shutterstock_1705671331-scaled-e1709119562915-810x500.jpg

SLEDUJTE: Inžinier Meta pristihnutý, ako priznáva, že Facebook potláča obsah zameraný proti Kamale Harrisovej

12
Kultúra smrti

Softvérový inžinier v materskej spoločnosti Meta, ktorá je súčasťou Facebooku, bol zachytený na tajnom videu, ako priznáva, že jedna z najväčších sociálnych sietí na svete automaticky znižuje hodnotenie príspevkov kritických voči demokratickej viceprezidentke a prezidentskej kandidátke Kamale Harrisovej, a to len tri týždne pred voľbami.

V stredu spoločnosť O’Keefe Media Group (OMG) zverejnila videozáznam rozhovoru s vedúcim softvérovým inžinierom spoločnosti Meta Jeevanom Gyawalim, ktorý otvorene opísal proces, o ktorom netušil, že je to tajný novinár.

“Povedzme, že váš strýko v Ohiu povedal niečo o tom, že Kamala Harrisová nie je vhodná na funkciu prezidentky, pretože nemá’dieťa, takýto druh s*** je automaticky degradovaný,” povedal. “Daná osoba by nebola informovaná” o následnom poklese množstva zapojenia a impresií, ktoré príspevok v dôsledku toho získal.

V skutočnosti pokračoval: “Existuje SWAT tím, ktorý”je už od apríla … len aby premýšľal o všetkých scenároch, ako by mohla byť platforma zneužitá” v mene údajnej ochrany demokracie.

Gyawali ďalej tvrdil, že Facebook skutočne má moc ovplyvniť výsledok prezidentských volieb a že generálny riaditeľ Meta Mark Zuckerberg je “na 100 percent” za to, aby túto moc naďalej využíval v prospech demokratov napriek tomu, že nedávne verejné komentáre, ktoré hovoria o opaku.

Vedúci predstaviteľ OMG James O’Keefe dodal, že následne zavolal Gyawalimu o komentár, na čo softvérový inžinier spanikáril a zavesil:

Konzervatívci a ďalší nespokojenci s ľavicovou ortodoxiou už roky kritizujú najväčšie svetové informačné a komunikačné platformy, vrátane Facebook, Google a (až do zmeny vlastníka koncom roka 2022) Twitter, za to, že využívajú svoj obrovský vplyv na skresľovanie správ, zdrojov, myšlienok a argumentov, ktoré ich používatelia vidia a zdieľajú prostredníctvom ich služieb. Jedným z ich hlavných zdôvodnení bolo zabrániť “dezinformáciám” z ovplyvňovania volieb, čo kritici odsudzujú len ako zámienku na ovplyvnenie volieb v ich prospech.

Najnebezpečnejším aspektom tejto problematiky je rozsah, v akom vláda aktívne podporuje súkromné spoločnosti v cenzurovaní nepohodlných prejavov, čo je niečo, v čom emaily, verejné vyhlásenia, kongresové vyšetrovanie, úniky dokumentov, a dokonca otvorené priznania zapojili Bidenovu administratívu. 

V máji demokratický americký senátor Mark Warner z Virgínie uvedol, že Biely dom obnovil “žiadanie” spoločností prevádzkujúcich sociálne médiá o obsah, ktorý chce potlačiť po tom, čo viaceré americké sudcov Najvyššieho súdu naznačilo, že boli naklonení stanovisku administratívy vo veci Murthy v. Missouri, ktorá sa týkala toho, či vládne’výzvy platformám na vymazanie sporného obsahu menia súkromné rozhodnutia o obsahu na porušenie prvého dodatku’o záruke slobody prejavu. Súd v júni prípad zamietol z dôvodu aktívnej legitimácie.