Untitled-41-810x500.png

Arcibiskup Viganò podporuje Trumpa, katolíkom odkazuje, že zdržať sa "znamená spojiť sa s nepriateľom

8
Kultúra života

Arcibiskup Carlo Maria Viganò plne podporil Donalda Trumpa ako budúceho prezidenta USA a vyzval amerických katolíkov, aby 5. novembra volili Trumpa ako morálny imperatív.

V otvorenom liste adresovanom katolíkom v Amerike Viganò, bývalý apoštolský nuncius v Spojených štátoch, vyzval veriacich, aby volili Trumpa ako “jedinú možnú voľbu” na prezidenta, aby sa postavili proti “hlbokému štátu” a ochránili “budúce generácie, ” zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenia, že jedine Trump stojí v ceste “globalistickému prevratu.Arcibiskup naznačil, že “hlasovať za Kamalu Harrisovú, ” na druhej strane, “je morálne neprípustné a predstavuje veľmi ťažký hriech, ” a dodal, že zdržať sa hlasovania by nebolo “morálne možné, ” pretože “v tejto vojne vyhlásiť sa za neutrálneho znamená spojiť sa s nepriateľom.”

Viganò, ktorý dlhodobo podporuje Trumpovu”politickú kandidatúru, vo svojom utorkovom liste argumentoval, že hlasovať za Trumpa “znamená pevne sa dištancovať od protikatolíckej, protikresťanskej a protiľudskej vízie spoločnosti” a zároveň upozornil na “vážne problémy” s deklarovanými postojmi bývalého prezidenta”k potratom aj “asistovanej reprodukcii [IVF],” s ktorými podľa neho “katolík nemôže súhlasiť.”

Ale Trump vyhlásil, že by navrhol federálny zákaz interrupcií a nakázal poistenie oplodnenia in vitro (IVF), pričom obe tieto praktiky sú v rozpore s prirodzeným právom a výslovným učením Katolíckej cirkvi.

Viganò napísal, že Trump, ktorý podľa neho “platí životom za svoj boj proti hlbokému štátu” v narážke na nedávne pokusy o atentát, predstavuje “jedinú možnú voľbu proti globalistickému prevratu, ktorý sa prebudená ľavica chystá definitívne, nenapraviteľne a s nevyčísliteľnými škodami pre budúce generácie uskutočniť.”Prelát dodal, že ak majú katolíci pomôcť pri opätovnom dosadení Trumpa do Bieleho domu, musí sa to pre neho stať “predpokladom pre ráznejší záväzok obrany života od počatia po prirodzenú smrť, tradičnej rodiny, práva rodičov na výchovu svojich detí a obrany kresťanskej viery a kultúrnej identity národa.”

Naopak arcibiskup uviedol, že Kamala Harrisová, ktorej strana podporuje potraty počas všetkých deviatich mesiacov a agresívne presadzuje agendu LGBT, je “pekelné monštrum, ktoré poslúcha satana” a tvrdil, že prípadné Harrisovej prezidentstvo by nastolilo éru “otroctva”, ktorá by podporovala “všetko, čo je v priamom rozpore s vierou a morálkou Katolíckej cirkvi.” Opísal takýto scenár ako “najzúrivejšiu diktatúru, ” Viganò povedal, že Amerika by pod Harrisovou vládou trpela “morálnou, sociálnou a ekonomickou deštrukciou.”

Harris sa nedávno odmietol ukázať na výročnej večeri Al Smith Memorial, katolíckej akcii na získavanie finančných prostriedkov, na ktorej zvyčajne republikánski a demokratickí prezidentskí kandidáti odkladajú stranícku príslušnosť a zúčastňujú sa na charitatívnom podujatí. Kritici ostro odsúdili Harrisovú za neúčasť ako “protikatolícku” a kritizovali jej vopred nahratý prejav ako “zámerne” urážlivý.

Počas svojho prejavu na večeri Trump odsúdil Harrisovú’ ako “veľmi neúctivú” voči katolíkom a využil príležitosť, aby vyzval katolíkov, aby ho v tomto volebnom cykle volili. Trump tiež povedal Raymondovi Arroyovi pred podujatím, že má Katolícku cirkev “veľmi rád.”

V závere svojho utorkového listu Viganò zdôraznil, že “náš Pán sa musí vrátiť, aby kraľoval, a prvý spôsob, ako ho urobiť kraľujúcim, je poslúchať jeho svätý zákon a žiť v jeho milosti.”

“Nech Kristus kraľuje vo vašich srdciach, vo vašich rodinách, vo vašich komunitách a v celých Spojených štátoch amerických: to je jediná cesta k pokoju, harmónii a prosperite vášho národa,” dodal prelát.

Americký kardinál Raymond Burke sa tiež vyjadril k nadchádzajúcim voľbám a zverejnil radu veriacim, aby sa “modlili a postili” pred odovzdaním svojho hlasu.

Ponúkajúc rady o tom, “ako voliť s dobrým svedomím” 5. novembra tohto roku, Burke povedal, že – popri uprednostňovaní modlitby a pôstu, že Amerika “bude opäť slúžiť dobru všetkých svojich občanov” – katolíci by si mali “pozorne preštudovať program každého kandidáta”, aby zistili, či “obmedzí” zlo, “aj keď sa hlási k morálne neprijateľným programom a politikám.”

Ak Burke vyjadril ľútosť nad “zúfalou situáciou” v americkej politike kvôli tomu, že “program oboch hlavných politických strán” je “taký zásadne neprijateľný”, povedal, že katolíci by mali voliť tam, kde nájdu “aj ten najmenší lúč nádeje”, že ich hlas môže pozitívne ovplyvniť spoločné dobro.

“[Ak] existuje aj ten najmenší lúč nádeje na uskutočnenie nejakej zmeny s ohľadom na uskutočnenie ešte väčšej zmeny pre spoločné dobro, nie je správne, aby sme na tento lúč nádeje nereagovali,” napísal kardinál a zdôraznil, že zdržanie sa hlasovania je oprávnené len vtedy, ak žiadny z kandidátov neposkytuje ani lúč nádeje, že aspoň čiastočne poslúži spoločnému dobru, najmä v tom, čo sa týka ľudského života, manželstva a rodiny a praktizovania náboženstva.”

Na rozdiel od Viganaò Burke priamo nenaznačil, ktorého kandidáta by si mali katolícki voliči v deň volieb vybrať.

Poznámka redaktora’s: Nasledujúci text nie je podporou LifeSiteNews žiadnemu politickému kandidátovi na úrad.

Otvorený list americkým katolíkom

Veľký pochod mentálnej deštrukcie bude pokračovať. Všetko bude popreté. […]
Zapália sa ohne, ktoré budú svedčiť o tom, že dve a dve sú štyri.
Meče sa budú vyťahovať, aby dokázali, že listy sú v lete zelené."  

— G. K. Chesterton, Kacíri, 1905

 

Milí verní americkí katolíci,

prihováram sa k vám všetkým niekoľko dní pred prezidentskými voľbami, ktoré privolajú milióny amerických občanov k volebným urnám.

Vykonanie volebného práva je aj v podmienkach relatívnej normálnosti vašou morálnou povinnosťou, prostredníctvom ktorej v prvej osobe spolupracujete na výbere osoby, ktorá bude najbližšie štyri roky viesť národ.

Ale v tomto nadchádzajúcom volebnom kole – rovnako ako v roku 2020, a dokonca oveľa viac – nie ste jednoducho povolaní vybrať si medzi dvoma kandidátmi, ktorí zhodou okolností stoja na rôznych politických stranách, ale ktorým obom napriek tomu leží na srdci spoločné dobro v súlade s ústavou a zákonom. Nie; v týchto voľbách si musíte vybrať medzi dvoma radikálne protikladnými spôsobmi poňatia vlády vášho národa: ste povolaní vybrať si medzi demokraciou a diktatúrou, medzi slobodou a otroctvom.

Čítajte: Biskup Strickland: Katolíci sú povolaní voliť v súlade s ‘pravdou a hodnotami’ našej viery

Na jednej strane máme kandidáta Donalda J. Trumpa, ktorý napriek vážnym problémom vo svojich postojoch – najmä v otázke potratov a asistovanej reprodukcie – má za cieľ spoločné dobro a ochranu základných slobôd občanov. V Amerike Donalda Trumpa’môže každý katolík praktizovať svoju vieru a vychovávať v nej svoje deti bez zasahovania štátu.

Na druhej strane máme kandidáta a stranu, ktorá presadzuje všetko, čo je v priamom rozpore s vierou a morálkou Katolíckej cirkvi. V Amerike Kamaly Harrisovej’ sú katolíci – ale aj protestanti – považovaní za fundamentalistov, ktorých treba marginalizovať a eliminovať, a ich deti sú považované za majetok štátu, ktorý si prisvojuje právo viesť ich od útleho veku na scestie tela aj duše. Trumpova’Amerika sa môže stať opäť veľkou a prosperujúcou. Harris’Amerika je predurčená na inváziu a na morálnu, sociálnu a ekonomickú deštrukciu: na najkrutejšiu diktatúru.

Pozrite sa na svoju krajinu! Z vašich miest sa stali smetiská plné opustených ľudí a zločincov, drogových dílerov a narkomanov, prostitútok a lupičov. Vaše školy sú brlohy indoktrinácie a korupcie už od materskej školy. Na vašich súdoch sa oslobodzujú zločinci a väznia nevinní: stíhajú sa nové ideologické zločiny, zatiaľ čo nezákonnosť sa toleruje a podporuje. Vo vašich nemocniciach vládnu nadnárodné korporácie a vy ste ich pokusnými králikmi, ktorých treba vyhubiť alebo z nich urobiť chronicky chorých, aby ste boli ich večnými klientmi.

Farmári, rančeri a rybári sú prenasledovaní a nútení k bankrotu, zatiaľ čo pôdu zaberajú bezohľadné korporácie, ktoré ju menia na nekonečné fotovoltické systémy a veterné turbíny na napájanie svojich dátových centier a serverových fariem, kde zhromažďujú všetky vaše údaje, váš pohyb, vaše nákupy a vaše politické preferencie. Zašli až tak ďaleko, že manipulujú s klímou pomocou sofistikovaných geoinžinierskych operácií a ničivých podpaľačských akcií, aby sa podvod s globálnym otepľovaním stal dôveryhodným a aby sa presadil ekologický prechod, zvýšenie cien energie a elektrické autá a skútre. A to všetko sa deje na základe dôkazov, ktoré pozostávajú zo lží bez akýchkoľvek vedeckých dôkazov, ale ktoré sú šírené prostredníctvom servilnej spolupráce režimových médií, vždy pripravených označiť každého nesúhlasiaceho za konšpiračného teoretika.

Ale to, čo sa ešte včera odmietalo ako výsledok konšpiračných teórií, teraz priznáva aj samotná vláda. Berú vám slnečné svetlo; otravujú vás rozsievaním mrakov; zaplavujú vaše dediny a polia smrtiacimi hurikánmi; zabíjajú váš dobytok a vysušujú úrodu vyvolanými suchami a ničivými požiarmi. Ich cieľom je kontrolovať celý potravinový sektor a prinútiť vás jesť len to, čo vám poskytnú. K tomu vyzýva Agenda 2030 ktorá bola bez akéhokoľvek hlasovania nanútená Organizáciou Spojených národov a Svetovým hospodárskym fórom.

PREČÍTAJTE SI: Toto je NAJdôležitejšia otázka volieb 2024

V týchto štyroch katastrofálnych rokoch vlády Bidena-Harrisa sme mali v Bielom dome bábku a skorumpovanú a nekompetentnú viceprezidentku, ktorá nikdy neprestala klamať a zavádzať voličov o svojej minulosti a budúcnosti. Moc riadi zločinecký hlboký štát – ktorého mená a tváre už poznáme – ktorý je zodpovedný za zničenie vášho veľkého národa. A aby kríza nemala konca, neustále sa otvárajú nové vojnové scenáre v konfliktoch, ktoré v skutočnosti nikto nechce, okrem tých, ktorí z nich majú obrovské zisky, obetujú ľudské životy a ohrozujú medzinárodnú stabilitu.

Videli ste, čoho boli demokrati, teda prebudená krajná ľavica, schopní za štyri roky. Predstavte si, čoho budú schopní, ak namiesto Bidena’početných náhradníkov bude zvolený jeho viceprezident – v najškandalóznejšom a nepredstaviteľnom podvode – so svojou družinou ministrov LGBTQ+, prísne woke, zapredaný Číne alebo Svetovému ekonomickému fóru, sponzorovanému Georgeom Sorosom alebo Billom Gatesom, manipulovanému Barackom Obamom a Hillary Clintonovou. Vtedy, milí americkí katolíci, budete musieť ísť nielen na iné zhromaždenie – ako by si Kamala želala –, aby ste mohli povedať “Kristus je Pán”, pretože povedať to bude považované za nenávistný prejav a modliť sa pred potratovou klinikou za teroristický čin.

Nemyslite si, že ide o vzdialené hypotézy: kdekoľvek sa prebudená ľavica dostane k moci, nastolí tú najkrutejšiu, najprotiľudskejšiu a najpokresťanskejšiu diktatúru, akú kedy ľudstvo poznalo. A vieme, že vždy, keď sa ľavica dostala k moci, nikdy ju neopustila demokratickými prostriedkami.

Donald Trump a Kamala Harrisová: nehovoríme o dvoch víziách, ktoré sú trochu odlišné, ale stále sú súčasťou bežného politického zákulisia. Nie; hovoríme o dvoch diametrálne odlišných a nezlučiteľných svetoch, v ktorých Trump bojuje proti hlbokému štátu a je odhodlaný oslobodiť Ameriku z jeho mackovského zovretia, zatiaľ čo na opačnej strane máme skorumpovanú a vydieranú kandidátku, organickú súčasť hlbokého štátu, ktorá pôsobí ako bábka v rukách vojnových štváčov, ako sú Barack Obama a Hillary Clintonová, samozvaných “filantropov, ako sú zločinci George Soros a Klaus Schwab, alebo postáv ako Jeffrey Epstein a Sean Combs. Ich program je programom globálnej ľavice, Svetového ekonomického fóra, Rockefellerovej nadácie, Nadácie Billa & Melindy Gatesovej a napokon programom spoločností Vanguard, BlackRock a StateStreet. Ich program diktuje finančná oligarchia, ktorá ovláda ľudstvo na úkor ľudí: elita, ktorá pôsobí nielen v Spojených štátoch, ale aj v Kanade, Austrálii, Európe a všade tam, kde je politika rukojemníkom ich investičných fondov a ich pseudohumanitárnych organizácií zameraných na vyhladenie západnej civilizácie.

Za týmito ľuďmi – už by sme to mali vedieť – stoja ľudia oddaní zlu, ktorých spája satanská nenávisť voči nášmu Pánovi Ježišovi Kristovi a tým, ktorí v neho veria, predovšetkým voči katolíckym veriacim. Chceme, aby Kristus vládol, a s hrdosťou to hlásame: Kristus je kráľ! Oni chcú, aby vládol Antikrist, ktorého tyrania sa skladá z chaosu, vojny, chorôb, hladu a smrti. A čím viac mimoriadnych udalostí a kríz plánovaných a vytváraných globalistickou elitou pribúda, tým viac má táto elita zámienok na zavádzanie nových obmedzení, nových obmedzení základných práv a nových sociálnych kontrol.

Joe Biden, súčasný “prezident,” je služobníkom tejto rozvratnej elity a je široko vydierateľný pre škandály a zločiny, ktorých sa dopustil on osobne a tiež jeho rodina, počnúc synom Hunterom. Jeho “viceprezidentka ” Kamala Harrisová je rovnako podriadená tomu istému hlbokému štátu. A Demokratická strana, ku ktorej obaja patria, je výrazom ideológie woke, ktorá sužuje všetky strany globálnej ľavice.

Kandidát Donald J. Trump, hoci určite zastáva niektoré vážne kritické postoje, s ktorými katolík nemôže súhlasiť, predstavuje pre nás, drahí americkí veriaci, v tomto konkrétnom historickom okamihu, jedinú možnú voľbu, ako čeliť globalistickému prevratu, ktorý sa woke ľavica chystá definitívne, nenapraviteľne a s nevyčísliteľnými škodami pre budúce generácie uskutočniť.

Voliť Donalda Trumpa znamená rozhodne sa dištancovať od protikatolíckej, protikresťanskej a protiľudskej vízie spoločnosti. Znamená to zastaviť tých, ktorí chcú vytvoriť pekelnú dystópiu, ktorá je ešte horšia ako tá, ktorú ohlásil George Orwell. A znamená to tiež – nezabudnite – dať mu náš hlas dôvery, aby prezident Trump vedel, že masívne hlasovanie katolíkov a kresťanov, ktoré ho priviedlo späť do Bieleho domu, musí sa stať predpokladom pre ráznejší záväzok obrany života od počatia po prirodzenú smrť, tradičnej rodiny, práva rodičov na výchovu svojich detí a obrany kresťanskej viery a kultúrnej identity národa.

Pak opakujem: voľba je medzi konzervatívnym prezidentom, ktorý za svoj boj proti hlbokému štátu platí vlastným životom, a pekelným monštrom, ktoré poslúcha Satana. Pre katolíka nemôže byť pochýb: hlasovať za Kamalu Harrisovú je morálne neprípustné a predstavuje veľmi ťažký hriech. Rovnako nie je morálne možné zdržať sa hlasovania, pretože v tejto vojne vyhlásiť sa za neutrálneho znamená spojiť sa s nepriateľom.

ČÍTAJTE: Profesor Roberto de Mattei: Katolíci môžu voliť Trumpa ako menšie zlo

Ľudia na celom svete začínajú chápať hrozbu, ktorá sa vznáša nad nimi a nad budúcnosťou ich detí’a pochopili ste ju aj vy, Američania. Ale aj keď tentoraz bude pre hlboký štát ťažšie zopakovať podvod z roku 2020, nesmiete si myslieť, že sa tak ľahko zmieri s porážkou.

Pripravme sa preto na to, aby sme zabránili prípadným útokom a scenárom občianskej vojny, ktoré by sa dali využiť na zavedenie stanného práva a nových reštrikcií po pokusoch o atentát, pred ktorými prezident Trump prozreteľne unikol.

Nezabúdajme však, milí veriaci, že samotné ľudské sily sú voči tomuto pekelnému prejavu síl bezmocné. Hlásame, že Kristus je Kráľ – to znamená, že náš Pán sa musí vrátiť, aby kraľoval, a prvým spôsobom, ako ho urobiť kráľom, je poslúchať jeho svätý zákon a žiť v jeho milosti. Nechajte Krista kraľovať vo svojich srdciach, vo svojich rodinách, vo svojich komunitách a v celých Spojených štátoch amerických: to je jediná cesta k pokoju, harmónii a prosperite vášho národa.

Pomyslite, koľko je vás katolíkov v Spojených štátoch! Voľte bez váhania a modlite sa, aby náš Pán osvietil amerických občanov pri ich voľbe a doprial víťazstvo tým, ktorí aspoň nemajú problém s ohlasovaním, že Kristus je Pán.

Nech vás všetkých Boh požehná a nech vás ochraňuje Panna Guadalupská, tá, ktorá je patrónkou Spojených štátov a celej Ameriky, a svätý Michal Archanjel.

+ Carlo Maria Viganò, Arcibiskup,
bývalý apoštolský nuncius v Spojených štátoch amerických

22. októbra 2024