Untitled-28-810x500.png

Kyjevský arcibiskup povedal, že Rusko zakázalo ukrajinskú katolícku cirkev na okupovaných územiach

7
Kultúra smrti

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou administratívou

Kyjevský arcibiskup metropolita uviedol, že Rusko zakázalo ukrajinskú gréckokatolícku cirkev a zničilo viacero farských kostolov na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny.

Počas sv. Michala’v Berlíne sa arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, ktorý je hlavou Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi (UGKC), vyjadril k otázke ruskej armády, ktorá sa počas prebiehajúcej rusko-ukrajinskej vojny zamerala na UGKC.

“Naša cirkev už bola zakázaná v okupovaných častiach Ukrajiny,” Svjatoslav povedal vo svojom príhovore pred vyše 500 hosťami, medzi ktorými bol aj nemecký kancelár Olaf Scholtz a predseda Nemeckej biskupskej konferencie biskup Georg Bätzing.

“Takmer všetky naše farnosti boli zničené, kostoly a kláštory boli obsadené a ich majetok skonfiškovaný,” uviedol a dodal, že “Rusko má v úmysle ďalej vyľudňovať našu krajinu prostredníctvom rozsiahlej, áno, totálnej okupácie a poslať tak do EÚ ďalších najmenej 10 miliónov ľudí. Zničených alebo poškodených bolo 630 kostolov a náboženských inštitúcií.”

“Ak sa Putinovi podarí obsadiť celú Ukrajinu, všetky ukrajinské kostoly budú zlikvidované,” varoval arcibiskup.

V decembri 2023 komunikačná kancelária UGKC informovala, že ruské orgány zakázali cirkev v okupovanej Záporožskej oblasti. Rusi údajne zakázali aj Kolumbových rytierov a katolícku organizáciu Caritas.

Kým Rusi zakázali UGCC a ďalšie organizácie spojené s Ukrajinou a zničili mnoho náboženských budov vrátane pravoslávnych a katolíckych kostolov, ukrajinská vláda sa počas vojny venovala podobným zásahom.

V marci 2023 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) kritizoval ukrajinskú vládu za razie v nehnuteľnostiach Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) a zatýkanie niektorých jej duchovných kvôli bývalým oficiálnym väzbám cirkvi na moskovský patriarchát.

Ukrajinský parlament nedávno schválil zákaz činnosti náboženských skupín, ktoré podporujú inváziu Ruska na Ukrajinu alebo sú napojené na Ruskú pravoslávnu cirkev. Zákaz sa považuje za zameraný na UPC, ktorú ukrajinský režim stále považuje za spojenca Ruskej pravoslávnej cirkvi napriek tomu, že UPC v roku 2022 vyhlásila nezávislosť od moskovského patriarchátu.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli

RELEVANTNÉ

OSN a pravoslávni preláti odsúdili kroky Zelenského’na vysťahovanie mníchov, zabavenie chrámov na Ukrajine