Carmelites-e1726568352288-810x500.jpg

Texaskí karmelitáni sa po dlhom spore s miestnym biskupom oficiálne "pridali" k SSPX

25
Kultúra života

Kláštor karmelitánok v Texase sa po dlhom a verejnom spore medzi karmelitánkami a miestnym biskupom oficiálne “pridružil” k Spoločnosti svätého Pia X.

V oznámení vydanom 14. septembra kláštor karmelitánok Najsvätejšej Trojice v Arlingtone v Texase zverejnil svoje nové pridruženie k SSPX. Mníšky sa odvolávali na svoju rastúcu náklonnosť k tradičnej omši a túžbu viac sa držať svojej karmelitánskej spirituality:

Za posledných niekoľko rokov sme zažili veľa radosti a duchovnej obnovy pri opätovnom objavovaní bohatstva nesmrteľnej liturgickej tradície Cirkvi. V túžbe rásť vo svätosti a stále hlbšej vernosti našej bosej karmelitánskej charizme a ako vhodný prostriedok na lepšiu službu našej svätej Matke Cirkvi sme v auguste na základe jednomyseľného rozhodnutia kapituly kláštora a so súhlasom celej komunity dokončili posledné kroky potrebné na to, aby sa náš kláštor spojil so Spoločnosťou svätého Pia X., ktorá bude odteraz zabezpečovať náš trvalý sviatostný život a správu.

Karmelitáni napísali, že sú “hlboko vďační veľmi ctihodnému otcovi generálnemu predstavenému a jeho delegátom tu v USA za ich otcovské pochopenie a prijatie.”

Odvolali sa na heslo pápeža svätého Pia X. – po ktorom je SSPX pomenovaná –, ktoré znie “Obnoviť všetko v Kristovi.”Motto, napísala komunita, je pre nich použiteľné, keďže sa “počas mnohých rokov snažili vrátiť k plnosti našej katolíckej Tradície a obnoviť všetko v Kristovi, a to tak v liturgickom živote, ako aj v spôsobe, akým žijeme naše karmelitánske povolanie.”

Vyhlásenie, umiestnené aj na webovej stránke SSPX USA, konštatuje, že Karmel má “príbuznosť so Spoločnosťou sv. Pia X. v jej dôraze na výchovu svätých, oddaných kňazov, ochotných všetko obetovať pre Krista, čo sa zhoduje s naším vlastným povolaním k modlitbe a obete v srdci Cirkvi, vylievajúc svoj život za Cirkev a najmä za kňazov.”

V pozoruhodnej udalosti mníšky tiež prezradili, že za predstavenú si opätovne zvolili Matku Teréziu Agnes:

Vzhľadom na naše formálne spojenie so Spoločnosťou sa tu v kláštore v auguste konali naše trojročné voľby, ktorým predsedal zástupca vyslaný generálnou predstavenou. Matka Terézia Agnes bola opätovne zvolená za prioru na trojročné obdobie a potvrdená v úrade s dodanou jurisdikciou od Spoločnosti.

Premonštráti povzbudili veriacich k účasti na ich liturgickom živote, pričom zdôraznili, že kostol je otvorený na súkromnú modlitbu a na každodennú účasť na tradičnej svätej omši.

“A ako vždy, v jednote s celou Cirkvou, sa modlíme za nášho Svätého Otca, pápeža Františka, a biskupa Michaela Olsona, biskupa Fort Worthu,” uzavrela komunita, podpísaná pod vyhlásením “predstavenej, kapituly a komunity arlingtonského Karmelu.”

Podklad

Toto rozhodnutie Arlingtonského karmelu je vzhľadom na históriu spravodajského cyklu za posledných 18 mesiacov výrazne dôležité. Rýchlo sa rozvíjajúci spor medzi nimi a biskupom Olsonom sa začal v apríli 2023 a pokračuje ďalej. (Pozri LifeSiteNews’ plný archív tu)

Po zverejnení prípadu sa mníšky podali občianskoprávnu žalobu proti Olsonovi kvôli tomu, čo bolo označené za jeho “nezákonný, nesvätý, neoprávnený, explicitný a systematický útok na svätosť a autonómiu žalobcu’a sestier.”

Olson sa pomstil a urobil zarážajúci krok odhalenie verejnosti v máji 2023, že v apríli 2023 “dostal správu o tom, že Matka Tereza Agnes Gerlachová z Karmelu sa “dopustila hriechov proti šiestemu prikázaniu a porušila sľub čistoty s kňazom mimo diecézy Fort Worth.”

Jeden deň po vymenovaní za pápežského komisára, 1. júna 2023, Olson sumárne vylúčil Matku Terezu z karmelitánskeho rádu s tým, že jeho šesťtýždňové vyšetrovanie ju uznalo za vinnú z porušenia šiesteho prikázania s kňazom, ktorý v tom čase nebol menovaný.

Medzičasom dostala 30 dní na to, aby sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na Vatikán, čo aj využila. Olsonovo’vylúčenie Matky Terezy bolo v máji Vatikánom zvrátené.

Vyvrcholením niekoľkomesačného procesu bolo v auguste 2023 mníšky napísali že “už neuznávajú autoritu” Olsona, pričom sa odvolávali na “bezprecedentné zasahovanie, zastrašovanie, agresiu, súkromné a verejné ponižovanie a duchovnú manipuláciu ako priamy dôsledok postojov a ambícií súčasného biskupa z Fort Worthu vo vzťahu k našej ctihodnej matke predstavenej, k nám samým a k nášmu majetku.”

Po vymenovaní za pápežského komisára Vatikánom bola Olsonovi zároveň vyhlásená “plná riadiaca právomoc” nad komunitou.

Od 18. apríla Olson oznámil Svätej stolici’s formálnym poverením komunity Karmelitánsky kláštor Najsvätejšej Trojice svojmu zastrešujúcemu karmelitánskemu orgánu – a to Združeniu Krista Kráľa v Spojených štátoch amerických.

Arlingtonský karmel odmietol jeho dekrét ako “v podstate nepriateľské prevzatie, ktoré nemôžeme s čistým svedomím akceptovať.”

Dodali, že prijatie Matky Márie od Vtelenia, predsedníčky Združenia Krista Kráľa v USA, za legitímnu predstavenú “by ohrozilo integritu nášho kláštora ako komunity, ohrozilo by povolania jednotlivých mníšok, náš liturgický a duchovný život a hmotný majetok kláštora. Táto vonkajšia autorita by nás mohla ľahko rozptýliť, vnútiť nám svoj program, pokiaľ ide o naše každodenné dodržiavanie predpisov, a nakladať s naším majetkom – dokonca aj so samotným kláštorom — podľa svojich predstáv, v rozpore s našimi sľubmi a zámermi tých, ktorí našu komunitu založili, a našich dobrodincov.”

Keď karmelitánov teraz podporujú duchovní z SSPX, zdá sa, že trest, ktorý Olson uložil za odobratie prístupu k sviatostiam, je teraz de facto zvrátený.

Karmelitáni získali podporu arcibiskupa Carla Mariu Vigana ‐ v ich boji s biskupom Olsonom, hoci sa jasne vyjadrili, že podporujú pápeža Františka ako pápeža, čo arcibiskup spochybňuje.