Untitled-29-810x500.png

Ženské športy sú v obkľúčení mužských účastníkov a zdá sa, že to nikto nezastaví

17
Kultúra smrti

Príchod transidentifikovaných mužov do ženských športov viedol k naozaj surrealistickým scénam. 

Uplynulý víkend sa napríklad vo Veľkej Británii konala minisúťaž Ultimate Pool Group. Ako informoval Reduxx: “Na strane žien’sa do súťaže prihlásilo 64 účastníčok, vrátane dvoch transidentifikovaných mužov - Harriet Haynes, predtým Chris, a Lucy Smith. V čase semifinále Haynesová a Smithová skončili v zápase proti sebe, čo znamená, že v ženskom športe sa konalo čisto mužské semifinále.”  

Nedeje sa to len v biliarde. Futbalový tím Flying Bats FC zo Sydney v Austrálii sa začiatkom tohto roka dostal na titulné stránky novín po tom, čo sa zistilo, že päť hráčok’sú v skutočnosti transrodoví muži. Sťažnosti podávali predstavitelia klubu aj rodičia, avšak bezvýsledne.  

V auguste sa v denníku Daily Mail informoval, že “tím zavŕšil neporaziteľnú sezónu v súťaži Women’s Premier League, v ktorej vyhral všetkých 16 zápasov základnej časti, pričom strelil 65 gólov a inkasoval len štyri, víťazstvom vo veľkom finále.”  

Šesť víťazstiev “vybojovali” Lietajúce netopiere” vďaka tomu, že ostatné tímy jednoducho kontumovali zápasy, vrátane dvoch semifinálových stretnutí, napriek tomu, že riadiace orgány tohto športu’varovali futbalové kluby, že budú “potrestané, ak kontumujú zápasy proti Netopierom” kvôli transidentifikácii hráčok. V reakcii na ohlasy prezidentka klubu Jennifer Pedenová novinárom povedala:  

Ako klub sa Flying Bats FC dôrazne zasadzuje za inklúziu a je hrdý na bezpečnú, úctivú a férovú hru, podporu podpornej komunity pre LGBTQIA+ hráčov, funkcionárov a priaznivcov a na významné fyzické, sociálne a duševné zdravotné výhody, ktoré účasť na športe prináša najmä marginalizovaným členom LGBTQIA+ komunity. Sme klub, ktorý si rovnako váži našich cisgenderových a transgenderových hráčov. Dôrazne podporujeme usmernenia Austrálskej komisie pre ľudské práva’pre začlenenie transrodových a rodovo odlišných ľudí do športu.

PREČÍTAJTE SI: Knoxville Planned Parenthood sa po podpaľačstve v roku 2021 opäť otvára 

A to napriek tomu, že Flying Bats boli obvinený zo zranenia niektorých hráčok. Pre hráčky, ktorým muži napadli ich šport, neexistuje’veľa prostriedkov nápravy; v nedávnom rozsudku Tickle v. Giggle, austrálsky súd oznámil, že “pohlavie nie je obmedzené na to, že je biologickým pojmom.” “Roxanne Tickle,” muž, ktorý sa identifikuje ako žena, zažaloval aplikáciu “Giggle for Girls” a jej zakladateľa Sall Grovera kvôli politike členstva len pre ženy. Austrálsky federálny súd rozhodol, že Tickle bola nezákonne diskriminovaná.  

Je len málo ženských líg, ktoré by v súčasnosti neboli v obkľúčení trans aktivistov. Transidentifikovaný muž súťažil na ženskej paralympiáde. Muž súťažil v kanadskom silovom trojboji (hoci bol na istý čas vylúčený po tom, čo sa vyhrážal ženám, ktoré vyjadrili nesúhlas s jeho účasťou). Vo Washingtone v júli tímy s transrodovými mužmi získali všetky tri prvé miesta v cyklistických pretekoch žien’s. Ďalší muž získal prvú cenu v ženskom cyklistickom turnaji –dva roky po sebe. Hráčky rugby z kanadskej Alberty vyjadrili strach, keď do ich tímu mohol nastúpiť muž.  

Súťaž Ultimate Pool Group dopadla aspoň dobre. Harriet Haynesová, muž s transidentifikáciou, nakoniec postúpila do finále a hrala proti Walesanke Kirsty-Lee Daviesovej. Spočiatku vyhrávala Haynesová, ktorá viedla päť kôl pred koncom. Na víťazstvo potreboval už len jeden, keď čo bolo opísanéako “fenomenálny” comeback, Daviesová vyhrala štyri framy v rade a zápas vyhrala. 

Muž prehral, žena vyhrala. Samozrejme, v prvom rade s ním nemala’hrať a kto vie, ako by sa súťaž vyvíjala, keby muži nemali povolené hrať. Ale aj tak je to víťazstvo.