shutterstock_1624378849-810x500.jpg

Sudca zablokoval Univerzite v Novom Mexiku uvalenie zdrvujúcich poplatkov za prejav Riley Gainesovej

11
Neutral

Okresný sudca David Urias vydal predbežný súdny príkaz proti Univerzite v Novom Mexiku, ktorá ukladá poplatky za bezpečnosť konzervatívnym skupinám na univerzite, aby zabránila obhajkyni ženských športov Riley Gainesovej vystúpiť na akademickej pôde.

Ako podrobne uviedla Southeastern Legal Foundation, ktorá zastupuje Leadership Institute a univerzitnú pobočku Turning Point USA, skupina plánovala usporiadať prednášku Gainesovej, bývalej americkej plavkyne z University of Kentucky, ktorá je v súčasnosti poprednou odporkyňou nútenia žien súťažiť v športových programoch s mužmi, ktorí sú rodovo nevyhranení. 

Univerzita však na podujatie uvalila bezpečnostný poplatok, ktorý bol pôvodne vyčíslený na viac ako 10 000 dolárov (od tej doby je to 5 384,75 dolárov), a to napriek tomu, že Gainesová si zabezpečila vlastnú ochranku, čo bol podľa žaloby okľukou, ako zablokovať prejav.

“Predstaviteľom UNM to prešlo, pretože univerzita uplatňuje politiku, ktorá im umožňuje subjektívne posudzovať podujatia na základe jednotlivých prípadov,” vysvetľuje SLF. “To znamená, že správcovia majú výhradnú právomoc rozhodnúť, či je podujatie ‘kontroverzné’—a teda vyžaduje si väčšiu bezpečnosť—alebo ‘nekontroverzné.’”

Dňa 27. septembra The College Fix informoval, že sudca Urias sa postavil na stranu konzervatívnych študentov a dočasne zablokoval vyberanie bezpečnostného poplatku, ako aj presadzovanie jeho poplatkovej politiky voči podujatiam súvisiacim so slobodou prejavu vo všeobecnosti.

Urias dospel k záveru, že žalobcovia pravdepodobne uspejú v merite veci, že “politika bezpečnostných poplatkov je vo svojej podstate protiústavne príliš široká,” pretože v konečnom dôsledku ponecháva rozhodnutie o výške poplatku za bezpečnosť na rozmary univerzitných úradníkov,” a že žalobcovia pravdepodobne budú čeliť “nenapraviteľnej škode”, ak im nebude vydaný súdny príkaz.

“Vysoké školy a univerzity by mali byť miestom kritického myslenia, kde sú vítané a podporované rôzne myšlienky,” reagoval Gaines. “Nemali by byť miestom politickej diskriminácie a potláčania práv vyplývajúcich z prvého dodatku, ako v tomto prípade. Sme veľmi vďační, že súd vydal tento súdny príkaz a videl nenapraviteľnú škodu, ktorá by vznikla, ak by sa tieto vysoké poplatky vzťahovali na naše podujatie.”

“Súd jasne vidí dvojitý meter UNM za tým, že na naše podujatie udelil poplatok 10 000 dolárov, a pritom predtým povolil, aby sa v areáli univerzity konala drag show bez akéhokoľvek bezpečnostného poplatku,” dodal spolupredseda pobočky Turning Point Jonathan Gonzales.

Zapojenie osôb s pohlavnou inklúziou do športov opačného pohlavia propagujú ľavičiari ako vec “inklúzie,” ale kritici varujú, že dopriatie “transgenderu” športovcov podkopáva pôvodný racionálny základ pre existenciu športovcov s odlišným pohlavím, a tým pripravuje športovkyne o uznanie a profesionálne alebo akademické príležitosti, ako aj narúša základné práva hráčok na bezpečnosť a súkromie tým, že ich núti zdieľať sprchy a šatne s príslušníkmi opačného pohlavia.

V posledných rokoch sa vyskytli početné vysokoprofilové príklady známeznáme muži vyhrávajúženské’súťaže a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú negovať potlačením hormónov.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži [nestrácajú] významnú svalovú hmotu (ani silu), keď sa im na 20 týždňov zníži hladina cirkulujúceho testosterónu na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru),” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory ako štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda [pohlavne nevyhranených mužov], ktorú poskytujú smernice [Medzinárodného olympijského výboru], je neúnosnou nespravodlivosťou.”

Obidva aspekty sporu vyzdviholbývalý plavec z Pensylvánskej univerzity William “Lia” Thomas, ktorý si údajne ponechal mužské pohlavné orgány a stále ho priťahujú ženy, ale “identifikuje” sa ako žena a lesbička. Thomas po prestupe z mužského tímu začal rýchlo dominovať v ženskom plávaní’a vyvolal nepokoj svojich spoluhráčok, pretože s nimi zdieľal šatne. Napriek tomu Národná kolektívna športová asociácia (NCAA) údajne tlačila na plavcov a ich rodičov, aby o tom nehovorili.