Supreme-Court-810x500.jpg

Becket Fund žiada Najvyšší súd USA, aby sa v jesennom období zaoberal množstvom prípadov týkajúcich sa náboženskej slobody

2
Kultúra smrti

Nezisková organizácia Becket Fund for Religious Liberty žiada Najvyšší súd USA, aby sa v jesennom období zaoberal celým radom prípadov, ktoré majú široký dosah na školskú politiku LGBT, potraty a náboženské vyznanie.

The Washington Examiner informoval o najnovšom zozname petícií Becket’počnúc prípadom v Marylande, Mahmoud v. Taylor, v ktorom Montgomery County Public Schools (MCPS) nariaďuje zoznam LGBT čítanie pre deti v materskej škole až piatej triede, vrátane “Prince a Knight,” rozprávku o mužskom rytierovi a princovi, ktorí sa do seba zamilujú a “vezmú sa, ” knihu o 50 “LGBTQ+” historických osobnostiach s názvom “Dúhoví revolucionári, ” a protransgenderový príbeh “Born Ready: ”Skutočný príbeh chlapca menom Penelope.”

Okres pôvodne umožnil rodičom odmietnuť účasť, ale čoskoro zmenil názor v mene podpory “inkluzívneho a bezpečného priestoru pre žiakov.” V máji štvrtý odvolací súd zamietol žiadosť rodičov” o vydanie predbežného opatrenia.

“Žalobcovia sa jasne vyjadrili, že sa nesnažia zmeniť učebné osnovy,” povedal generálny riaditeľ spoločnosti Becket Mark Rienzi. “Nesnažia sa odstrániť knihy z vyučovania. Nehovoria, že vláda nemôže’rozhodnúť o vyučovaní týchto vecí, ale hovoria, že vláda musí dať rodičom vedieť, kedy’im poskytne takýto druh indoktrinácie o pohlaví a rodovej príslušnosti.”

V programe Becket’je aj vec Diecéza Albany v. Harris, týkajúca sa newyorského ministerstva finančných služieb’ pokusu prinútiť náboženské charitatívne organizácie dotovať potraty v plánoch zdravotného poistenia zamestnancov, čomu sa diecéza Albany bráni. Predmetom sporu je štátny zákon, ktorý vyžaduje, aby zamestnávatelia ponúkali “lekársky nevyhnutné” pokrytie potratov, pričom “lekársky nevyhnutné” je definované tak široko, že v skutočnosti nemá žiadny význam.

“Ak primárne slúžite ľuďom vlastnej viery, potom môžete mať výnimku, ale ak otvoríte dvere všetkým … (na) starostlivosť o kohokoľvek bez ohľadu na vieru, ak’tam ponúknete šálku polievky každému, kto’je hladný, bez ohľadu na jeho vierovyznanie, potom strácate ochranu náboženskej slobody, strácate výnimku podľa zákona a musíte platiť aj za potraty,” povedala viceprezidentka a hlavná právna poradkyňa spoločnosti Becket Lori Windhamová.

Dalšie prípady, ktoré skupina dúfa, že najvyšší súd krajiny’vyrieši, zahŕňajú spor o štatút oslobodenia od daní Katolíckeho charitatívneho úradu’vo Wisconsine, ortodoxnú židovskú synagógu na Floride, ktorá napadla miestny dopravný úrad’zákaz náboženských reklám, rastafariánsky odsúdenec, ktorému vo väzení v Louisiane proti jeho vôli oholili náboženské dredy, a právo biblického inštitútu v Chicagu vyžadovať od zamestnancov, aby dodržiavali náboženské presvedčenie skupiny.

Podľa Rienziho došlo “v posledných troch desaťročiach k dramatickému nárastu počtu prípadov týkajúcich sa náboženskej slobody, ktoré sa dostali na súdny pojednávací stôl v dôsledku administratívnych opatrení, či už na federálnej, štátnej alebo miestnej úrovni, a to oveľa viac ako zákonov”. 

“Takže si myslím, že odstránenie Chevronovej odchýlky prinajmenšom dáva možnosť, že budeme mať menej takýchto bojov o náboženskú slobodu spôsobených príliš rozsiahlymi opatreniami agentúry. … Budeme si musieť chvíľu počkať, aby sme videli, ako to dopadne,”povedal Rienzi.

Spaniel Rienzi zároveň vyjadril nádej, že rozhodnutie Najvyššieho súdu z tohto leta o zvrátilodoktrínu Chevron, ktorá poskytla nevoleným byrokratom značné regulačné právomoci, zastaví tento tok.

“Myslím si, že odstránenie Chevronovej odchýlky v sebe skrýva prinajmenšom možnosť, že budeme mať menej takýchto bojov o náboženskú slobodu spôsobených príliš rozsiahlymi opatreniami agentúr,” povedal. “Budeme si musieť chvíľu počkať, aby sme videli, ako to dopadne.”

Šesť z deviatich súčasných sudcov Najvyššieho súdu’bolo nominovaných republikánskymi prezidentmi, ale výsledky súčasnej väčšiny’v takýchto prípadoch nie sú také konzistentné, ako by si konzervatívci želali.

Súd má dosiaholkonzervatívcom významné víťazstvá v oblasti práv na zbrane, regulácie životného prostredia, afirmatívnych opatrení a najvýznamnejšie v oblasti potratov s zvrátenie rozhodnutia Roe v. Wade, ale aj vydal odmietavé rozhodnutia o náboženskej slobode, LGBT ideológii a povinnom očkovaní, a to až do takej miery, že konzervatívny sudca Samuel Alito urobil vzácny krok a kritizoval sudcov Amy Coney Barrett a Bretta Kavanaugha za to, že im chýba “pevnosť” na riešenie takýchto otázok.