Untitled-42-810x500.png

Nemecký biskup hovorí, že ženy "kázajú" v jeho diecéze po tom, ako Vatikán zabrzdil diakonky

17
Kultúra smrti

Kým kardinál Victor Manuel Fernàndez v pondelok vyhlásil, že perspektíva ženského diakonátu v Katolíckej cirkvi nie je “zrelá”, nemecký biskup Franz-Josef Overbeck vyzval na “novú odpoveď”; pre úlohu žien v Cirkvi a dodal, že poveril ženy vo svojej diecéze, aby “kázali” a poskytovali “poradenstvo” veriacim ako spôsob riešenia boja za plnenie povinností kňazov.

V komentároch, ktoré odzneli po dopoludňajšom zasadaní Synody o synodalite 22. októbra vo Vatikáne, Overbeck novinárom povedal, že ženy prevzali vybrané úlohy kvôli nedostatku kňazov pôsobiacich v jeho nemeckej diecéze spolu s prítomnosťou “kňazov, ktorí nevedia hovoriť po nemecky, pretože pochádzajú z iných krajín a kultúr.”

Overbeck, ktorý vedie diecézu Essen a je hlavným zástancom kontroverznej nemeckej”synodálnej cesty, zdôraznil, že kultúrne zmeny v jeho rodnej krajine - kde “polovica [obyvateľov] je bez viery, bez náboženstva a tiež bez predstavy o tom, kto je Boh” - vyvolali potrebu “novej odpovede na otázku úlohy žien v Cirkvi.”

Takisto tvrdil, že “po 2000 rokoch … musíme dať novú odpoveď týkajúcu sa úlohy žien v Cirkvi,” a dodal, že “doteraz sme nenašli odpoveď na nedostatok kňazov, a ak to nezmeníme, nebudeme mať viac kňazov v našich farnostiach, a to sa stane relatívne skoro.”

V roku 2023 odhlasovali nemeckí’katolícki biskupi v rámci celoštátnej “Synodale Weg” vyzvali k zavedeniu ženského diakonátu a k výskumu možnosti ženských kňazov a biskupov v širšej katolíckej cirkvi. V následnom dokumente sa uvádza, že nemeckí biskupi “sa v Ríme zasadzujú za prijatie žien do sviatostného diakonátu pre všetky tie partikulárne cirkvi, ktoré si to želajú na základe svojej pastoračnej situácie.”

Výzva vychádzala z roku 2022 “základný text,”opäť schválený členmi Synodálnej cesty, ktorý vyzýval k vysviacke žien v rámci Nemecka.

Overbeck sám presadil túto agendu, pričom v priebehu dvoch rokov poveril približne 30 žien ako “pastoračných pracovníkov” pre udeľovanie krstu v rámci svojich farností, pričom biskup ako dôvod uvedenia žien do tejto úlohy uviedol nedostatok kňazov.

V homílii prednesenej pri ustanovení skupiny 13 žien za účelom udeľovania sviatosti krstu v roku 2022 Overbeck povedal, že vzhľadom na “krízovú dobu” dúfa, že vytvorenie ženských “mimoriadnych služobníc krstu” bude “ďalším krokom v rozvoji teológie svätenia.”

Ale Fernàndez’s pondelňajšie vyhlásenie akoby zabrzdilo akýkoľvek vývoj vysviacky diakonátu pre ženy, ak nie úplne vylúčilo túto možnosť, pričom prefekt Dikastéria pre náuku viery vyhlásil, že pápež František “vyjadril, že v tejto chvíli otázka ženského diakonátu nie je zrelá a požiadal, aby sme sa touto možnosťou momentálne nezaoberali.”

“[Diakonát] pre niektoré ženy nerieši problém miliónov žien Cirkvi,” uviedol Fernández, ktorý vedie vatikánsku študijnú skupinu o možnosti ženského diakonátu.

Kardinál síce poprel bezprostredné kroky smerom k ženskému diakonátu, ale poznamenal, že pápež František vytvoril v roku 2021 “novú službu katechétky” sčasti preto, aby umožnil “ženám v neprítomnosti kňazov” “viesť spoločenstvá a vykonávať rôzne funkcie”, ale že “len veľmi málo” biskupských konferencií to realizovalo.

Ženy katechétky, ktoré preberajú takéto úlohy, sa považujú za “možné,” Fernández dodal, “pretože pápež vo svojich dokumentoch vysvetlil, že kňazská moc, spojená so sviatosťami, sa nemusí nevyhnutne vyjadrovať ako moc alebo autorita a že existujú formy autority, ktoré si nevyžadujú svätenie.”

Toto spolu s “službou akolytiek pre ženy … nám ukazuje, že ponáhľanie sa so žiadosťou o diakonské svätenie nie je dnes najdôležitejšou odpoveďou na podporu žien,” uviedla hlava doktríny.

V súvislosti s vyhlásením Fernándeza’sa Overbecka opýtali, v akých prípadoch si predstavuje, že by ženy mohli kázať v rámci jeho diecézy, keďže to predstavuje súčasť vysvätenej diakonskej služby.

“To závisí od toho, čo myslíte pod pojmom kázanie a jeho kvality,” uviedol Overbeck. “V mojej diecéze máme”veľmi málo kňazov a sú niektoré bohoslužby, v ktorých jediné vedenie poskytujú ženy. A tiež kážu, napríklad keď sú bohoslužby s deťmi; tie vedú ženy.”

Prelát neskôr vyjadril poľutovanie nad “ďalšou ťažkosťou” pri plnení kňazských povinností v rámci svojej diecézy, a to, že “niekedy sú kňazi, ktorí nevedia hovoriť po nemecky, pretože pochádzajú z iných krajín a kultúr … v takom prípade kážu ženy, pretože to inak nejde.”

“Takže to závisí od situácie, naozaj,”uzavrel biskup.

Vzhľadom na jeho pôvod a osobnú podporu diakoniek, Overbeck”svojimi poznámkami poukázal na silný tlak niektorých členov Cirkvi, ktorí chcú otvoriť dvere pre svätenie žien”v rozpore s učením Cirkvi. Urobené len niekoľko hodín po tom, čo sa Fernándezová pokúsila pozastaviť takéto aktivity aktivistov’, Overbeckove’poznámky zdôrazňujú, že diskusia bude v blízkej budúcnosti pokračovať bez prerušenia.