Morgue-shutter-810x500.jpeg

Švajčiarsky biskup odsúdil "samovražedný struk" po smrti Američanky v dôsledku eutanázie

20
Kultúra smrti

Kanaďania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeauov zákon o online škodách 

Švajčiarsky biskup varoval pred švajčiarskou  nebezpečnou novou samovražednou kapsulou po tom, čo minulý týždeň spáchala samovraždu v kapsule Američanka. 

Biskup Felix Gmür, predseda švajčiarskej biskupskej konferencie, v rozhovore pre švajčiarske katolícke médiá 25. septembra odsúdil švajčiarsku samovražednú kapsulu, ktorá nedávno ukončila život 64-ročnej Američanky trpiacej imunitnými problémami.

“Samovražedná kapsula je nebezpečná, pretože na rozdiel od iných organizácií asistovanej samovraždy sa nevyžaduje lekárske posúdenie,” povedal biskup a dodal, že kapsula “robí samovraždu príliš ľahko dostupnou.”

Miesto toho, aby si vzal život, Gmür vysvetlil, že “by samovraha nasmeroval na paliatívnu starostlivosť, ktorá má holistické chápanie osoby a pozerá sa na ňu v jej klinickom, ako aj psychosociálnom a existenciálnom rozmere.”

“Dôležitú úlohu zohrávajú aj príbuzní, ktorí zabezpečujú, aby sa zúfalý človek nevnímal ako bremeno a cítil sa milovaný a podporovaný,” pokračoval. “Dôležitá je komunikácia s príbuznými a s farárom, ako aj zistenie, kde sú dostupné hospice a ako je tam poskytovaná paliatívna a humánna starostlivosť.”

Aj keď sa Gmür vyslovil proti “samovražednému pod,” má protirečil učeniu Katolíckej cirkvi v mnohých otázkach vrátane “žien-kňazov” a sexuality.

Vyjadrenie Gmür’o samovražednej kapsule prichádza po tom, čo bola minulý týždeň po prvýkrát použitá na ukončenie života 64-ročnej Američanky trpiacej oslabeným imunitným systémom.

Švajčiarsko povoľuje asistovanú samovraždu od roku 1942, pričom sa vyžaduje, aby sa osoba dobrovoľne rozhodla pre samovraždu a aby bola považovaná za osobu so “zdravým” úsudkom. 

Široká politika eutanázie urobila z tejto krajiny’turistickú atrakciu pre tých, ktorí chcú ukončiť svoj život na celom svete. Zdá sa však, že kapsula zašla príliš ďaleko aj na Švajčiarsko, keďže po tom, ako kapsula vzala svoju prvú obeť, bola do prípadu zapojená miestna polícia.

Švajčiarska polícia zatklaniekoľko ľudí vrátane Floriana Willeta, šéfa proeutanazijnej skupiny The Last Resort, za “navádzanie na samovraždu a napomáhanie k nej,” podľa správy CNN.

Pod sa nazýva Sarco, čo je skratka pre sarkofág, názov rakvy, v ktorej boli pochovávaní starovekí egyptskí faraóni. Futuristicky vyzerajúca 3D vytlačená kapsula bola prvýkrát predstavená v roku 2019 na asistovanú samovraždu vo Švajčiarsku, ale stretla sa s kontroverziou.

Jeho zakladateľ Philip Nitschke, ktorý dostal prezývku “Dr. Smrť” pre svoju snahu “glamour” samovraždy, v nedávnom rozhovore pre denník South China Morning Post vysvetlil, ako kapsula funguje.

Akonáhle sa človek ocitne vo vnútri kapsule, spýta sa ho, kto je, kde sa nachádza a či vie, čo sa stane, keď stlačí tlačidlo.

Smrť v kapsule sa dá aktivovať aj tlačidlom, gestom, hlasovým ovládaním alebo mrknutím oka pre tých, ktorí nemôžu hlasovo alebo fyzicky komunikovať z dôvodu vážnej choroby alebo problémov s pohybom.

Po ich odpovedi sa ozve hlas: “Ak chcete zomrieť, stlačte toto tlačidlo.” Po stlačení tlačidla sa kapsula zaplaví dusíkom, čo spôsobí pokles kyslíka vo vzduchu z 21 percent na 0,05 percenta za menej ako 30 sekúnd.

“V tomto stave bezvedomia potom zostanú… asi päť minút, než nastane smrť,” vysvetlil Nitschke.

Dodal, že “po stlačení tlačidla sa už nedá vrátiť späť.”

Smrť vo vnútri kapsule sa nafilmuje a záznam sa odovzdá koronerovi. 

Tlak na debut kapsule v tomto roku prichádza po tom, čo kapsula bola zakázaná začiatkom tohto mesiaca po tom, ako prokurátori spochybnili zákonnosť a etiku modulu, pričom poukázali na to, že nie je jasné, kto je zodpovedný za smrť a kto modul prevádzkuje. 

Kanaďania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’