Untitled-35-810x500.png

Kanada sa stále viac približuje k eutanázii na požiadanie bez výnimiek

8
Kultúra smrti

Kanadskí aktivisti za samovraždu a obhajcovia eutanázie sľubovali verejnosti, že cesta k lekárskej pomoci pri umieraní bude úzka a bude mať vysoké zábradlie. Klamali. Je to štvorprúdová diaľnica a’nikto na nej nehlídkuje. 

Neprejde týždeň bez nejakého nového pochmúrneho vývoja a naša vláda odmieta počúvať tých, ktorí chrapľavo bijú na poplach. 

Asssociated Press 16. októbra informovala o otázkach, o ktorých poskytovatelia eutanázie diskutujú na svojich súkromných fórach. V jednom z príbehov sa písalo o bezdomovcovi, ktorého usmrtili smrtiacou injekciou: 

Jeden lekár napísal, že hoci jeho pacient mal vážne pľúcne ochorenie, jeho utrpenie bolo “spôsobené najmä tým, že je bezdomovec, má dlhy a nedokáže zniesť myšlienku na (dlhodobú) starostlivosť akéhokoľvek druhu.” Respondent sa pýtal, či je strach zo života v domove dôchodcov skutočne neznesiteľný. Iný uviedol, že perspektíva “pozerať sa na stenu alebo strop a čakať, kým ho nakŕmia … vymenia mu plienky” bola dostatočne bolestivá. Muž bol nakoniec eutanázovaný. Jeden z poskytovateľov uviedol, že akýkoľvek návrh, že by mali pacientom poskytnúť lepšie možnosti bývania predtým, ako ponúknu eutanáziu, “sa zdá byť jednoducho nereálny, a teda krutý,” uprostred národnej bytovej krízy.

ČÍTAJTE: Disability groups files legal challenge against Canada’s euthanasia regime 

Ďalšia sa venovala lekárovi, ktorý diskutoval o tom, či má niekto vďaka obezite nárok na asistovanú samovraždu: 

Jedna žena s ťažkou obezitou sa podľa lekára, ktorý posudzoval jej prípad, opísala ako “zbytočné telo, ktoré zaberá miesto” – stratila záujem o aktivity, stala sa spoločensky uzavretou a povedala, že nemá “žiadny zmysel”. Iný lekár zdôvodnil, že eutanázia bola opodstatnená, pretože obezita je “zdravotný stav, ktorý je skutočne ťažký a nenapraviteľný.”

A azda najchladnejším zo všetkých príbehov je prípad ženy, ktorá bola dôsledne tlačená do toho, aby prijala smrť: 

Keď sa zdravotnícky pracovník opýtal, či niekto eutanázoval pacientov pre slepotu, jeden poskytovateľ uviedol štyri takéto prípady. V jednom z nich povedal, že starší muž, ktorý videl “len tiene”, bol opatrovateľom svojej manželky”keď požiadal o eutanáziu; chcel, aby zomrela spolu s ním. Pár mal niekoľko stretnutí s posudzovateľom, kým manželka “nakoniec súhlasila” s usmrtením, uviedol poskytovateľ. Zomrela nečakane len niekoľko dní pred plánovanou eutanáziou.

Prečítajte si to pozorne: manželia mali niekoľko stretnutí s osobou, ktorá posudzovala ich nárok na eutanáziu, kým manželka “konečne súhlasila” – teda zlomila sa a súhlasila – s eutanáziou. Ďalší poskytovatelia uviedli príklady ľudí, ktorí boli eutanázovaní zo smútku. Každému, kto sa pozerá na to, čo sa deje v Kanade, by to malo byť jasné: Na tomto vlaku nie sú žiadne brzdy 

Je to stále horšie. Linda Maddafordová, novozvolená predsedníčka Ligy katolíckych žien v Regine, sa tento mesiac na zjazde Katolíckej zdravotnej asociácie Saskatchewanu podelí so skúsenosťami svojej rodiny’ 

Po smrti matky Maddafordovej’rodina presťahovala otca do opatrovateľského zariadenia v Saskatoone. “Hneď na druhý deň sme dostali blanketný e-mail s pozvaním prísť na prezentáciu v jedálni,” povedala . Téma? Prístup k eutanázii. Maddafordová dodala, že existuje “tlak zhora nadol. Že ak nechcete – ak nie ste  otvorení tejto myšlienke; mali by ste byť. Obávam sa o ľudí, ktorí pociťujú tlak: ‘No môj lekár mi to poradil.’ alebo ‘prišiel niekto s klipom a stále sa pýtal.’” 

ČÍTAŤ: Kanadčanka sa podelila o ‘otrasný’ príbeh centra starostlivosti, ktoré na jej otca tlačilo eutanáziu 

Ďalší príbeh, , o ktorom tento mesiac informoval Telegraph, sprostredkoval skúsenosti Kanaďanky, ktorá podstúpila život zachraňujúcu operáciu rakoviny… ktorej lekári ponúkli asistovanú samovraždu v čase, keď sa chystala vstúpiť na operačnú sálu na mastektómiu.  

Nijaký z týchto príbehov zrejme aktivistov za eutanáziu nezastaví. Namiesto toho neustále tlačia na ďalšie. 

Dňa 16. októbra Financial Post uverejnil úvodník Andrewa Romana s názvom: “Mali by ste mať možnosť rezervovať si službu MAID: Quebec sa chystá umožniť ľuďom vopred si objednať lekársku pomoc pri umieraní. Ottawa by sa’nemala pokúšať tomu zabrániť. Ľudia by mali mať toto právo.” Každý, kto sa ešte stále háda o “právach”, keď kanadskí lekári eutanazujú pacientov pre smútok, obezitu, bezdomovectvo, zdravotné postihnutie a množstvo iných stavov, by nemal byť braný vážne. Ale je tu’Roman, ktorý tvrdí, že ak to’nepovolíme, nebudú sa zabíjať všelijakí starší ľudia s demenciou: 

Ak kanadská’populácia bude naďalej starnúť, dopyt po MAiD – lekárskej pomoci pri umieraní – bude len narastať. Ale vzhľadom na to, že sa zvyšuje aj miera demencie, kognitívna schopnosť pacientov vyjadriť súhlas sa stáva prekážkou. výskyt demencie sa každých päť rokov medzi seniormi viac ako zdvojnásobí a stúpne z menej ako jedného percenta u ľudí vo veku 65 - 69 rokov na približne 25 percent u ľudí vo veku 85 rokov a viac.

A potom, odhaľujúc dych vyrážajúcu neznalosť toho, ako sa vyvinul kanadský režim eutanázie, Roman píše toto: 

Neexistuje žiadny dobrý dôvod, prečo by pri početných zárukách v ottawských’a quebeckých’zákonoch mali mať pacienti vylúčené podať predbežnú žiadosť skôr, ako ich stav spôsobí, že nebudú schopní dať súhlas; a žiadny dobrý dôvod, prečo by sa ich lekári mali stať zločincami za to, že rešpektujú svoje pacientske’riadne stanovené predbežné žiadosti.

Nie je dobrý dôvod prečo? Záruky? Čo je to za vtip. Na záver dodáva: 

MAiD je tiež regulovaná podľa provinčných zákonov a tými istými lekárskymi fakultami, ktoré regulujú interrupcie. Ottawa by mala zmeniť trestný zákonník tak, aby MAiD úplne vyňala a rovnako ako v prípade interrupcií nechala lekárov robiť svoju prácu v súlade s provinčnými predpismi a želaniami pacientov’.

A tu to máte: konečný cieľ aktivistov za eutanáziu. Eutanázia na požiadanie; lekári s licenciou na zabíjanie. Nemusíme sa pýtať, čo sa stane, ak ľudia ako Roman dosiahnu svoje. Už sa to deje.