Untitled-26-810x500.png

Lekár z Wyomingu, ktorého guvernér GOP vyhodil za nesúhlas so zmenami pohlavia detí, žiada o obnovenie pracovného pomeru

10
Kultúra života

Poznámka redaktora: Keď dočítate tento článok, zvážte prosím možnosť prispieť na našu jesennú výzvu, aby LifeSiteNews mohli pokračovať vo svojej misii.

Gubernátor štátu Wyoming odvolal lekára z lekárskej rady, pretože lekár podporil zákon zakazujúci starostlivosť o neplnoleté osoby. Lekár podal žalobu a jeho právnici v utorok podávajú návrh, v ktorom žiadajú súd, aby ho opätovne zaradil do lekárskej rady. Jeho právny tím tiež prezradil, že viac ako 5 000 obyvateľov Wyomingu podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú guvernéra, aby ho opätovne vymenoval do funkcie.

“Bol som odvolaný z lekárskej rady štátu Wyoming, pretože som zaujal stanovisko na ochranu detí v našom štáte,”povedal doktor Eric Cubin, rádiológ, v utorok pre denník The Daily Signal . Zastupuje ho nezisková právnická firma Liberty Justice Center. Centrum je známe najmä tým, že v roku 2018 zastupovalo Marka Janusa v&nbspprípade Najvyššieho súdu Janus v. AFSCME, v&nbspktorom súd chránil právo vládnych zamestnancov na&nbspprvý dodatok k&nbspprávu slobodne sa združovať a&nbspodmietnuť finančne podporovať odbory, do ktorých nechcú vstúpiť.

“Som hrdý na to, že môžem stáť pri Liberty Justice Center a bojovať proti tomuto porušeniu mojich práv vyplývajúcich z prvého dodatku,” dodal Cubin.

Chloe’s Law

Cubin podporil Senátny spis 99, známy aj ako “Zákon Chloe’”, ktorý v marci podpísal republikánsky guvernér Mark Gordon.

Zákon, pomenovaný podľa detransitioner Chloe Cole, vstúpil do platnosti 1. júla. Ako maloletá sa Coleová podrobila operácii, aby sa pokúsila vyzerať viac ako chlapec, vrátane odstránenia pŕs, a o niekoľko rokov neskôr sa detransformovala späť k identifikácii svojho skutočného pohlavia. Zákon zakazuje lekárom predpisovať neplnoletým experimentálne “transgender” lekárske zákroky, konkrétne zakazuje takzvané blokátory puberty, hormóny na kríženie pohlaví a operácie, pri ktorých sa odstraňujú zdravé prsia alebo pohlavné orgány.

Čítajte: Republikánsky guvernér štátu Wyoming žalovaný za prepustenie lekára, ktorý podporoval zákaz detských ‘zmeny pohlavia’

Interné dokumenty Svetovej profesionálnej asociácie pre transrodové zdravie, pro-transrodovej aktivistickej skupiny, odhalili, že vedúci predstavitelia WPATH vedeli o rôznych  vedľajšie účinky “rodovo-potvrdzujúcej starostlivosti,” vrátane rakoviny u teenagerov a zníženej sexuálnej funkcie, ako aj nedostatku informovaného súhlasu so zákrokmi s celoživotnými následkami. Títo lekári aj napriek tomu experimentálne zákroky schvaľujú.

Niektorí lekári sa však vyjadrili proti takýmto zákrokom. Ešte v roku 2023 na Floride, mnohí lekári svedčili v prospech pravidla, ktoré by zabránilo financovaniu “starostlivosti potvrdzujúcej pohlavie z dolárov Medicaid.”Lekári – vrátane psychiatrov, endokrinológov, neurológov a bývalého vedúceho WPATH – dosvedčili, že tieto zákroky sú experimentálne a môžu spôsobiť viac škody ako úžitku.

Cubin, člen Wyomingskej lekárskej spoločnosti, poslal vo februári list všetkým členom Wyomingského’zákonodarného zboru, aby uviedol veci na pravú mieru po tom, ako sa spoločnosť (dobrovoľné združenie lekárov v štáte kovbojov) postavila proti Chloe’Law. (Časopis spoločnosti’napadol zákon Chloe’v roku 2023 a jej výkonný riaditeľ svedčil v tom roku proti zákonu. Cubin tvrdí, že spoločnosť sa postavila proti zákonu Chloe’s aj v roku 2024.

“Bol som nesprávne prezentovaný zo strany Wyoming Medical Society a nemal som inú možnosť, ako sa postaviť za to, čo považujem za správne,” povedal lekár pre The Daily Signal. “Naliehal som na našich zákonodarcov, aby boli obozretní, pokiaľ ide o informácie, ktoré im boli poskytované, a opatrní v tom, čo umožňujú lekárom robiť deťom v našom štáte – niečo, čo je teraz zákonom v celom Wyomingu.”

Gubernátor vyhodil Cubina

Prečo teda Gordon, ktorý podpísal zákon Chloe’s, odvolal Cubina z lekárskej rady? Zdá sa nepravdepodobné, že by niekto, kto podporil legislatívu, postupoval proti lekárovi za podporu toho istého zákona.

V prvom rade, Gordon len neochotne podpísal zákon Chloe’

Čítajte: Médiá ignorujú tragické príbehy žien ‘ovdovených’ transgender kultom

“Podpísal som SF 99, pretože podporujem ochranu, ktorú tento zákon obsahuje pre deti; som však presvedčený, že vláda zachádza do osobných záležitostí rodín,” guvernér vtedy uviedol že “náš zákonodarný zbor si musí vyriešiť svoje zámery v súvislosti s rodičovskými právami. Zatiaľ čo na niektorých miestach vkladá vládne výsady, na iných potvrdzuje rodičovské práva.”

Gordon tiež vyjadril nesúhlas s návrhom zákona, ktorý bráni biologickým mužom zúčastňovať sa na dievčenských športoch na verejných školách. V marci 2023 umožnil, aby zákon SF 133 vstúpil do platnosti bez jeho podpisu (odmietol ho vetovať, ale ani podpísať). Povedal, že návrh zákona “je príliš drakonický, je diskriminačný bez ohľadu na individuálne okolnosti alebo poľahčujúce faktory a venuje málo pozornosti základným princípom rovnosti.”

Gordon oznámil svoj zámer odvolať Cubina v liste z 22. apríla. Gordon síce uznal doktorovo’právo na slobodu prejavu vyjadriť svoj názor, ale trval na tom, že päťčlenná lekárska rada musí zostať nestranná. Rada je zodpovedná za vydávanie a obnovovanie licencií lekárov a iných lekárov v štáte spolu s dohľadom nad lekárskou reguláciou, dodržiavaním predpisov a disciplínou.

“Bol som oboznámený s Vaším e-mailom členom Snemovne reprezentantov počas tohto posledného legislatívneho zasadnutia v súvislosti s SF0099, v ktorom ste dôrazne nabádali členov, aby tento zákon schválili, a kritizovali ste odpor lekárskej spoločnosti Wyomingu’voči tomuto návrhu zákona,” napísal Gordon.

“Domnievam sa, že Vaše pripomienky k tomuto konkrétnemu právnemu predpisu by mohli dať lekárom, ktorí majú licenciu od lekárskej komory, dôvod na obavy, že by ste mohli využiť svoje postavenie na obhajobu určitého stanoviska pri posudzovaní záležitostí, ktoré by sa mali posudzovať bez programu alebo predsudkov,” dodal guvernér.

“Som si istý, že by ste pochopili, že hoci máte určite právo na slobodu prejavu podľa prvého dodatku, ako individuálny člen rady by ste nemali právo jednostranne hovoriť za radu,” napísal Gordon. Naznačil, že Cubin sa rozhodol “vyjadriť osobné presvedčenie spôsobom, ktorý možno chápať ako hovorenie za [správnu radu ako celok],” a preto lekára odvoláva.

Cubinova’odpoveď

Cubinova’žaloba ponúka dôkladné vyvrátenie Gordonových’tvrdení.

Rádiológ sa nerozhodol verejne podporiť zákon Chloe’bezdôvodne a svoju podporu neprezentoval ako zástupca lekárskej rady.

Cubin sa rozhodol osloviť Snemovňu reprezentantov sám len preto, že Wyomingská lekárska spoločnosť, ktorá bola proti zákonu Chloe’s, odmietla zákonodarnému zboru vysvetliť, že jej odpor voči zákonu nereprezentuje všetkých lekárov, ktorí sú členmi spoločnosti.

Podľa žaloby Cubin 21. februára poslal e-mail výkonnej riaditeľke spoločnosti Sheile Bushovej, v ktorom vyjadril svoje obavy z odporu spoločnosti voči zákonu. “Cubin si myslel, že je nepravdepodobné, aby postoj WMS’odrážal názory veľkej väčšiny jej členov, a požiadal, či by WMS’mohla prezentovať názory lekárov’na obe strany problému týkajúceho sa zákona Chloe’”, uvádza sa v žalobe.

Bushová odpovedala lekárovi tak, že zopakovala postoj spoločnosti’ale nezaoberala sa jeho žiadosťou o vyváženejšie stanovisko. Predseda správnej rady spoločnosti’tiež poslal Cubinovi e-mail, v ktorom zopakoval stanovisko. Cubin odpovedal e-mailom predstavenstvu spoločnosti a opäť požiadal, aby spoločnosť uskutočnila prieskum medzi svojimi členmi v tejto otázke. Podľa žaloby rádiológ opakovane požiadal spoločnosť, aby spravodlivo zastupovala lekárov, ktorí podporujú zákon Chloe’a spoločnosť to opakovane odmietla.

Čítajte: Detská lekárka Chloe Coleová podporuje Trumpa, aby‘zastavil’ zmeny pohlavia’ pre deti

Lekár potom poslal svoj e-mail zákonodarnému zboru, a tým “dal veľmi jasne najavo …, že zastupuje seba, a nie [spoločnosť] alebo Wyomingskú lekársku radu.”

“Dr. Cubin’ako súkromná osoba zaslal email Snemovni reprezentantov Wyomingu, čím nijako nenarušil normálne fungovanie rady pri plnení jej oficiálnych povinností a záväzkov vyplývajúcich z Wyomingského práva,” uvádza sa v žalobe.

Cubin tiež tvrdí, že predchádzajúci členovia štátnej rady vypovedali pred zákonodarným zborom Wyomingu o kontroverzných otázkach a “nikdy sa im nedostalo podobnej odplaty od guvernéra.”

Žaloba uvádza, že Rene Hinkle, vtedajší člen rady, vystúpila pred Wyomingským zákonodarným zborom proti poskytovaniu život zachraňujúcej starostlivosti deťom narodeným živým po nepodarených potratoch a Gordon ju potom opäť vymenoval do lekárskej rady.

Súdny proces

Rádiológ žaloval guvernéra 29. augusta na okresnom súde v americkom štáte Wyoming a tvrdil, že guvernér sa mu pomstil za to, že vyjadril svoje právo na slobodu prejavu a na podávanie petícií podľa prvého dodatku k Ústave OSN pre ľudské práva. Tvrdil tiež, že guvernér porušil Wyomingskú ústavu, ktorá tiež chráni slobodu prejavu a petičné práva.

Gordon podal odpoveď na žalobu, v ktorej spochybnil tvrdenie Cubina’že pri zasielaní svojho listu nemal v úmysle hovoriť za lekársku radu.

V utorok centrum Liberty Justice Center podáva návrh na vydanie predbežného opatrenia, v ktorom žiada súd, aby nariadil Gordonovi obnoviť Cubinovo pôsobenie, kým sa vo veci nerozhodne. Cubin’ovo funkčné obdobie malo vypršať v roku 2028.

Centrum Liberty Justice Center tiež oznámilo, že nezisková organizácia Honor Wyoming, ktorá pôsobí v štáte Cowboy, doručila Gordonovi viac ako 5 300 petícií, v ktorých ho žiadala, aby rádiológa znovu dosadil do funkcie.

“To, čo guvernér Gordon urobil dr. Cubinovi, sa vo Wyomingu stalo hlavnou občianskou témou,”David Scheurn, riaditeľ pre rozvoj občianskych komunít a koalícií v Honor Wyoming, uviedol vo vyhlásení, ktoré v utorok prvýkrát poskytol denníku The Daily Signal. “Ľudia sú unavení z toho, ako politické elity všetkých smerov zneužívajú svoju moc. Úroveň podpory, ktorú sme’zaznamenali pre Dr. Cubina, nemá obdoby.”

“Sme poctení, že sme mohli doručiť viac ako 5 300 petícií obyvateľov Wyomingu, v ktorých žiadajú guvernéra Gordona, aby obnovil funkciu Dr. Cubina,” dodal Scheurn. “Myslím si, že táto reakcia je skutočným dôkazom charakteru tohto štátu a jeho občanov” odmietajúcich nechať sa zastrašovať volenými lídrami.”

Prevzaté so súhlasom The Daily Signal.