ARCWP-810x500.jpg

Kacírska skupina simuluje katolícke svätenia pre 4 ženy a 2 mužov, ktorí sú rodovo zmätení

25
Kultúra smrti

Na priamy protest proti zákonu Katolíckej cirkvi “Združenie rímskokatolíckych kňazov a kňažiek” vo štvrtok uskutočnilo “obrad vysvätenia” žien a “transrodových” osôb za kňazov a diakonov.

Počas obradu na palube lode na rieke Tiber predsedala “biskupka” Bridget Mary Meehanová “obradu vysviacky” členov “Združenia rímskokatolíckych kňazov žien” (ARCWP). Sviatosťami boli tri ženy pre “kňazstvo” a tri osoby pre diakonát - jedna žena a dvaja rodovo odlišní muži, ktorí sa identifikujú ako ženy.

Loan Rocherová, 68-ročná, jedna z transrodových osôb prezentujúcich sa pre diakonát, potvrdila, že Cirkev už “2000 rokov opakuje to isté posolstvo - ženy sú menejcenné, podriadené, neviditeľné.”

“Je to v poriadku. Čakali sme’dosť dlho, tak to’robím teraz,” uviedla Rocherová, ktorá mala na bielej albe dúhovú štólu.

Na skupinových fotografiách, ktoré poskytla ARCWP, možno vidieť ďalšiu “transgender ženu”, pričom ordinandi pochádzajú z USA, Španielska a Francúzska.

IMG_4795.jpeg (2584×2806)
Plná skupina. Kredit: Združenie rímskokatolíckych kňazov a kňažiek

Meehan – ktorý je “biskupom” pôsobiacim na Floride – predsedal obradu. Podľa správ z tlače trval približne dve hodiny, prebiehal v troch jazykoch a výrazne pripomínal bežnú omšu s čítaním Svätého písma a svätým prijímaním.

Svätenci tiež odzrkadľovali zvyčajný postup svätenia tým, že ležali rozkročmo na podlahe lode – niektorí ležali na dúhových vlajkách LGBT – predtým, ako sa uskutočnil obrad vkladania rúk, počas ktorého všetci prítomní striedavo vkladali ruky na svätiteľov.

Vyzerá to tak, že boli simulované dve katolícke sviatosti: svätenie a svätá eucharistia.

Kánon 1379 cirkevného’kánonického práva uvádza trest latae sententiae (automatická) exkomunikácia pre tých, ktorí simulujú sviatosti.

V pasážach, ktoré majú osobitný význam pre štvrtkovú’udalosť, sa tiež uvádza, že “(b)o osoba, ktorá sa pokúša udeliť sviatosť žene, a žena, ktorá sa pokúša prijať sviatosť, sa vystavujú latae sententiae exkomunikácii vyhradenej Apoštolskej stolici; klerik môže byť okrem toho potrestaný prepustením z klerického stavu.”

Vstup na palubu lode bol prísne obmedzený na schválených hostí a pracovníkov médií. Portál LifeSiteNews pôvodne dostal povolenie zúčastniť sa, ale neskôr mu oznámili, že nie je miesto.

Ale podľa novinárov, ktorým bolo umožnené dostať sa na palubu, Meehan zhromaždeniu povedal, že “už 22 rokov tvrdo pracujeme na vytvorení inkluzívnejšej, láskyplnejšej cirkvi, kde sú LGBTQ, rozvedení a znovu zosobášení – všetci – vítaní pri stole. Nikto nie je vylúčený.”

“Sme pripravení,” povedala za zvuku veľkého potlesku a vydala výzvu, aby Katolícka cirkev schválila ordináciu žien”.

Môže byť obrázok 7 ľudí a text
L-R: 3 ‘diakoni’, Meehan, 3 ‘kňazi’. Kredit: ARCWP

Meeehan vo vyhlásení k slávnosti vyzval pápeža Františka “aby sa zapojil do ‘rozhovoru v Duchu’ a odstránil všetky prekážky, ktoré exkomunikujú tých, ktorí odpovedajú na volanie Ducha’k sväteniu.”

Udalosť je poslednou zo série “svätení” RCWP, ktoré začali na Dunaji v roku 2002.

RCWP tvrdia, že ich obrady sa vykonávajú “v apoštolskej postupnosti,” keďže prví “biskupi” skupiny “boli vysvätení mužským rímskokatolíckym biskupom v apoštolskej postupnosti a v spoločenstve s pápežom.”

Biskupom, ktorý vykonal obrad v roku 2002, bol Rómulo Antonio Braschi, biskup, ktorý sa v 70. rokoch minulého storočia dostal do schizmy.

Miestni biskupi, biskupské konferencie a Vatikán vydali RCWP a Braschimu pred ich obradom v roku 2002 viacero varovaní, v ktorých zdôraznili trest exkomunikácie, ak by v ňom pokračovali.

Po obrade v roku 2002 Vatikán oficiálne vyhlásil, že všetci zúčastnení sú exkomunikovaní.

Oficiálne odsúdenie zo strany Vatikánu v súvislosti so štvrtkovým obradom zatiaľ neodznelo, ale vzhľadom na to, že oficiálne odsúdenie skupiny stále platí a kánonické právo stále uplatňuje automatickú exkomunikáciu za simulovanie sviatosti, nemožno od Vatikánu očakávať žiadne ďalšie vyhlásenie.

ArCWP uvádza, že jej cieľom je “dosiahnuť úplnú rovnosť pre všetkých v Cirkvi ako vec spravodlivosti a vernosti evanjeliu.” Vyzývajú k “novému modelu inkluzívnej kňazskej služby v Cirkvi,” pričom uvádzajú, že “stoja v prorockej tradícii svätej poslušnosti Duchu, ktorý volá všetkých ľudí k učeníctvu.”

“Neposlúchame nespravodlivé, človekom vytvorené kánonické právo, ktoré diskriminuje ženy,” tvrdia.

Katolícka cirkev neomylne učí, že je nemožné vysvätiť ženy do niektorého z posvätných rádov. Vo svojom apoštolskom liste z roku 1994 Ordinatio Sacerdotalis pápež Ján Pavol II. učil, “že Cirkev nemá žiadnu právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi’”

V roku 2018 vtedajší prefekt CDF kardinál Luis Ladaria Ferrer, SJ, obhajoval učenie Ordinatio Sacerdotalis  ako nesúce znak “neomylnosti,” s tým, že Ján Pavol II. oficiálne “potvrdil a explicitne vyjadril, aby odstránil všetky pochybnosti, to, čo ordinárne a univerzálne Magistérium v priebehu dejín dlho považovalo za súčasť depozitu viery.”

Skupina zúčastnená na štvrtkovej’ceremónii odmietla vzniknutý trest exkomunikácie, pričom Meehan uviedol, že takýto trest by bol nespravodlivý.

Oficiálny opis ARCWP’ďalej dodáva, že skupina ako celok neuznáva trestný úrad ani funkcie Katolíckej cirkvi’

“Odmietame exkomunikáciu. Žiadny trest nás nemôže odlúčiť od Krista ani zrušiť náš krst. Žiadna cirkevná autorita nás nemôže oddeliť od Boha. Toto je naša cirkev a my ju neopúšťame. (Bez ohľadu na to, čo hovorí alebo robí Vatikán.)”