Screenshot-2024-09-24-2.40.36-PM-810x500.png

Izrael zavádza novú formu terorizmu prostredníctvom útokov na vybuchujúce pagery v Libanone

0
Kultúra smrti

Pomôžte dopraviť do Gazy nákladné autá s pomocou:

Izrael podľa bývalého riaditeľa CIA Leona Panettu spustil novú formu terorizmu, ktorá bude mať podľa neho ďalekosiahle “následky” na celom svete.

Teroristická kampaň vraj zabila alebo zranila najmä civilných, a nie vojenských členov Hizballáhu a mnoho nečlenov vrátane detí, ktorí sa nezapájajú do bojov proti Izraelu.

Popisujúc minulotýždňovú vlnu diaľkovo odpálených pagerov a vysielačiek v Libanone, Panetta v nedeľu povedal CBS News:

“Toto prešlo priamo do dodávateľského reťazca. Keď sa teror dostane do dodávateľského reťazca, núti to ľudí klásť si otázku: ‘Čo bude ďalej, do čerta?" ’ Toto je taktika, ktorá má následky, a my naozaj nevieme, aké tie následky budú.”

Panetta’s výrokmi, reportovalv Times of Israel 23. septembra, odvolávala na odhalenia, že Izrael strávil prípravou útokov 15 rokov, pričom prenikol do dodávateľských reťazcov mobilných zariadení, aby premenil prenosnú elektroniku na diaľkovo ovládané bomby.

O tom, aké ďalekosiahle budú tieto dôsledky, sa vyjadril aj bývalý minister obrany USA Panetta.

“Vojnové sily majú v súčasnosti do značnej miery navrch,” pokračoval Panetta a varoval, že “schopnosť umiestniť výbušninu do technológie, ktorá je v súčasnosti veľmi rozšírená”, priviedla svet do novej “vojny teroru”, v ktorej môže byť bez varovania terčom útoku každý, kto má mobilné elektronické zariadenie.

“Zapamätajte si moje slovo, je to bojisko budúcnosti,” povedal Panetta, pričom zopakoval zprávy, ktoré uvádzajú, že “izraelské’pagerové útoky zmenili svet,” a tým “nás všetkých nechávajú zraniteľnými.”

Čítajte: Dr. Malone: Izraelský útok explodujúcim pagerom zavádza novú fázu vedenia vojny

The New York Times reportážpredložil strohý záver:

“Ale teraz, keď bola hranica prekročená, ostatné krajiny takmer určite začnú považovať tento druh taktiky za v medziach.”

“Mohla by byť nasadená proti armáde počas vojny alebo proti civilistom v období pred vojnou.”

Útoky, ktoré uskutočnil Izrael, boli podľa správ zväčša zamerané na členov Hizballáhu. Skúmanie faktov preveruje tvrdenie, že pagery boli v tomto prípade odpálené výlučne proti “armáde”. Organizácia Spojených národov už odsúdilataktiku ako vojnový zločin.

Copycat attacks?

Pri počiatočnej vlne útokov, ktoré boli často prezentované ako záblesk geniality v štýle “Jamesa Bonda”, sa v neskorších správach zvažovala možnosť “copycat” útokov.

Philip Ingram, bývalý vysoký dôstojník britskej vojenskej rozviedky, povedalBritan’inews, “Existujú reálne riziká napodobňovania akcií. Veľká organizovaná zločinecká skupina by mohla urobiť niečo podobné.”

Ale umiestnenie výbušnín a guľôčkových teliesok do pagerov si vyžaduje stupeň koordinácie, ktorý presahuje možnosti neštátnych zločincov. Ingram vysvetlil: “Niečo také v takom rozsahu a sofistikovanosti, aké sme videli tento týždeň, je však skutočne v kompetencii len aktéra z národného štátu.”

Doteraz len národný štát Izrael venoval svoje zdroje na premenu osobných zariadení na nástroje smrti.

Vojnový zločin?"

Útoky údajne zabili a zranili tisíce “členov Hizballáhu,” čo vyvoláva dojem cielenej vlny sofistikovaných atentátov na nepriateľských vojakov. Napriek tomu boli dve deti medzi 37 mŕtvymi, pričom podľa správy OSN v správe bol zabitý diplomat, čo označila za akt “vraždy” a “desivé porušenie medzinárodného práva.”

“Súbežné útoky tisícov zariadení … nevyhnutne porušujú humanitárne právo,” uvádza sa v správe, pretože “nerozlišujú” medzi civilistami a bojovníkmi.

The Jerusalem Post informoval, že len “väčšina” z tisícov zranených a zabitých “boli členovia skupiny,” čo je priznanie, že civilisti boli skutočne terčom útokov.

V správe OSN sa okrem “vojnových zločinov vraždy, útokov na civilistov a uskutočňovania nerozlišujúcich útokov,” uvádza, že “[h]umanitárne právo navyše zakazuje používanie nástražných výbušných systémov maskovaných ako zdanlivo neškodné prenosné predmety,” a že “vojnovým zločinom je aj násilie zamerané na šírenie strachu medzi civilistami vrátane ich zastrašovania alebo odrádzania od podpory protivníka.”

Čo je Hizballáh?

Hizballáh nie je len vojenská organizácia. Prevádzkuje aj supermarkety, poskytuje vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť a má politické krídlo, ktorého členovia sú zvolení do viac ako tretiny libanonského parlamentu. Spojené štáty ho označili za teroristickú organizáciu ako celok, pričom rôzne európske štáty si toto označenie vyhradili len pre jeho vojenské krídlo.

V New York Post’s tvrdí, že “tisíce bojovníkov Hizballáhu” boli pri útokoch zranení, vylučuje tento dôležitý rozdiel medzi civilnými a vojenskými príslušníkmi, čím legitimizuje “strašné zranenia slabín a rúk” ľudí, ktorí boli ťažko zranení, keď boli doma alebo nakupovali v supermarketoch.

Britská televízia Channel Four News bola odmeranejšia a informovala len o tom, že “bojovníci Hizballáhu boli medzi tisíckami zranených” pri útokoch, ktoré sa odohrali aj v Sýrii a v Iraku.

Čítajte: Z mainstreamových médií sa nikdy nedozviete, čo’sa skutočne deje v Izraeli

NPR’s reportáž podobne neponúkla žiadne dôkazy o tom, že niektorí zo zabitých a zranených boli v skutočnosti vojakmi v boji, a uviedla: “Mnohé, ale nie všetky pagery a vysielačky, ktoré počas dvoch dní nečakane vybuchli po celom Libanone a v niektorých susedných krajinách, vlastnili bojovníci, funkcionári alebo spojenci Hizballáhu.”

Lekári v Libanone ohlásili “apokalyptické” scény, keď k nim naraz prichádzali tisíce pacientov so zraneniami očí a rúk.

Mediálny úspech bez vojenského cieľa?"

Počiatočné správy spochybňovali vojenský úspech operácie, pričom New York Times ju opísal ako “taktický úspech bez strategického cieľa.” V ďalšej správe Times potvrdil, že operáciu nariadil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok 17. septembra.

Vlna ťažkých leteckých útokov na Libanon, ktorá nasledovala po odpálení pagerov a vysielačiek, bola tiež hlásená ako údery na Hizballáh. S až 500 zabitými, vrátane 35 detí, Reuters upozornil “desaťtisíce civilistov” začali utekať z južného Libanonu. Tá istá správa zopakovala Netanjahuov’príhovor k libanonskému ľudu, v ktorom uviedol: “Izrael’nevedie vojnu s vami, ale s Hizballáhom.”

Tvrdenie, že Izrael’svojimi útokmi ničí vojenský potenciál Hizballáhu’však bolo dôrazne spochybnené.

“Je to bunkum,” povedal Alastair Crooke, ktorý žije v Libanone. Bývalý britský diplomat vysvetlil sudcovi Andrewovi Napolitanovi, že väčšina osôb, na ktoré boli zamerané útoky na pager, vôbec neboli príslušníci armády.

Druhé, tvrdí, že rakety Hizballáhu’sú zakopané hlboko pod zemou, takže letecké útoky sú pri ich ničení prakticky nepoužiteľné.

Crooke’nekompromisné odmietnutie týchto tvrdení nasleduje po otázkach, ktoré boli položené o vojenskom účele oboch etáp izraelského útoku na Libanon.

Izrael nemá ‘žiadny plán na mier’

Izraelské pagerové útoky boli spravodajskými expertmi uznané ako logistické a mediálne víťazstvo, ale správy tiež ukázali, že nemali žiadny vplyv na bojovú schopnosť Hizballáhu.

Marc Polymeropoulos, dôstojník CIA vo výslužbe, ktorý pôsobil na Blízkom východe povedalvydavateľstvu Washington Post, “Toto je najpôsobivejšia kinetická operácia, akú si počas svojej kariéry pamätám.”

“Rozsah bol ohromujúci.”

V správe Post’sa však ďalej uvádzajú informácie o zasvätených osobách z Bieleho domu a Izraela, ktoré vyjadrujú pochybnosti o tomto kroku – a tiež o zjavnom nedostatku akejkoľvek jasnej stratégie zo strany Izraela.

“Niektorí predstavitelia spochybnili, nakoľko by Spojené štáty mali podporovať Izrael, ak sa tento konflikt zvrhne na širšiu vojnu, ktorá ešte viac vtiahne Američanov,” uviedol Post s odvolaním sa na jedného anonymného “interného amerického poradcu.”

“Spojené štáty sa budú musieť rozhodnúť, ako veľmi chcú pomôcť Izraelu, a ja”neviem, aká je na to odpoveď,” povedal zdroj, ktorý chcel hovoriť len neidentifikovane kvôli “citlivej” povahe otvoreného spochybňovania americkej podpory Izraela. Zdroj pokračoval:

“[USA] budú pravdepodobne naďalej dodávať Izraelu všetko, čo potrebuje na svoju obranu, ale v administratíve sa ozývajú vážne hlasy, ktoré sa pýtajú: ‘Izrael si to spôsobil sám – prečo by sme mu mali pomáhať?’”

Ako uvádza aj Post, “Izrael podľa amerických predstaviteľov oboznámených so záležitosťou vopred neinformoval svojich najdôležitejších spojencov vo Washingtone.”Izrael nepotvrdil ani nevyvrátil, že by bol zodpovedný za útoky.

Otázky o izraelskej veľkej stratégii pretrvávajú už niekoľko mesiacov. V júli denník Washington Post informoval, že Izrael “nemá žiadny mierový plán,” pričom koniec jeho vojny v Gaze nie je na dohľad. V súvislosti s pagerovými útokmi Bronwen Maddoxová z britskej ’Chatham House v správe podanej z libanonských hraníc konštatovala: “Pageerové útoky Hizballáhu dokazujú, že Izrael nemá žiadnu stratégiu pre mier.”

ČÍTAJTE: Od studenej vojny po 11. september: Pohľad na izraelský’špionážny režim v USA

‘O čo’ide?’

Dalšie správy tiež spochybnili akékoľvek vojenské dôvody útokov. V článku prezentujúcom “Izrael’operáciu v štýle Jamesa Bonda” bývalý dôstojník IDF dr. Ahron Bregman sa pýtal: “O čo”ide?"

Podotkol, že cieľom bolo smerovať k mediálnemu – a nevojenskému vplyvu – Bregman pokračoval:

“Izraelčania sa snažia ponížiť Hizballáh – prinútiť ho k silovej reakcii, čo Izraelu poskytne medzinárodnú legitimitu na začatie totálnej vojny so svojím úhlavným nepriateľom.”

Upozorňujúc na rozmery tohto konfliktu, Bregman, vedúci pedagogický pracovník na Katedre vojnových štúdií na King’s College London’povedal: “Sú to nebezpečné dni. Môže sa stať, že kráčame do veľkej regionálnej vojny na Blízkom východe, do ktorej sa zapojí nielen Izrael a Hizballáh, ale aj Irán, húsíovia v Jemene, ako aj šiitské milície v Sýrii a Iraku.”

Obe vlny izraelských útokov na Libanon mali pochybnú vojenskú hodnotu. Obe zanechali bojovú silu Hizballáhu do značnej miery nedotknutú. To isté sa nedá povedať o životoch ľudí, ktorí boli pri nich zničení.

Biely dom je údajne frustrovaný z akcií Izraela’a považuje ich za pokusy vyprovokovať odvetu zo strany Hizballáhu a dokonca Iránu, ktorá by vyvolala regionálnu vojnu. Podľa Washington Post, “americkí predstavitelia tiež s rozhorčením konštatovali, že Biely dom a spojenci sa už takmer rok snažia utlmiť plamene v Libanone.”

Izrael sa zrejme zúfalo snaží tieto plamene rozdúchať. Jeho často naznačovaným cieľom je vtiahnuť Spojené štáty do regionálnej krízy, ktorej sa podľa Bieleho domu snažia vyhnúť.

Nemajúc plán na mier, Izrael tajne pracoval na tom, aby bez varovania spustil novú éru medzinárodného teroru. Pri absencii akejkoľvek stratégie okrem eskalácie sa teraz zdá, že Izrael sa otvorene snaží internacionalizovať svoju vojnu všetkými dostupnými prostriedkami.

Pomôžte priviezť do Gazy nákladné autá s pomocou: LifeFunder