Untitled-40-810x500.png

Trump hovorí, že ak vyhrá voľby, ženy už nebudú "myslieť na potraty

25
Kultúra života

Bývalý prezident a súčasný republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump sa cez víkend pochválil, že ak sa vráti do Bieleho domu, ženy “už nebudú myslieť na potraty”, pretože ich urobí “šťastnými, zdravými, sebavedomými a slobodnými.”

V piatok Trump na sociálnej sieti Truth napísal, že ženy sú chudobnejšie, menej zdravé, menej bezpečné, viac “depresívne a nešťastné” a menej “optimistické a sebavedomé v budúcnosti” ako pred štyrmi rokmi, ale on situáciu “rýchlo napraví.”

“ŽENY BUDÚ ŠŤASTNÉ, ZDRAVÉ, SÚCITNÉ A Slobodné!” zvolal bývalý prezident. “UŽ NEBUDETE ROZMÝŠĽAŤ O POTRATOCH, PRETOŽE TERAZ SÚ TAM, KDE VŽDY MUSELI BYŤ, V ŠTÁTOCH A NA ZÁKLADE HLASOVANIA ĽUDU - A SO SILNÝMI VÝNIMKAMI, AKO BOLI TIE, NA KTORÝCH TRVAL RONALD REAGAN, PRE ZNÁSILNENIE, INCEST A ŽIVOT MATKY - ALE NEUMOŽŇUJÚ DEMOKRATMI POŽADOVANÉ NESKORÉ POTRATY V 7., 8. ALEBO 9. MESIACI, ČI DOKONCA POPRAVU DIEŤAŤA PO NARODENÍ.”

“OCHRÁNIM ŽENY NA ÚROVNI, AKÚ NIKDY NEVIDELI,” vyhlásil. “KONEČNE BUDÚ ZDRAVÉ, HODNOTNÉ, BEZPEČNÉ A ZABEZPEČENÉ. JEJICH ŽIVOT BUDE ŠŤASTNÝ, KRÁSNY A ZASE VEĽKÝ!”

V pondelok počas zastávky kampane v Indiane v štáte Pensylvánia Trump zopakovaltoto vyhlásenie “veľkým ženám našej krajiny” takmer doslovne a dodal, že “zabezpečí, aby ste boli v bezpečí na hraniciach, na chodníkoch vašich teraz násilných miest, na predmestiach, kde ste v obkľúčení migrantských zločincov, a aby vás naša armáda chránila pred zahraničnými nepriateľmi,” čoho výsledkom bude, že ženy sa už nebudú cítiť “opustené, osamelé alebo vystrašené,” že sú “v nebezpečenstve,” alebo majú “obavy zo všetkých problémov, ktoré má dnes naša krajina.”

Zrejme narážajúc na demokratov, ktorí sa pokračujú v pokusochspájať Trumpa so zákazom potratov, Trump vyjadril ľútosť nad tým, že “to’je všetko, o čom hovoria, potraty, pretože sme’urobili niečo, čo by nikto iný nemohol urobiť. Teraz je to tam, kde to vždy muselo byť, so štátmi a hlasmi ľudí, a je a bude to so silnými výnimkami, ako boli tie, na ktorých trval Ronald Reagan, pre znásilnenie, incest a život matky” (a nesprávne vyjadrenie Reaganovho’postoja ako prezidenta, ktoré Trump opakuje už roky).

Trumpovej kampani využila utorkové komentáre prezidenta’v reakcii na nový prieskum verejnej mienky televízie NBC News, podľa ktorého ženy uprednostňujú demokratickú kandidátku, viceprezidentku Kamalu Harrisovú, o 21 bodov (Trump vedie medzi mužmi o 12 bodov). 

Mnohí republikáni vrátane Trumpa sú presvedčení, že umiernenosť v otázke potratov je kľúčom k potlačeniu tohto trendu, ale hoci prieskumy verejnej mienky v posledných rokoch zistili posun nálad v oblasti potratov doľava, dostupné dôkazy naznačujú, že nie je významným faktorom volebných problémov republikánov, pretože väčšina voličov uprednostňuje iné otázky a nepovažuje súhlas kandidáta s ohľadom na potraty za prekážku.

Nehľadiac na to, Trump teraz je protiďalším federálnym opatreniam v oblasti interrupcií a podporuje povolenie distribúcie potratových tabletiek poštou a v posledných mesiacoch vyvolal zdesenie medzi súčasnými a bývalými stúpencami pro-life, keď tieto postoje spolu s jeho prácou na, podľa jeho vlastných slov, urobiť GOP “menej radikálnou” v otázke potratov, vrátane toho, že dal prepísať národnú platformu Republikánskej strany tak, aby odrážala jeho liberálnejší postoj.

Svoju pretrvávajúcu odlišnosť od demokratov v otázkach ako je “prechod” neplnoletých osôb bez pohlavia a Harrisovej a demokratov’ pretrvávajúca podpora komplexného krajne ľavicový politický program vrátane neobmedzených potratov na požiadanie sa očakáva, že väčšina konzervatívcov a republikánov sa zmieri s tým, že ho bude akceptovať ako preferovaný.

Harrisová v súčasnosti vedie nad Trumpom o 1,9 % v RealClearPolitics’priemer hlasov voličov a o 3,6 % ku 3,9 % podľa RaceToTheWH (v závislosti od toho, či sa započítava bývalý nezávislý kandidát Robert F. Kennedy Jr.), ale rozdiely zostávajú mimoriadne tesné v rozhodujúcich štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku Electoral College.