shutterstock_2065669019-810x500.jpg

Trudeauova vláda potvrdila stovky útokov na kostoly od nepreukázaných tvrdení o rezidenčných školách

20
Kultúra smrti

Liberálny kabinet potvrdil, že stovky kostolov boli vypálené, zničené alebo inak napadnuté po nepreukázaných tvrdeniach, že na miestach bývalej indiánskej rezidenčnej školy boli objavené neoznačené hroby. 

Podľa informácií, ktoré 19. septembra zverejnil Blacklock’s Reporter, kabinet premiéra Justina Trudeaua’potvrdil, že od roku 2015, teda od toho istého roku, keď Komisia pre pravdu a zmierenie tvrdila, že v indiánskych rezidenčných školách zomrelo 4 100 detí, došlo na miestach bohoslužieb k 423 incidentom, ktoré nahlásila polícia. Pred rokom 2015 bol priemerný počet podobných útokov len 13 ročne. Len v roku 2021, po nepreukázanom tvrdení, že v meste Kamloops v Britskej Kolumbii boli objavené pozostatky 215 tiel, polícia napočítala 90 podpaľačských útokov na miestach uctievania.    

“Patria sem aj incidenty, ku ktorým došlo na okolitých pozemkoch, ako je napríklad priľahlý cintorín alebo priľahlé parkovisko, alebo vo vnútri náboženskej inštitúcie či budovy,” napísal kabinet vo vyšetrovaní ministerstva. 

Údaje boli odpoveďou na otázku konzervatívneho poslanca Marca Daltona, ktorý sa pýtal: “Aké sú štatistiky týkajúce sa incidentov spojených s podpaľovaním miest bohoslužieb?”  

Ak sa počiatočný nárast začal v roku 2015 po správe Komisie pre pravdu a zmierenie, veci sa skutočne rozbehli v rokoch 2021 a 2022, keď mainstreamové médiá vyrukovali s podnetné a pochybné tvrdenia o tom, že stovky detí pochovali a ignorovali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré školy, najmä v škole v Kamloops.

Tvrdenia boli vznesené po tom, čo technológia georadarového prieskumu zeme objavila poruchy v pôde. Ako však informoval portál LifeSiteNews, v skutočnosti neboli objavené žiadne ľudské pozostatky.

Dedinské školy, hoci ich prevádzkovala katolícka cirkev aj iné kresťanské cirkvi, boli poverené a zriadené federálnou vládou a fungovali od konca 19. storočia až do zatvorenia poslednej školy v roku 1996.        

Aj keď niektoré deti v kedysi povinných internátnych školách skutočne zomreli, dôkazy sa odhalili že mnohé z detí tragicky zomreli v dôsledku nehygienických podmienok spôsobených tým, že federálna vláda, nie katolícka cirkev, nedokázala systém riadne financovať.       

Vyše 100 kostolov bolo vypálených alebo zdevastovaných po celej Kanade ako zdanlivá odplata za tieto tvrdenia. Zdá sa, že Trudeauova vláda a mainstreamové médiá namiesto ospravedlnenia s ničiteľmi kostolov sympatizujú, o čom svedčí aj Kanadská vysielacia korporácia reportáž o tejto záležitosti.   

V skutočnosti v roku 2021 Trudeau čakal niekoľko týždňov, kým priznal vandalizmus v kostole, a keď sa vyjadril, povedal že je “pochopiteľné”, že boli vypálené kostoly, pričom uznal, že je to “neprijateľné a zlé.”   

 Podobne vo februári poslanci liberálov a NDP rýchlo zastavili konzervatívny návrh na odsúdenie útoku na katolícky kostol v meste Regina v štáte Saskatchewan. Návrh bol zastavený aj napriek tomu, že existovali zábery z bezpečnostných kamier, na ktorých bol muž, ktorého neskôr zatkli, ako zakladá požiar.   

V októbri minulého roka navyše liberálni a NDP poslanci hlasovali za prerušenie rokovania namiesto toho, aby sa zaoberali návrhom, ktorý by odsúdil podpaľačstvo a vandalizmus voči 83 kanadským kostolom, najmä tým v komunitách pôvodných obyvateľov.