fernandez--810x500.jpg

Kardinál Fernández hovorí "dnes" nie diakonkám, ale vyzýva na "postupné" kroky pre ženy v Cirkvi

11
Neutral

Po zdesení medzi členmi synody a tiež v ľavicovo orientovanej tlači kardinál Victor Manuel Fernández vyhlásil, že otázka ženského diakonátu nie je “v súčasnosti zrelá”, ale že Vatikán hľadá iné možnosti pre “ženské vedenie v Cirkvi.”

Okruhová búrka okolo otázky ženského diakonátu počas celého tohto zasadania synody o synodalite - napriek tomu, že oficiálne nie je súčasťou diskusií - dosiahla v piatok nové rozmery.

Členovia synody využili voľné popoludnie na stretnutie so študijnou skupinou 5, ktorá posudzuje otázku ženského diakonátu.

Stretnutie bolo vyžiadané po tom, čo kardinál začiatkom mesiaca informoval členov synody o tejto problematike s tým, že v súčasnosti nebude udelený súhlas s diakonátom žien, ale že “hĺbkové štúdium” bude pokračovať až do roku 2025. “Dikastérium usudzuje, že stále nie je priestor na pozitívne rozhodnutie Magistéria ohľadom prístupu žien k diakonátu, ktorý sa chápe ako stupeň sviatosti svätenia,” povedal Fernández, prefekt Dikastéria pre náuku viery (DDF), čím vylúčil diakonky, ale zároveň sa zdá, že tak urobí dočasne.

Čítajte: Plné spravodajstvo zo synody priamo z Ríma

Na zasadnutí sa zúčastnilo značné množstvo členov synody, ktorí očakávali, že sa stretnú s kardinálom Fernándezom ako vedúcim študijnej skupiny a prediskutujú svoje názory na túto problematiku.

Fernández sa však nedostavil, čo viedlo členov k tomu, že ho označili za “hanbu” a “katastrofu.”

Členovia tlače, dychtiaci po ženskom diakonáte, rýchlo kritizovali Fernándezovú, tak ako skutočne rýchlo kritizovali nepresné údaje o tom, kto tvorí personál študijnej skupiny 5.

Kritici, rozhnevaní piatkovou neúčasťou Fernándezovej, sa pýtali, či sa koncept synodality naozaj praktizuje.

Kardinál Fernández vysvetľuje

V snahe upokojiť vody vystúpil Fernández v pondelok ráno na zhromaždení a jeho komentáre boli neskôr poskytnuté tlači. Potvrdil to, čo už bolo známe, a to, že Mons. Armando Matteo – doktrinálny sekretár DDF – koordinuje študijnú skupinu a vysvetlil, že Matteova’neprítomnosť bola spôsobená lekárskym zákrokom.

Čítajte: Amazonský kardinál ‘kladie ruky’, aby udelil ‘ministérium’ ženám, ktoré idú na ‘sláviť sviatosť’

Fernández zopakoval svoje predchádzajúce vyjadrenia o ženskom diakonáte, opäť ich vylúčil a opäť sa zdá, že tak urobil dočasne:

Vieme, že Svätý Otec sa vyjadril, že v tejto chvíli otázka ženského diakonátu nie je zrelá a požiadal, aby sme sa touto možnosťou momentálne nezaoberali. Študijná komisia na túto tému dospela k čiastkovým záverom, ktoré zverejníme v pravej chvíli, ale musím povedať, že s nimi plne súhlasím. {Dodané zvýraznenie}

Prečo? Pretože uvažovať o diakonáte pre niektoré ženy nerieši problém miliónov žien v Cirkvi. Okrem toho sme ešte neurobili niektoré kroky, ktoré by sme namiesto toho mohli urobiť.

Fernándezová poukázala na odklon od prítomnosti žien vo svätení a namiesto toho sa priklonila k iným “službám”, ako je služba katechétky, ktorú pápež František zaviedol v Antiquum ministerium, ktorá stanovila formálne ustanovenie žien za katechétky, a prvé ustanovenie žien v úlohách v roku 2022.

Fernández tiež poukázal na Queridu Amazoniu  (QA), ktorá vzišla zo synody v Amazónii v roku 2019, a jej návrhy, aby ženy “viedli komunity a vykonávali rôzne funkcie,” najmä v neprítomnosti kňazov.

Takisto poznamenal, že len málo kňazov chcelo, aby boli ženy ustanovené za akolytky – čo František povolil v roku 2021 Spiritus Domini – a ďalej poukázal na nedostatok stálych diakonov.

“Týchto niekoľko príkladov nám ukazuje, že ponáhľanie sa so žiadosťou o vysvätenie diakoniek nie je dnes najdôležitejšou odpoveďou na podporu žien,” povedal Fernández.

Vatikán’plán postupuje ďalej

Aby študijná skupina’pokračovala v skúmaní, požiadal o svedectvá žien, “ktoré sú skutočne na čele svojho spoločenstva alebo zastávajú dôležité úlohy autority, nie preto, že im to vnútili spoločenstvá, alebo ako výsledok štúdia, ale preto, že túto autoritu získali pod vplyvom Ducha Svätého zoči-voči potrebe ľudí.”

Takisto vyzval, že napriek tomu, čo označil za súčasný nevhodný čas na schválenie diakoniek, bude Vatikán pokračovať v štúdiu tejto otázky opätovným zvolaním komisie, ktorá bola zriadená v roku 2020 na štúdium tejto otázky a ktorú vedie kardinál Guiseppe Petrocchi. Členovia synody sú vyzvaní, aby Petrocchimu poslali svoje návrhy.

“Som presvedčený, že môžeme postupovať krok za krokom a dosiahnuť veľmi hmatateľné výsledky, aby sa pochopilo, že v povahe žien nie je nič, čo by im bránilo zastávať veľmi dôležité úlohy vo vedení Cirkvi. To, čo skutočne pochádza od Ducha Svätého, sa nedá zastaviť,” uzavrela Fernándezová.

Komisia Petrocchi’2020 je druhou komisiou, ktorú František poveril. Prvou takouto komisiou bol 12-členný orgán na štúdium otázky “diakoniek” zvolaný v auguste 2016, ktorého súčasťou bola aj Phyllis Zaganová, popredná zástankyňa “vysväcovanie”žien do diakonátu, a bývalý prefekt CDF kardinál Luis Ladaria Ferrer ako jej predseda.

Postoj Fernándeza’proti diakonkám je v súlade s nemenným učením Cirkvi’a. Pápež Ján Pavol II. vo svojom apoštolskom liste z roku 1994 Ordinatio Sacerdotalis učil: “Vyhlasujem, že Cirkev nemá žiadnu právomoc udeľovať ženám kňazské svätenie a že tento úsudok majú s konečnou platnosťou zastávať všetci veriaci Cirkvi&nbsp.”

Kardinál Ladaria obhajoval text Jána Pavla’v roku 2018  ako nesúci znak “neomylnosti.”

Postoj Fernándeza’voči diakonkám však podľa všetkého mal výhradu: vylučuje ich, ale nie natrvalo. Opísať túto otázku ako “nezrelú” alebo “nie najdôležitejšiu odpoveď v súčasnosti na presadzovanie žien” nie je to isté ako otvorene zopakovať nemenné odsúdenie Cirkvi”v tejto téme.

Vzhľadom na to a na jeho presadzovanie nových foriem “služby” pre ženy sa zdá byť čoraz pravdepodobnejšie, že sa objaví snaha oddeliť diakonát od kňazstva, a tak ho otvoriť pre všetkých.

Skutočne to požadujú viacerí členovia synody, vrátane amerických kardinálov Blase Cupicha a Roberta McElroya. Začiatkom tohto roka McElroy tvrdil, že rozvod diakonátu a kňazstva “by mohol uľahčiť ženám diakonky.”

Plné spravodajstvo zo synody o synodalite nájdete na tento odkaz tu na LifeSiteNews, a na X účet vatikánskeho korešpondenta LifeSite’