodcami do neba než kňaz, ktorý čerpá inšpiráciu z falošného náboženstva.