image-24-810x500.png

Pápež František vyjadril spokojnosť s dohodou medzi Vatikánom a Čínou a myslí si, že "výsledky sú dobré

6
Kultúra smrti

Pápež František v piatok povedal, že je spokojný s tajnou dohodou Vatikánu s komunistickou Čínou a že jej výsledky sú dobré, napriek správam, že od začiatku platnosti dohody v roku 2018 sa prenasledovanie katolíkov výrazne zvýšilo.

Na otázku novinárky Stefanie Falascovej počas letu zo Singapuru do Ríma, či je v súvislosti s vatikánsko-čínskou dohodou “spokojný s doterajšími výsledkami a dialógom,” František odpovedal: “Áno, som spokojný s dialógom s Čínou. Výsledky sú dobré. Dokonca aj pri menovaní biskupov veci napredujú s dobrou vôľou.” 

Pokračoval: “Hovoril som’so Štátnym sekretariátom a som’spokojný s tým, ako sa veci vyvíjajú. Pokiaľ ide o Čínu, vnímam ju ako ‘ilusión’ (ašpiráciu, pozn. red.), čo znamená, že by som chcel Čínu navštíviť. Je to’veľká krajina a ja Čínu obdivujem a vážim si ju.”

Od schválenia dohody boli biskupi, kňazi, seminaristi a laici zatýkaní, mučení a väznení za to, že sa neprihlásili k štátnej cirkvi riadenej čínskou komunistickou stranou, pričom čínske úrady údajne pridali ďalší tlak na veriacich katolíkov tvrdením, že pápež František podporuje štátnu cirkev – čo z povahy dohody z roku 2018 aj robí.

Jeden príklad z roku 2021: Otec Joseph Liu z diecézy Mindong bol v júli zadržaný políciou a 10 hodín mučený, než ho “šiesti policajti vzali za ruku a prinútili ho podpísať” vernosť ČKS. Ešte v ten istý deň boli Vatican News plné chvály na adresu Číny, keďže biskup Li Hui sa stal piatym biskupom vysväteným podľa podmienok dohody. Pokiaľ však išlo o Vatikán, Liou možno ani neexistoval.

“Ťažko povedať, čo presne má pápež na mysli, keď hovorí, že je spokojný s dialógmi s Čínou,” povedal pre LifeSiteNews Steven Mosher, expert na Čínu a prezident Inštitútu pre výskum populácie. “Čína minulý rok vymenovala nového biskupa v Šanghaji bez toho, aby to vôbec konzultovala s Vatikánom.  Bolo to jasné porušenie dohody, ktorú Vatikán údajne dosiahol s Čínou.”

“Pápež hovorí, že už dlho chcel navštíviť Čínu, ale s akým cieľom?”dodal. “Nemohol by slobodne hovoriť Číňanom o evanjeliu, aj keby mal na to chuť.  Kontrola komunistickej strany nad médiami je absolútna.”

Oficiálne tajná vatikánsko-čínska dohoda dohoda sa považuje za uznanie štátom schválenej cirkvi v Číne a umožňuje čínskej komunistickej strane vymenúvať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu nad nimi práve ČKS ktorá. Údajne tiež umožňuje odvolanie legitímnych biskupov, ktorí majú byť nahradení biskupmi schválenými ČKS.

Kardinál Pietro Parolin, vatikánsky štátny sekretár a architekt dohody, povedal, že sa “točí okolo základného princípu konsenzuálnosti rozhodnutí, ktoré sa týkajú biskupov.”

V júli 2023 v rozhovore Parolin obhajoval tajnú povahu dohody a uviedol, že “text je dôverný, pretože ešte nebol definitívne schválený.”

Ak František a Parolin dôsledne obhajovali dohodu, dohodu odsúdil veriaci hongkonský emeritný kardinál Joseph Zen ako “neuveriteľná zrada.” Obľúbený kardinál ďalej obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov.

V roku 2018 prelát vyzval Parolina, aby odstúpil, pričom kritizoval jeho “úplné odovzdanie” Cirkvi komunistickým úradom.

“Je to’zrada skutočnej Cirkvi,” kardinál Zen vtedy povedal o dohode v júli 2020 a potom dodal: “Nie je to’ojedinelá epizóda. Je to’už dlhodobá politika Vatikánu, ktorá nemá uraziť čínsku vládu.”

Pred prvým obnovením dohody v roku 2020 vtedajší americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo upozornil, že “(t)o Vatikán ohrozuje svoju morálnu autoritu, ak obnoví dohodu.” Odkázal na článok, ktorý napísal na túto tému vktorom citoval prenasledovanie pátra Pavla Zhang Guangjun, ktorý bol zbitý a “zmizol” za to, že odmietol vstúpiť do Vlasteneckého katolíckeho združenia riadeného ČKS.

Príbeh pátra Guangjuna’je len jedným z príkladov toho, ako sa za takmer šesť rokov od zavedenia dohody prenasledovanie katolíkov – najmä “podzemných” katolíkov, ktorí neakceptujú štátom kontrolovanú cirkev – preukázateľne zvýšilo.

V svojej správe za rok 2020 Výkonná komisia amerického Kongresu pre Čínu napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, je “intenzity, akú sme nevideli od čias kultúrnej revolúcie.”

“Všetci biskupi, ktorí odmietajú vstúpiť do Katolíckeho vlasteneckého združenia, sú ČKS umiestňovaní do domáceho väzenia alebo miznú,” Mosher povedalv júni tohto roku LifeSiteNews. “Hoci Vatikán  pred niekoľkými rokmi povedal  že dohoda medzi Vatikánom a Čínou nevyžaduje, aby sa niekto pripojil k tejto schizmatickej organizácii, odmietnutie pripojiť sa má za následok prenasledovanie a trestanie. A Vatikán stojí bokom a nič nerobí.” 

Séria biskupských menovaní od posledného obnovenia dohody v októbri 2022 poukázala na prvenstvo moci, ktorú v dohode má Peking. V troch známych prípadoch ČKS “vymenovala” nových biskupov alebo ich dosadila do nových diecéz, pričom Vatikán musel doháňať udalosti.

Parolin pre LifeSiteNews potvrdil, že Svätá stolica má v úmysle obnoviť dohodu ešte tento rok.