Censorship-in-Ireland-e1701695553649-810x500.jpg

Írsko by sa mohlo stať najviac pro-cenzúrnou krajinou v Európe, ak bude prijatý zákon o "trestných činoch z nenávisti

8
Kultúra života

Kanaďania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom a vyzvite ich, aby zastavili Trudeauov zákon o  online škodách 

Cenzúra. Je to neuchopiteľný pojem, ktorý sa oživoval v celej histórii a dnes je čoraz aktuálnejší.  Zákony o nenávistných prejavoch sa vznášajú nad politickými a spoločenskými rozhovormi na Západe. Zákony o rúhaní kriminalizujú prejavy a presvedčenie založené na viere v krajinách ako Nigéria a Pakistan. V súčasnosti si už takmer každý uvedomuje cenzúru.

Niekto si možno spomenie na&nbsppublikáciu Georgea Orwella 1984; iní na&nbsppublikáciu Raya Bradburyho Fahrenheit 451. Cenzúra má mnoho podôb - napríklad pálenie kníh a zavádzanie “newspeaku” - ale Írsko v súčasnosti vedie dystopickú kauzu so svojím horúco diskutovaným “zákonom o nenávistných prejavoch”.

Čítajte: Jordan Peterson: ‘Volil by som Trumpa’ ako súčasť ‘revolučnej’ koalície s Elonom Muskom, RFK Jr.

A tak, ako sa štátom riadená vlna cenzúry valí svetom, Európa stojí na čele prebiehajúcej diskusie. Prečo? Pretože takmer každá západná krajina zaviedla “nenávistné prejavy” zákony umožňujúce úradom vymáhať sankcie za určité prejavy, ktoré považujú za nepopulárne alebo neortodoxné.

Tieto zákony sa zavádzajú pod zámienkou boja proti “nárastu nenávisti” alebo urážlivým prejavom, ktoré môžu v ľuďoch vyvolať pocit urážky alebo nepohodlia. Kriminalizácia prejavov však nie je riešením. Namiesto toho je potrebné skôr umožniť dôraznejší prejav, ktorý uľahčuje otvorenú diskusiu. Preto sa staviame proti takzvaným “nenávistným prejavom” zákonom ako je navrhovaný zákon v Írsku.

‘Nenávistné prejavy’ vypadli z nového zákona – čo to znamená

Našťastie írska vláda naznačila, že nepristúpi k najcenzurovanejším prvkom navrhovaného “zákona o nenávistných prejavoch”.

Pri sledovaní sveta obyvatelia Írska povedali “nie” štátnej cenzúre a’funguje to.

Zákon o podnecovaní k násiliu alebo nenávisti a trestných činoch z nenávisti z roku 2022, ktorý v súčasnosti uviazol v írskom senáte, bude pokračovať bez drakonických prvkov prejavu, ktoré boli predtým presadzované. Pripomeňme, že podnecovanie k nenávisti zostáva podľa platných zákonov nezákonné.

Ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová uznala, že v súvislosti s navrhovaným zákonom’“o obmedzení nenávistných prejavov” chýba konsenzus.

Ministerka spravodlivosti sa nechala počuť, že: “Prvok podnecovania k nenávisti” nemá konsenzus, takže sa ním bude zaoberať v neskoršej fáze.

Pro-cenzúrne subjekty sa môžu v budúcnosti snažiť o zavedenie samostatného nového zákona.

Irský “návrh zákona o nenávistných prejavoch” sa snaží kriminalizovať držbu materiálov “ktoré môžu” podnecovať nenávisť. Patria sem mémy a fotografie uložené v zariadeniach, za čo hrozí až päť rokov väzenia. Áno, fotografie na osobných zariadeniach. Neexistuje však žiadna jasná definícia toho, čo “nenávisť” zahŕňa.

Toto je teda nebezpečná trajektória. ADF International upozorňuje na nebezpečenstvá “nenávistných prejavov” a zároveň informuje írskych zákonodarcov o tom, ako dodržiavať slobodu prejavu.

Čo sú ‘nenávistné prejavy’ zákony?

Tzv. zákony o “nenávistných prejavoch” sú nejednoznačne formulované zákony, ktoré kriminalizujú určité prejavy nad rámec toho, čo je v demokratickej spoločnosti prijateľné.

Všetky členské štáty Európskej únie majú napriek tomu, že nemajú oporu v medzinárodnom práve, nejasné a subjektívne zákony o “nenávistných prejavoch”. Na Organizáciu Spojených národov, a Rada Európy sa zhodujú, že “nenávistným prejavom” chýba všeobecne dohodnutá definícia. Napriek tomu sa Európska komisia snaží, aby sa “nenávistné prejavy” stali celoeurópskym trestným činom na rovnakom zozname ako obchodovanie s ľuďmi a terorizmus.

Tieto zákony sa pri nesprávnej polícii a prokurátorovi môžu stať zbraňou proti akejkoľvek osobe a akejkoľvek forme prejavu. Takto sa explicitne porušuje povinnosť štátu’chrániť slobodu prejavu.

Zabraňujú ‘zákony o nenávistných prejavoch’ nenávisti?

Krátka odpoveď znie nie. Ale pretože “nenávistné prejavy” zákony sa opierajú o vágne pojmy, ako sú “urážka,” “znevažovať,” a “urážať,” sú nejednotne vykladané a svojvoľne presadzované. Obvinenia často sprevádza hrozba vážnych trestných postihov.

Skôr než boj proti nenávisti, kriminalizácia prejavov na základe subjektívnych kritérií vytvára kultúru strachu a cenzúry.

Prečin sa považuje za nenávistný vo vzťahu k poslucháčovi alebo čitateľovi, čo ho robí subjektívnym, pričom sa takmer vôbec nezohľadňuje samotný obsah prejavu. Sú nezlučiteľné so slobodnou spoločnosťou.

Čítajte: Izrael svojimi explodujúcimi pagerovými útokmi v Libanone zavádza novú formu terorizmu

Čím sa navrhovaný írsky ‘zákon o nenávistných prejavoch’ líši od iných

Irský “zákon o nenávistných prejavoch” by posunul latku ďalej. Ak by bol prijatý, mohli by sme očakávať bežné stíhania, ako napríklad Päivi Räsänen’s za zverejnenie Biblický verš na “X” v roku 2019 o svojom biblickom svetonázore na manželstvo a sexualitu. V skutočnosti by írsky’cenzúrny zákon zašiel ešte ďalej ako ten fínsky’

Zintenzívňujeme verejnú propagáciu, aby sme odhalili bezprecedentné nebezpečenstvo toho, čo robí írska vláda. Všetci majú právo žiť a hovoriť pravdu bez strachu z cenzúry alebo odvety. Preto’žiadame írskych zákonodarcov, aby dodržali svoju povinnosť chrániť slobodu prejavu podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv.

V dôsledku toho má írsky “zákon o nenávistných prejavoch” dva hlavné aspekty, ktoré iné zákony, ako napríklad fínsky’neobsahujú. Napríklad:

To znamená, že “nesprávne označenie” niekoho by vám mohlo vyniesť trestné stíhanie, pokutu alebo ešte horšie. Ak sa írsky “zákon o nenávistných prejavoch” stane zákonom, írska polícia bude mať právomoc prehľadávať telefóny, zvitky fotoaparátov a e-maily, či neobsahujú obsah, ktorý možno trestne stíhať.

Je mimoriadne dôležité, aby sme všetci šírili osvetu o nebezpečenstvách tohto zákona.

Prečo ho Írsko presadzuje práve teraz

Irská vláda tvrdí, že zákon je potrebný po rastúcom počte prípadov násilia v krajine, ktoré mnohí spájajú s nekontrolovanou migráciou. Mier a bezpečnosť v uliciach si však nevyžadujú “nenávistné prejavy” zákony potláčajúce pokojné prejavy.

Pri zámerne nedefinovaných kľúčových pojmoch, ako máme vedieť, aký druh prejavu by mohol byť predmetom trestného stíhania? “Nenávistné prejavy” zákony sú západné zákony o rúhaní pod iným názvom; oba sú riadené štátom.

Predstava írskej polície, ktorá robí razie v domácnostiach a na telefónoch, aby zabavila zakázané knihy a mémy, vyvoláva myšlienky na Orwella a temné momenty minulého storočia.

PREČÍTAJTE SI: Právnik ministerstva spravodlivosti mal pozastavený vodičský preukaz pri stíhaní texaského whistleblowera, ktorý odhalil ‘zmeny pohlavia’detí

Naše právo na slobodu prejavu chránia mnohé medzinárodné zmluvy o ľudských právach. Európsky súd pre ľudské práva dokonca potvrdil, že právo na slobodu prejavu chráni nielen populárne myšlienky, ale aj tie, ktoré šokujú, urážajú a znepokojujú.

Niekto však tvrdí, že nepopulárne prejavy by mal štát cenzurovať. Kde je však logická hranica?

Nič sme sa od Fínska nenaučili?  

“Nenávistné prejavy” zákony sú pre spoločnosť, ktorá sa snaží chrániť slobodu prejavu alebo myslenia, škodlivé. Vo Fínsku sme’podporovali obhajobu Päivi’takmer päť rokov dvoma jednohlasnými oslobodzujúcimi rozsudkami. Bola obvinená z troch prípadov “nenávistných prejavov” kvôli jej “X” príspevku, brožúre, ktorú napísala pre svoju cirkev, a komentárom, ktoré vyslovila počas rozhlasovej relácie.

V januári 2024 sa štátny zástupca odvolal proti jej prípadu na fínsky najvyšší súd. Dňa 19. apríla najvyšší súd súhlasil s vypočutím odvolania, takže Päivi bude čeliť tretiemu trestnému procesu za tri roky. Súdny proces je však pre Päivi’trestom, pretože štát má neobmedzené finančné prostriedky na stíhanie porušovateľov svojich “zákonov o nenávistných prejavoch”. Trestné stíhanie stojí prostriedky daňových poplatníkov, pričom povesť býva niekedy nenapraviteľne poškodená.

Ak by sa teraz známy “prípad nenávistných prejavov” Päivi’odohral v Írsku, mohla by byť stíhaná už len za to, že vlastnila brožúru o biblickej definícii manželstva, ktorú napísala pre svoje cirkevné spoločenstvo, aj keď nikdy nebola zverejnená na internete.

Irsko by malo byť miestom, kde sa darí dôležitým rozhovorom o dôležitých otázkach – dokonca aj o kontroverzných a citlivých témach –. Keď sa tieto rozhovory uzatvárajú, strácame na tom všetci.

Záver: Írsko musí odmietnuť svoj nový zákon o ‘nenávistných prejavoch’

Shrnuté, “nenávistné prejavy” nechávajú dvere otvorené štátnej cenzúre a útlaku. A napriek tomu írska vláda od roku 2022 postupuje s novým návrhom zákona, ktorý má kriminalizovať “nenávistné prejavy”.

Môže ísť o jedno z najrozsiahlejších obmedzení slobody prejavu zo strany modernej demokracie. Týka sa mémov, vtipov a kníh. Namiesto ochrany slobody prejavu a verejnej bezpečnosti je tento zákon pripravený vytvoriť drakonický precedens netolerancie voči tým, ktorí vyjadrujú názory mimo štátom schválenej ortodoxie.

Čítajte: Bank of Canada scraps plan to create a ‘digital dollar’ 

Nepopulárny prejav potrebuje najväčšiu ochranu a v slobodnej spoločnosti sa sloboda prejavu vyžaduje. Jednotlivci by mali mať možnosť vyjadriť svoje presvedčenie bez strachu alebo útlaku. Írsky “zákon o nenávistných prejavoch” je na míle vzdialený liberálnym demokratickým ideálom, ktoré írska vláda tvrdí, že vyznáva.

Irská vláda sa rozhodla podporovať slobodu prejavu.

Prevzaté so súhlasom Alliance Defending Freedom.

Kanaďania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’