Untitled-22-810x500.png

Demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Walz povedal, že volebné kolégium "musí odísť" na charitatívnej akcii demokratov

10
Neutral

Minnesotský guvernér a demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Walz v utorok podporil myšlienku zrušenia kolégia voliteľov a vyjadril ľútosť nad tým, že svet bez tohto mechanizmu, ktorým si Amerika vyberala každého prezidenta od svojho založenia, nie je svet, v ktorom žijeme.”

The New York Post uviedol, že  Walz sa takto vyjadril na dobročinnej akcii, ktorú usporiadal v dome kalifornského demokratického guvernéra Gavina Newsoma. “Myslím, že všetci vieme, že Electoral College musí zmiznúť,” povedal. “Potrebujeme celoštátne ľudové hlasovanie, ktoré bude niečo znamenať. Ale to’nie je svet, v ktorom žijeme.”

Nie je to prvýkrát, čo Walz vyjadril takéto pocity, a jeho protikandidátka, súčasná viceprezidentka Kamala Harrisová, povedala, že je “otvorená diskusii” o zrušení Electoral College v roku 2019.

“Guvernér Walz verí, že v Electoral College záleží na každom hlase a je mu cťou, že cestuje po krajine a bojových štátoch a pracuje na získaní podpory pre kandidátku Harrisová-Walz,” reagoval Walzov hovorca. “Pred davom silných podporovateľov komentoval, ako je kampaň postavená na získaní 270 hlasov voliteľov. A ďakoval im za podporu, ktorá pomáha financovať toto úsilie.”Vyhlásenie sa nezrieklo odporu voči Electoral College ani sa nezaviazalo k jeho zachovaniu.

Systém vlády, ktorý americkí’otcovia zakladatelia zaviedli v USA. Ústave bol navrhnutý ako zastupiteľská republika, a nie ako čistá, priama demokracia, v ktorej si verejnosť v konečnom dôsledku vyberá svojich vodcov, ale jej vôľa je filtrovaná prostredníctvom kontrolných mechanizmov, protiváh a sprostredkovateľských procesov, teoreticky s cieľom zabezpečiť, aby rôzne časti vlády mali rôznu mieru reakcie na ľudové nálady a aby sa kultivovala rozumná úvaha namiesto unáhlených, emocionálnych krokov.

V rámci tohto rámca dáva volebné kolégium každému štátu počet voličov “rovnajúci sa celému počtu senátorov a zástupcov, na ktorý môže mať štát nárok v Kongrese,” ktorý zasa určuje prezidenta na základe toho, ako daný štát hlasuje. Dnes to znamená, žektokoľvek získa 270 hlasov voliteľov, stane sa prezidentom a každý štát okrem Maine a Nebrasky udelí všetkých svojich voliteľov tomu kandidátovi, ktorý získa väčšinu hlasov, pričom porazený v tomto štáte nedostane nič.

Odrazom zastúpenia štátu v Kongrese je počet voliteľov, ktorý sa odvíja predovšetkým od počtu jeho obyvateľov, a väčšina amerických prezidentov’získala aj hlasy voličov. V zriedkavých prípadoch však môže dôjsť k tesným voľbám, ktoré sa rozhodnú na základe takej kombinácie štátov, že kandidát môže vyhrať v Kolégiu voliteľov a stať sa prezidentom napriek tomu, že prehral ľudové hlasovanie. 

Posledné dva razy sa to stalo Georgeovi W. Bush’zvíťazil v roku 2000 a Donald Trump’v roku 2016, profitovali republikáni, spôsobilo, že zrušenie Zboru voliteľov sa stalo vášňou mnohých ľavicových aktivistov, ktorí tvrdia, že len čisté ľudové hlasovanie môže verne odrážať vôľu ľudu a stelesňovať demokratický charakter.

Obhajcovia Zboru voliteľov argumentujú, že je nevyhnutný na zachovanie dôveryhodných výsledkov volieb, ktoré odrážajú krajinu ako celok. Tým, že je rozdiel víťazstva v rámci jednotlivých štátov irelevantný, obmedzuje možnosť vládnucej strany zrušiť vôľu ostatných štátov prostredníctvom svojej dominancie na úrovni štátu, či už prostredníctvom volebných podvodov, výhodných pravidiel hlasovania alebo konformity myslenia v husto osídlených centrách. Zástancovia sa odvolávajú na mapy 2000 a 2016 výsledky volieb, z ktorých vyplýva, že drvivá väčšina okresov v oboch rokoch favorizovala republikánov a prevaha demokratov’v ľudovom hlasovaní sa dosiahla predovšetkým vďaka tomu, že strana’ovládla niektoré mestá s vysokým počtom obyvateľov. 

Harris a Walz, ktorí kandidujú na komplexne ľavicový program, momentálne vedú nad Trumpom a jeho protikandidátom J. D. Vanceom o 1,8 % v RealClearPolitics’ priemere ľudového hlasovania a o približne 3 % podľa RaceToTheWH, ale rozdiely zostávajú mimoriadne tesné vo výkyvových štátoch, ktoré rozhodnú o výsledku Electoral College, ktorý je v súčasnosti podľa RaceToTheWH 276 pre Harrisovú a 262 pre Trumpa.