nwm-pf-810x500.jpg

BREAKING: Pápež vyzvaný, aby schválil "zmeny pohlavia" počas stretnutia s ministerstvom New Ways

17
Kultúra smrti

Pápež František sa dnes súkromne stretol so skupinou transrodových, intersexuálnych a spojeneckých katolíkov” na podujatí organizovanom disidentskou skupinou New Ways Ministry, ktorej dlhodobá oficiálna cenzúra zo strany Vatikánu zostáva v platnosti, hoci František opakovane vyjadril tejto organizácii podporu.

V tlačovej správe zo soboty neskoro večer (miestneho času) organizácia New Ways Ministry (NWM) oznámila, že sponzorovala skupinu, ktorá sa dnes vo Vatikáne stretla s Františkom v diskusii, ktorá trvala takmer 90 minút.

Tí “naliehavo” vyzvali Františka, “aby prekonal negatívny prístup Cirkvi”k ľuďom s rôznym pohlavím a povzbudil cirkevných predstaviteľov, aby pozornejšie načúvali životu a viere LGBTQ+ ľudí.”

Podľa Reuters – ktorého vatikánsky korešpondent má úzke kontakty s NWM – František čelil “výzvam na zrušenie zákazu Katolíckej cirkvi”poskytovať transrodovým osobám starostlivosť potvrdzujúcu ich pohlavie,” konkrétne výzvam na zrušenie cirkevného”zákazu “operácií na zmenu pohlavia”.

V skupine 11 ľudí bolo päť osôb, ktoré sa s Františkom podelili o svoje osobné účty, – podľa NWM – vrátane:

NWM sa opisuje ako “katolícka pomocná organizácia, ktorá vzdeláva a obhajuje rovnosť, inklúziu a spravodlivosť pre LGBTQ+ osoby a pripravuje lídrov na budovanie mostov dialógu v Cirkvi a občianskej spoločnosti.”

Predchádzajúci opis z roku 2021 znel, že NWM “vzdeláva a obhajuje spravodlivosť a rovnosť pre katolíkov z radov lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a queer osôb (LGBTQ) a zmierenie v rámci širšej cirkvi a občianskych spoločenstiev.”

Církevné’učenie ‘zle informované’

Výkonný riaditeľ NWM’Francis DeBernardo o stretnutí povedal, že “dúfame, že príklad pápeža Františka’počúvania LGBTQ+ ľudí bude inšpirovať ďalších katolíckych lídrov k tomu istému.”

“Podľa ich vlastného priznania,” pokračoval, “katolícka hierarchia vydala vyhlásenia o pohlaví a sexualite bez toho, aby sa najprv poradila s ľuďmi, ktorí sú s týmito témami bezprostredne spojení. Pápež František ukazuje cirkvi nový spôsob, ako rozvíjať svoje učenie.”

Čítajte: Pápež František’ obľúbená pro-LGBT mníška hovorí, že ‘kladie základy’ pre zmenu učenia o homosexualite

Stretnutie síce sponzorovala NWM, ale zorganizovala ho Sestra Jeannine Gramick – disidentská pro-LGBT mníška spolu s Robertom Nugentom, spoluzakladateľom NWM.

Po stretnutí Gramicková pochválila Františka za jeho ochotu “vypočuť si skúsenosti intersexuálnych a transrodových ľudí.”

Potvrdila, že “len vďaka načúvaniu príbehom týchto osôb, ako aj osôb, ktoré sa o nich a o nich starajú, bude Cirkev schopná naplno počuť hlas Ducha Svätého, ktorý volá katolícku komunitu, aby sa vymanila zo starého, zle informovaného učenia a praxe.”

‘Radosť’ zo zmeny pohlavia

O stretnutie požiadal Gramick po jarnom vydaní Dignitas Infinita, vatikánskeho dokumentu ktorý opatrne odsúdil teóriu pohlavia a “zmeny pohlavia,” hoci o zle homosexuálnych aktivít mlčal.

Čítajte: Kardinál Fernández’Dignitas Infinita odsudzuje potraty, teóriu pohlavia, ale mlčí o homosexualite

Gramick vtedy dokument pranieroval za jeho prístup k otázkam transrodovosti. Napísala sťažnosť Františkovi, ktorý jej odpovedal, že “transrodové osoby musia byť akceptované a integrované do spoločnosti.”

ČÍTAJTE: Pápež František odkazuje heretickej pro-LGBT mníške: ‘Transrodoví ľudia musia byť integrovaní do spoločnosti’

František Gramickovej povedal, že pasáž v Dignitas Infinita “sa netýka transrodových ľudí [sic], ale rodovej ideológie, ktorá anuluje rozdiely. Transrodoví ľudia [sic] musia byť prijatí a integrovaní do spoločnosti." ”

Podľa NWM František “ochotne prijal” Gramickov’neskorší návrh, aby si na stretnutí, ktoré sa dnes konalo vo Vatikáne, “vypočuli priamo transrodových a intersexuálnych katolíkov a tých, ktorí ich podporujú.”

Stretnutie “znamená, že Cirkev kráča vpred, Cirkev sa pripája k modernej dobe,” potvrdila vzápätí.

Sennettová, žena, ktorá teraz žije ako muž, pre agentúru Reuters povedala, že “som sa naozaj chcela s pápežom Františkom podeliť o radosť, ktorú mám z toho, že som transrodová katolíčka.”Podľa agentúry Reuters Sennettová Františkovi povedala aj o “radosti, ktorú mám z hormonálnej substitučnej terapie a operácií, ktoré som podstúpila a vďaka ktorým sa cítim vo svojom tele dobre.”

Henricková, lekárka, ktorá vykonáva operácie na zmenu pohlavia, opísala Francisa ako “veľmi vnímavého.”

“Počúval veľmi empaticky,” dodala. “Zdieľal tiež, že sa vždy chce zamerať na človeka, na jeho blaho.”

Gramicková upevňuje vzťahy s Františkom: cenzúra zostáva v platnosti

Počas zasadnutia Synody o synodalite 2023 bola prijatá pápežom na prvej súkromnej audiencii, ktorú jej a jej kolegom z NZM udelil. Pápežská audiencia bola opísaná ako zdôraznenie “novej otvorenosti” voči Gramickovej’práci.

Napriek tomuto priateľstvu však mníška zostáva oficiálne pod vatikánskou cenzúrou.

Gramicková má za sebou dlhú históriu nesúhlasu s katolíckym učením o homosexualite a potratoch, a bol oficiálne umlčaná Vatikánom v roku 1999, príkaz, ktorý ignorovala a naďalej ignoruje.

Kongregácia pre náuku viery vtedy napísala:

Nejasnosti a chyby v prístupe otca Nugenta a sestry Gramickovej spôsobili zmätok medzi katolíckym ľudom a poškodili spoločenstvo Cirkvi. Z týchto dôvodov majú sestra Jeannine Gramicková, SSND, a otec Robert Nugent, SDS, natrvalo zakázané vykonávať akúkoľvek pastoračnú činnosť týkajúcu sa homosexuálnych osôb a na neurčitú dobu sú nespôsobilí vykonávať akúkoľvek funkciu vo svojich rehoľných inštitútoch.

V roku 2010 Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov amerických (USCCB) ďalej vyhlásila, že New Ways Ministry “nemá od Katolíckej cirkvi žiadne schválenie ani uznanie” vyjadrovať sa k problematike LGBT.

Čítajme: Pro-LGBT mníška tvrdí, že pápež František nebol plne oboznámený s obsahom v dokumente odsudzujúcom ‘požehnanie’osobám rovnakého pohlavia 

V decembri 2021 sa však Gramick dostal do opätovnej pozornosti médií po tom, ako vyšlo najavo, že František napísal list, v ktorom chváli NWM. Pápežove’komentáre prišli v sérii listov, ktoré si Gramicková a DeBernardo písali skôr v roku 2021.

František poďakoval Gramickovej za jej “susedskú prácu“srdce, otvorené blížnemu.”

NWM zverejnila pápežove’listy, keď tím Synody o synodalite nakrátko odstránil video NWM zo stránky so zdrojmi synody”. Sekretariát synody sa následne ospravedlnil skupine po tom, ako NWM zverejnila ich korešpondenciu s pápežom, obnovil video a požiadal NWM, aby viac prispievala k synode o synodalite. 

Pápež následne pokračoval v korešpondencii s Gramickovou uprostred mediálnej polemiky okolo videa a pochválil Gramickovú za jej “50 rokov blízkosti, súcitu a nehy".” 

Začiatkom roka 2023 Gramick dokonca tvrdil, že František prinesie zmenu v učení týkajúcom sa homosexuality. “Aj keď niektorí povedia, že Cirkev nikdy nemôže zmeniť svoje učenie, vrátane sexuálneho učenia, táto myšlienka je jednoducho nesprávna,” uviedla a citovala Františkov prejav z roku 2017, v ktorom obhajoval tento postoj. 

ČÍTAŤ: Pro-LGBT mníšku s pápežovou podporou argumentuje, že cirkevné učenie o homosexualite sa ‘nevyhnutne zmení’

“Cirkevné učenie o sexualite sa nevyhnutne zmení,” tvrdí, “ale tak ako v minulosti, táto zmena nepríde pre niektorých dostatočne rýchlo a pre iných bez veľkého rozčúlenia.”