shutterstock_2429652713-810x500.jpg

Prečo viac kňazov a biskupov nevystupuje proti pro-potratovým novelám?

20
Kultúra života

Keď sa pozerám na nedostatok hlasných pro-life vodcov v Cirkvi v súčasnosti, pripomínam si Ježišovo vyhlásenie, že on je “svetlo sveta” (Jn 8, 12).

Kňazi, biskupi a kardináli sú zástupcami Krista tu na zemi. V spolupráci s Bohom musia slúžiť ako toto svetlo. A všetci tí, ktorí sa hlásia ku katolíckej viere, bez ohľadu na svoje povolanie, majú povinnosť učiť, žiť a zavádzať princípy viery vo svete okolo seba.

Ale znova a znova vidíme, že temnota prevláda. 

V skutočnosti sa mnohí vo svete stali takými zručnými v zahmlievaní temnoty, že ju urobili príťažlivou. Médiá a politici podporujúci potraty napríklad používajú eufemizmy, aby zlé činy zneli neškodne. Potraty sa nazývajú “reprodukčné práva”, eutanázia sa označuje ako “zabíjanie z milosrdenstva” a mrzačenie detí sa stalo “starostlivosťou potvrdzujúcou pohlavie” 

Ak ľudia nedokážu temnotu ani identifikovať alebo pochopiť, ako s ňou budú bojovať?

V roku 2002 svätý Ján Pavol II vysvetlil, že “tmu možno rozptýliť len svetlom.” 

Kde sú tí vodcovia, ktorí sú takí zaliati svetlom, že dokážu rozptýliť tmu? Žiaľ, je ich málo a sú veľmi vzdialení. 

Kedy ste naposledy počuli kázeň o kráse pred narodením dieťaťa, o hodnote starších ľudí alebo ľudí s postihnutím, o Božom stvorení človeka na jeho podobu a obraz, o kráse a komplementárnosti mužov a žien alebo o čomkoľvek, čo nepripomína slnko a motýle? 

V našom svete prevláda tma, pretože príliš mnohým je ťažké hovoriť pravdu. 

Príkladom sú niektoré z popredných katolíckych univerzít v našej krajine, ktorých vedenie nedokáže obhajovať katolícke hodnoty. Napríklad na DePaulovej univerzite pôsobí klub s názvom Planned Parenthood Generation Action. Na jeho popis stránke sa uvádza, že skupina

snaží sa uznať nespravodlivosť zakotvenú v postupoch, politikách a zákonoch v oblasti zdravotnej starostlivosti a aktívne proti nej bojovať. Budeme sa zasadzovať za reprodukčnú slobodu [t. j. za ničenie nenarodených detí] a komplexnú, hodnotovo neutrálnu sexuálnu výchovu a budeme sa snažiť podporovať študentov DePaulu informáciami o týchto témach a ďalších záležitostiach týkajúcich sa prístupu k zdrojom zdravotnej starostlivosti. Snažíme sa poskytovať kampusu a komunite dostupné, inkluzívne, na faktoch založené a hodnotovo neutrálne informácie týkajúce sa sexuálneho zdravia. PPGADPU sa snaží obhajovať zdravotné centrá plánovaného rodičovstva na miestnej, štátnej a národnej úrovni.

Je neuveriteľne znepokojujúce, že katolícka univerzita má skupinu, ktorá spolupracuje s národným’podnikom číslo jeden v oblasti potratov. 

Mnohí to však vedia a jednoducho sa pozerajú inam.

DePaul určite nie je jedinou katolíckou univerzitou, ktorá sa obrátila chrbtom ku katolíckym hodnotám. Žiaľ, jej zoznam sa každým dňom rozrastá. Prejdime však’k inej oblasti, v ktorej katolícki predstavitelia mlčia. Politika.

Čítajte: Američania budú na jeseň hlasovať o pro-potratových volebných opatreniach v 10 štátoch

Od augusta 2024 sa návrhy v 10 štátoch snažia kodifikovať takzvané potratové “práva” pridaním do štátnych ústav. Prečo o týchto novembrových volebných opatreniach nehovorí každý kňaz a biskup v rámci týchto štátov? Prečo neučia svojich farníkov, že ľudský život je posvätný od prvého okamihu stvorenia, a preto si zaslúži ochranu?"

Táto neschopnosť hovoriť a učiť nás ešte viac ponára do temnoty, ktorá, ako sa zdá, prevláda v našej kultúre. 

Nie sú to však len dospelí, ktorým chýba správna formácia viery. Nespočetné množstvo detí je každý deň na celé hodiny ponorených do trendov na TikToku alebo Instagrame. Rodičia odovzdávajú starostlivosť o svoje deti sociálnym médiám. A televízni odborníci trávia viac času rozprávaním o tom, koho Taylor Swift podporí za prezidenta, než o tom, čo je skutočne dôležité.

Vychovávame deti, ktoré nepočujú pro-life pravdy v škole, v kostole alebo kdekoľvek inde okrem domova, ak ich tam vôbec počujú. Možno sa čudovať, že im viac záleží na nezmysloch, ktoré vychádzajú z úst Taylor Swift’ako na ich večnej duši? Je to nejaký div, že deti húfne opúšťajú vieru? Stratili’svoju kotvu, a to sa stalo sčasti preto, že cirkevní predstavitelia, učitelia a dokonca aj mnohí rodičia neberú’svoju úlohu katolíckeho vodcu vážne. 

Ak chceme vytvoriť kultúru, v ktorej sa ľudské bytosti rešpektujú a ctia od stvorenia až po smrť a v ktorej ľudia hľadajú Kristovo svetlo, a nie temnotu hriechu, musíme všetci tieto pravdy učiť bez zábran.

Urobíme to tak, že odmietneme mlčať. Rozhodne a láskavo píšeme našim kňazom, biskupom, kardinálom a všetkým ostatným katolíckym vedúcim predstaviteľom a vysvetľujeme im, aké neuveriteľne dôležité je, aby hovorili pravdy viery. Vzdelávame sa, aby sme mohli vzdelávať naše deti a našich priateľov. Aj keď sa možno cítime nepríjemne, hovoríme tieto pravdy, keď nám niekto oponuje. A rozhodne musíme dať zaznieť svojmu hlasu.  

Tma sa okolo nás uzatvára, ale stačí jedno svetlo, aby sa tma začala rozptyľovať. Predstavte si, čo by dokázali milióny svetiel. Modlime sa, aby každý z nás mal silu byť týmto svetlom, keď dovolíme Kristovi, aby cez nás žiaril.

Susan Ciancio je absolventkou Univerzity Notre Dame a viac ako 20 rokov pracuje ako spisovateľka a redaktorka; 15 z týchto rokov pôsobí v oblasti ochrany života. V súčasnosti je redaktorkou American Life League’s Celebrate Life Magazine—národného’hlavného katolíckeho pro-life časopisu. Je tiež riaditeľkou a výkonnou redaktorkou ALL’s Culture of Life Studies Program—katolíckej pro-life vzdelávacej organizácie pre deti od 12 rokov.