Notre-Dame-des-Sept-Allegresses-810x500.png

Kanadský kostol v plameňoch už tretíkrát za týždeň

6
Kultúra smrti

Veľký požiar obrátil kanadský kostol na popol už tretíkrát za menej ako týždeň.

Notre-Dame-des-Sept-Allégresses, storočný františkánsky katolícky kostol v Trois-Rivières v Quebecu, bol po štvrtkovom požiari takmer úplne zničený. Kostol postavený v roku 1914 sa nepoužíval. Bol predaný developerom, ktorí v ňom plánovali postaviť 40 malých bytov s ďalšími bytmi v zadnej časti budovy.

Pohár historického kostola sa napriek tomu rýchlo rozšíril a hasičské posádky nedokázali plamene úplne zvládnuť, čo malo za následok rozsiahle škody na budove vrátane jednej zo zvoníc, ktorá sa zrútila.

V budove spojenej so zadnou časťou kostola sa zdržiavalo 11 františkánskych bratov, ktorí sa však stihli včas dostať von, kým sa požiar vymkol spod kontroly.

Podľa otca Guylaina Princea, ktorý dohliada na miestnu františkánsku kongregáciu, požiar donútil jeho 10 bratov opustiť miesto činu.

“Bola to jediná farnosť, ktorá bola aktívna (v oblasti) viac ako 100 rokov františkánmi, takže sme to boli my, kto ju postavil. Boli v nej fresky od svätého Františka, vitráže. Je to vynikajúci kostol, výnimočný kostol,” povedal Prince, podľa miestnych médií, ktoré uviedli, že majiteľ kostola je stále “v šoku” z toho, čo sa stalo.

“Sadneme si s mestskými orgánmi a uvidíme, čo môžeme urobiť. Toto nie je štandardná budova, je to veľmi zvláštna budova,”povedal Georges Mouradian, nový majiteľ kostola.

Oficiálna príčina požiaru nie je úplne známa. Miestna polícia o možnej príčine mlčí.

V priebehu jedného týždňa je Notre-Dame-des-Sept-Allégresses tretím kostolom, ktorý v Kanade zachvátili plamene. Portál LifeSiteNews informoval, že zničený bol jeden katolícky a jeden anglikánsky kostol.

Od jari 2021 bolo zničených 112 kostolov, väčšinou katolíckych vypálené do tla, vandalizované alebo znesvätené v Kanade.

Vypaľovanie kostolov sa začalo v roku 2021 po tom, čo mainstreamové médiá a federálna vláda vybehli s zápalné a pochybné tvrdenia o tom, že stovky detí pochovali a ignorovali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré z dnes už zatvorených rezidenčných škôl.

Poslanec Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Jamil Jivani vyzval svojich politických oponentov na podporu návrhu zákona, ktorý by stanovil prísnejšie tresty pre podpaľačov prichytených pri vypaľovaní kostolov, pričom uviedol, že nedávna vlna ničenia je “veľmi vážnym problémom”, ktorý je priamym “útokom” na rodiny, ako aj na “náboženskú slobodu v Kanade.”

LifeSiteNews v auguste informoval, že kabinet premiéra Justina Trudeaua’uviedol, že rozšíri multimiliónový fond zameraný na zdokumentovanie tvrdení, že stovky malých detí zomreli a boli tajne pochované v teraz už uzavretých rezidenčných školách, z ktorých niektoré viedla katolícka cirkev.

LifeSiteNews predminulý týždeň informoval, že Leah Gazanová, poslankyňa za Novú demokratickú stranu, predložila nový návrh zákona, ktorého cieľom je kriminalizovať popieranie nedokázaného tvrdenia, že systém rezidenčných škôl, ktorý kedysi fungoval v Kanade, bol “genocídou.”

Kanadské domorodé internátne školy, prevádzkované katolíckou cirkvou a inými kresťanskými cirkvami, boli zriadené federálnou vládou a fungovali od konca 19. storočia až do roku 1996.

Akkoľvek sa niektorí katolíci skutočne dopustili vážneho zneužívania domorodých detí, nedokázaný “príbeh o masových hroboch” viedol od roku 2021 k rozšíreným protikatolíckym náladám.