TJ-Hoover-and-sister-810x500.jpg

Zotavený muž s "mŕtvym mozgom" tancujúci na svadbe sestry nám pripomína, že všetci darcovia orgánov žijú

0
Kultúra života

V roku 2021 údajne mozgovo mŕtvy muž Anthony Thomas “TJ” Hoover II otvoril oči a rozhliadol sa, keď ho prevážali na operačnú sálu, aby daroval svoje orgány. Nemocničný personál v nemocnici Baptist Health v Richmonde v štáte Kentucky ubezpečil jeho rodinu, že ide len o “reflexy.

Ale aj konzervátorka orgánov Natasha Millerová si myslela, že Hoover vyzerá ako živý. “Pohyboval sa - akoby sa mrvil. Akoby sa hýbal, mrskal sa na posteli,”povedala Millerová v rozhovore pre NPR. “A keď sme tam prišli, bolo vidieť, že mu tečú slzy. Našťastie, zákrok bol zrušený a Hoover sa zotavil a dokonca si mohol zatancovať na svadbe svojej sestry v lete tohto roku.

Minulý mesiac sa tento prípad dostal pred podvýbor americkej Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje organizácie na odber orgánov. Informátori tvrdili, že aj po tom, čo dvaja lekári odmietli Hooverovi odobrať orgány, spoločnosť Kentucky Organ Donor Affiliates nariadila svojim zamestnancom, aby našli iného lekára, ktorý by operáciu vykonal.

Pretože mozgová smrť je sociálny konštrukt a nie smrť samotná, môžem vám presne povedať, koľko “mozgovo mŕtvych” pacientov stále žije: všetci. Keď v roku 1968 ad hoc komisia na Harvard Medical School prvýkrát navrhla smrť mozgu, komisia uznala, že títo ľudia nie sú mŕtvi, ale skôr “zúfalo poškodení.” Mysleli si, že títo neurologicky poškodení ľudia sú záťažou pre seba aj pre ostatných a že spoločnosti by lepšie prospelo, keby sme ich nanovo definovali ako “mŕtvych.” Svoje zdôvodnenie opísali takto:

Naším hlavným cieľom je definovať nezvratnú kómu ako nové kritérium smrti. Definícia je potrebná z dvoch dôvodov: (1) Zlepšenia v resuscitačných a podporných opatreniach viedli k zvýšenému úsiliu o záchranu zúfalých ľudí. Niekedy má toto úsilie len čiastočný úspech, takže výsledkom je jedinec, ktorého srdce naďalej bije, ale mozog je nezvratne poškodený. Veľká záťaž je pre pacientov, ktorí trpia trvalou stratou intelektu, pre ich rodiny, pre nemocnice a pre tých, ktorí potrebujú nemocničné lôžka, ktoré sú už obsadené týmito pacientmi v kóme. (2) Zastarané kritériá definície smrti môžu viesť k sporom pri získavaní orgánov na transplantáciu.

Keďže ľudia s mozgovou smrťou nie sú mŕtvi, nie je prekvapujúce, že jediná multicentrická, prospektívna štúdia mozgovej smrti zistila, že väčšina mozgov od “mozgovo mŕtvych” ľudí nebola pri pitve vážne poškodená – a 10 z nich v skutočnosti vyzeralo normálne. Dr. Gaetano Molinari, jeden z hlavných výskumníkov štúdie’napísal:

[D]ovolí fatálna prognóza lekárovi konštatovať smrť? Je veľmi otázne, či také skratkovité eufemizmy ako “on’je prakticky mŕtvy,” … “nemôže’prežiť,” … “aj tak nemá šancu na uzdravenie,” budú niekedy právne alebo morálne prijateľné ako vyhlásenie, že nastala smrť.

História však ukazuje, že napriek pochybnostiam doktora Molinariho’sa “mozgová smrť,” prognóza možnej smrti, začala všeobecne akceptovať ako smrť ako taká. Mozgová smrť bola v roku 1981 zakotvená do amerického práva na základe zákona o jednotnom určení smrti. Prijatie tohto zákona umožnilo, aby boli neurologicky postihnutí ľudia nanovo definovaní ako “mŕtvi” a využívaní ako darcovia orgánov. Žiaľ, väčšina týchto ľudí sa podobne ako TJ Hoover nezobudí včas. Utrpia smrť v dôsledku odberu ich orgánov, čo je zákrok, ktorý sa často vykonáva bez použitia anestézie.

PREČÍTAJTE SI: Mladá žena vyhlásená za ‘mozgovo mŕtvu’ zomiera od hladu, zanedbania starostlivosti

Našťastie sa niektorým podarí vyhnúť tomu, aby sa stali darcami orgánov, a pokračujú v riadnej liečbe. V roku 1985 bola Jennifer Hamannová uvrhnutá do kómy po tom, čo jej bol predpísaný liek, ktorý nebol kompatibilný s jej liekmi na epilepsiu. Nemohla sa hýbať ani dať najavo, že je pri vedomí a pri vedomí, keď počula, ako lekári hovoria, že jej manžel sa správa “úplne nerozumne”, pretože nechce darovať jej orgány. Ďalej sa úplne zotavila a stala sa registrovanou zdravotnou sestrou.

Zack Dunlap bol v roku 2007 po nehode na štvorkolke vyhlásený za mŕtveho. Hoci jeho bratranec preukázal, že Zack reaguje na bolesť, nemocničný personál jeho rodine povedal, že ide len o “reflexy.”Ale keďže Zackove’reakcie boli čoraz živšie, personál si to viac všímal a odvolal tím na odber orgánov, ktorý práve pristával pomocou helikoptéry, aby Zackovi’odobral orgány. Dnes Zack vedie plne uzdravený život.

Colleen Burnsová bola v roku 2009 po predávkovaní drogami diagnostikovaná “mozgová smrť”, ale neboli’jej poskytnuté adekvátne testy a prebudila sa na operačnom stole len niekoľko minút pred operáciou na odber orgánov. Keďže rodina Burnsovcov odmietla podať žalobu, nemocnica dostala len facku: štátne ministerstvo zdravotníctva udelilo pokutu zdravotnému centru nemocnice St. Joseph’s Hospital v Syrakúzach v štáte New York len vo výške 6 000 USD.

V roku 2015 bol George Pickering III vyhlásený za mozgovo mŕtveho, ale jeho otec si myslel, že lekári postupujú príliš rýchlo. Ozbrojený a nebezpečný zadržiaval zásahovú jednotku tri hodiny, počas ktorých mu syn začal na povel stláčať ruku. “Bol porušený zákon, ale bol porušený zo správnych dôvodov. Ja’som tu teraz vďaka tomu,” povedal George III.

Trenton McKinley, 13-ročný chlapec, utrpel v roku 2018 zranenie hlavy, ale prebral sa po tom, ako jeho rodičia podpísali dokumenty o darovaní jeho orgánov. Jeho matka povedala pre CBS News, že podpísanie súhlasu s darcovstvom umožnilo lekárom pokračovať v liečbe Trentona’na jednotke intenzívnej starostlivosti, čo mu nakoniec poskytlo čas na prebudenie.

Lekári často hovoria, že podobné prípady nič nedokazujú a že sú zrejme výsledkom nesprávnej diagnózy a lekárskych chýb. Keďže sa však všetci títo ľudia mali stať darcami orgánov bez ohľadu na to, či bola ich diagnóza správna, pochybujem, že ich ospravedlnenie “omyl” poteší.

Naproti tomu Jahi McMath bol nesporne diagnostikovaný ako “mozgovo mŕtvy” správne. Traja rôzni lekári ju vyhlásili za mozgovo mŕtvu, neprešla tromi apnoickými testami a mala štyri ploché EEG, ako aj mozgový perfúzny sken, ktorý ukázal “žiadny prietok.” Ale pretože jej rodičia odmietli, aby sa stala darcom orgánov, a trvali na pokračovaní jej lekárskej starostlivosti, McMath sa zotavila do tej miery, že bola schopná plniť príkazy. Dvaja neurológovia neskôr dosvedčili, že už nebola v mozgovej smrti, ale v stave minimálneho vedomia. Jej prípad ukazuje, že ľudia, ktorí boli správne vyhlásení za mŕtvych, sa môžu zotaviť.

PREČÍTAJTE: Žena bez aktivity mozgových vĺn sa prebudila po tom, čo počula hlas svojej dcéry’

Mozgová smrť nie je smrť, pretože koncept mozgovej smrti neodráža realitu fenoménu smrti. Preto akékoľvek usmernenie pre jej diagnostiku nebude mať oporu vo vedeckých faktoch. Ľudia vyhlásení za mŕtvych mozgu sú neurologicky postihnutí, ale stále žijú. “Darovanie orgánov mŕtveho mozgu” je skrytou formou eutanázie.

Heidi Klessigová, MD, je anestéziologička na dôchodku a špecialistka na liečbu bolesti, ktorá píše a prednáša o etike odberu a transplantácie orgánov. Je autorkou knihy “The Brain Death Fallacy” a jej prácu možno nájsť na stránke respectforhumanlife.com.