shutterstock_682465453-e1729000086973-810x500.jpg

Najväčší prieskum medzi katolíkmi v USA ukazuje, že veriaci chcú ukončiť prijímanie na ruku

13
Kultúra života

Najrozsiahlejší prieskum medzi americkými katolíkmi, aký sa kedy uskutočnil, ukazuje, že veriaci si želajú úctivú, slávnostnú bohoslužbu a ukončenie rozdávania svätého prijímania na ruku a používania mimoriadnych vysluhovateľov svätého prijímania.

V utorok Koalícia za skutočnú prítomnosť (Real Presence Coalition - RPC) zverejnila výsledky svojho rozsiahleho prieskumu z júla 2024, ktorého cieľom bolo identifikovať príčiny nedostatku viery v Eucharistiu medzi mnohými katolíkmi v Spojených štátoch, ktorí sa sami hlásia k tejto viere. 

Prieskum, ktorý sa uskutočnil s pomocou národnej prieskumnej spoločnosti Public Opinion Strategies, získal takmer 16 000 odpovedí, vrátane odpovedí od 14 725 amerických laických katolíkov zo všetkých latinských diecéz v krajine. 780 odpovedí zaslali účastníci Národného eucharistického kongresu amerických biskupov’ v Indianapolise.

“Ide o najväčší prieskum medzi katolíkmi, aký sa kedy v Spojených štátoch uskutočnil,” uviedla hovorkyňa RPC Vicki Yamasaki. “Prieskumy organizácií ako Pew Research a Center for Applied Research in the Apostolate (CARA) sa ani zďaleka nepribližujú počtu katolíkov, ktorí sa zúčastnili na tomto prieskume.”

Pozoruhodné je, že prieskum RPC sa vo veľkej miere opieral o praktizujúcich katolíkov, pričom 97 percent respondentov uviedlo, že sa aspoň raz týždenne zúčastňujú na svätej omši a veria v reálnu prítomnosť Ježiša Krista v Eucharistii. Väčšina respondentov, 84 percent, sa označila za katolíkov “od detstva”

Na otázku, čo najviac prispelo k strate viery v Eucharistiu, respondenti v drvivej väčšine uviedli prijímanie svätého prijímania na ruku v stoji, pričom takmer 58 percent uviedlo, že to malo “najväčší” vplyv. 

Tiež poukázali na škandál ponúkania svätého prijímania verejným hriešnikom, ktorí odmietajú katolícku náuku, nedostatok úcty v prítomnosti Eucharistie, ležérny postoj k Eucharistii zo strany duchovných, zlyhanie katechizácie veriacich a presunutie svätostánku zo stredu svätyne.

Viac ako 71 percent respondentov označilo “homosexualitu v kňazstve” za faktor, ktorý má “hlavný” alebo “najväčší” vplyv aj na úpadok viery v Eucharistiu.

Väčšina tiež uviedla, že používanie mimoriadnych služobníkov, nahradenie duchovnej hudby súčasnou hudbou, ukončenie ad orientem bohoslužieb, odstránenie oltárnych zábradlí, neuskutočňovanie eucharistických podujatí, ako sú adorácie a procesie, úpadok krásy v cirkevnej architektúre a liturgii, strata ticha a kríza zneužívania duchovných mali “hlavný” alebo “najväčší” vplyv.

realpresencecoalition.com

Koalícia skutočnej prítomnosti, skupina významných katolíckych osobností, ku ktorej patria biskup Joseph Strickland, biskup Athanasius Schneider, otec Donald Calloway, MIC, a generálny riaditeľ a spoluzakladateľ LifeSiteNews John-Henry Westen, poznamenal, že respondenti vyjadrili znepokojenie nad “všeobecným úpadkom úcty počas omše, vrátane neformálneho oblečenia, hlasného rozprávania a považovania omše za spoločenskú udalosť.” 

Responzenti ďalej kritizovali “neúctivé správanie” medzi duchovnými, “so správami o kňazoch, ktorí sa ponáhľajú pri liturgických modlitbách a neopatrne zaobchádzajú s Eucharistiou,” a “slabé vedenie cirkevných predstaviteľov, ktoré podkopáva morálnu autoritu Cirkvi’a spôsobuje pohoršenie medzi veriacimi.”

“Existuje silné presvedčenie, že cirkevní predstavitelia vrátane biskupov a pápeža sú nedôslední a slabí v dodržiavaní kánonu 915,” ktorý vyžaduje odopretie svätého prijímania zjavným ťažkým hriešnikom, uvádza sa v prezentácii Public Opinion Strategies. 

“Mnohí respondenti vyjadrili znepokojenie nad nedostatočnou úctou preukazovanou svätostánku, ako je napríklad neúcta alebo poklona pri prechádzaní okolo neho, ležérne správanie v jeho blízkosti a prístup laikov k nemu,” dodáva sa v prezentácii. 

Apondenti prieskumu navrhli Konferencii katolíckych biskupov Spojených štátov amerických (USCCB) množstvo odporúčaní na obnovu viery v Eucharistiu, pričom najvyššie odporúčanie bolo podporiť prijímanie Eucharistie na jazyku v pokľaku (29 percent). Nasledovala katechizácia veriacich, napríklad o transsubstanciácii a dôstojnom prijímaní (24 percent). 

Respondeti ďalej vyzývali biskupov, aby podporovali “väčšiu úctu k Eucharistii,” napríklad kľačaním a úklonou, aby zrušili mimoriadnych vysluhovateľov svätého prijímania a odopreli prijímanie verejným hriešnikom.

Mnohí sa tiež vyslovili za návrat k tradičnej latinskej omši alebo za jej sprístupnenie a za obnovenie tradičných praktík, ako je ad orientem postoj a oltárne zábradlie.

Viac ako 20 percent respondentov sa výlučne zúčastňuje na tradičnej latinskej omši a ďalších 43 percent uviedlo, že sa jej zúčastňuje pravidelne. Tí, ktorí sa zúčastňujú na latinskej omši, boli zvyčajne mladší ako účastníci mše Novus Ordo, “čo môže odrážať rastúci záujem o tradičné liturgické postupy medzi mladšími katolíkmi,” uviedla RPC. 

Až medzi respondentmi Mše Novus Ordo 65 percent uviedlo, že uprednostňujú prijímanie Eucharistie od kňaza alebo diakona pred mimoriadnym služobníkom.

RPC zverejnila otvorený list americkým biskupom, v ktorom ich vyzýva, aby pred novembrovým plenárnym zhromaždením zvážili výsledky prieskumu. 

Prijímanie svätého prijímania na ruku sa v USA rozšírilo od 70. rokov 20. storočia napriek tomu, že prijímanie na jazyk je pre Cirkev normou už celých 1 300 rokov. 

Ako potvrdil pápež Pavol VI. v Memoriale Domini, ktorým udelil biskupom povolenie povoliť rozdávanie Eucharistie na ruku so súhlasom Svätej stolice, prax prijímania svätého prijímania na jazyk “sa musí zachovať … najmä preto, že vyjadruje úctu veriacich’k Eucharistii.”  

Prijímanie Eucharistie na ruku tiež výrazne zvyšuje riziko profanácie Najsvätejšej sviatosti a nevyhnutne vedie k strate čiastočiek Eucharistie, ktoré môžu spadnúť na zem alebo na iné miesto.

Kardinál Francis Arinze, prefekt vatikánskej Kongregácie’pre Boží kult a disciplínu sviatostí (CDWDS) za pápeža sv. Jána Pavla II. a pápeža Benedikta XVI. potvrdil , že prijímanie svätého prijímania na jazyk v kľaku je “preferovanou formou.” 

V roku 2018 vtedajší prefekt CDWDS kardinál Robert Sarah kritizoval prijímanie svätého prijímania na ruku ako súčasť “diabolského útoku” na vieru v Eucharistiu a chválil prijímanie na jazyk.

Veľkej časti Spojených štátov sa rozšírilo aj používanie mimoriadnych vysluhovateľov svätého prijímania, hoci Cirkev učí, že sa k nim môže uchýliť “len zo skutočnej nevyhnutnosti;”