DSCF0467-810x500.jpg

Najvyšší súd štátu Missouri odhalil rozdelenie hlasov v pomere 4:3 v rozhodnutí, ktorým potvrdil pro-potratové volebné opatrenie

6
Kultúra smrti

 Dňa 20. septembra 2024 Najvyšší súd štátu Missouri zverejnil stanoviská v prípade Coleman a iní proti Ashcroftovi - 10 dní po svojom rozhodnutí -, z ktorých vyplýva, že najvyšší súd štátu bol rozdelený v pomere 4:3 a rozhodol o ponechaní dodatku 3, takzvanej “Reprodukčnej slobody” v novembrovom hlasovaní. Rozhodnutie Najvyššieho súdu štátu Missouri z 10. septembra 2024 zvrátilo rozsudok súdu nižšej inštancie proti dodatku č. 3, ktorý konštatoval, že petícia za navrhovanú volebnú iniciatívu porušuje štátny zákon. Právnici Spoločnosti Thomasa Mora napadli navrhovaný dodatok 3 v Missouri&nbspa argumentovali proti jeho zaradeniu do novembrového hlasovania pred Najvyšším súdom štátu Missouri.

Čítajte: Missouri’s ‘nezákonným’ pro-potratovým dodatkom by sa zrušili zákazy ‘premeny pohlavia,’ klonovania: právnici

V odlišnom stanovisku, ktorého autorkou je sudkyňa Kelly Broniec, sa uvádza, že väčšinové stanovisko dospelo k “absurdnému výsledku, ktorý je v rozpore s jasným znením” štátneho zákona, ktorý vyžaduje, aby petície za volebnú iniciatívu informovali voličov o tom, aké zákony alebo ústavné ustanovenia by sa navrhovaným opatrením zrušili - čo petícia za volebnú iniciatívu v dodatku 3’neurobila. Broniec’v odlišnom stanovisku tiež zdôraznil mnohé štátne zákony, ktoré by boli zrušené, ak by bol dodatok č. 3 prijatý voličmi, vrátane zákona o práve na život nenarodeného dieťaťa v Missouri’“, zákonov o súhlase rodičov a oznamovaní, požiadavky na čakaciu lehotu na interrupciu a mnohých ďalších.

Mary Catherine Martinová, hlavná právna zástupkyňa Spoločnosti Thomasa Mora, reagovala: “Na rozdiel od väčšinového stanoviska sudca Broniec, ktorý vyjadril nesúhlas, nepotreboval veľa slov, aby súhlasil s prvostupňovým súdom, že tvorcovia dodatku 3’priamo porušili volebné zákony štátu Missouri’. Jasná aplikácia zákona by si nemala vyžadovať odvahu, ale vyžaduje si ju, keď sa mocné politické sily postavia proti spravodlivému výsledku. Tlieskame odvahe týchto troch disentujúcich sudcov a tešíme sa na deň, keď budú môcť väčšinovo zastávať názor, že zákony štátu Missouri’platia pre všetkých, dokonca aj pre ACLU.”

“V procese predvolebnej kontroly, ktorý by bol v súlade s ústavou, by bol štát Missouri ušetrený tohto mimoriadne nesprávneho rozhodnutia, ktoré ponecháva voličov štátu Missouri menej chránených, ako boli predtým. Väčšina sa stala obeťou viacerých nepravdivých údajov a nesprávneho opisu zákonov a vlastnej judikatúry, ktoré uviedli tvorcovia dodatku č. 3 vo svojom spise pre Najvyšší súd, a to menej ako 24 hodín pred ústnym rokovaním. Pritom stanovisko väčšiny’potvrdzuje naše obvinenie, že lehota na predvolebnú kontrolu v Missouri je protiústavne krátka.”

Prečítajte si stanovisko, ktoré vydal 20. septembra 2024 Najvyšší súd štátu Missouri vo veci Coleman, et al. v. Ashcrofthere.

Prečítajte si základné informácie o veci Coleman, et al. v. Ashcroft na stránke Spoločnosti Thomasa Mora, zde.

Pozrite si a stiahnite si fotografie klientov a právnikov Thomas More Society z argumentácie na Najvyššom súde štátu Missouri vo veci Coleman, et al. v. Ashcroftzde.

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpektovanie života, rodiny a slobody v práve. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.

Publikované so súhlasom Thomas More Society.