GettyImages-1955991457-e1713437740887-810x500.jpg

Bidenova administratíva čelí žalobe kvôli novému pravidlu, ktoré sťažuje vyšetrovanie porušovania zákazu interrupcií

10
Kultúra života

Alliance Defending Freedom (ADF) podala tento týždeň federálnu žalobu proti predpisu Bidenovej administratívy, ktorého cieľom je sťaženie prístupu orgánov činných v trestnom konaní k lekárskym údajom potrebným na presadzovanie zákazu interrupcií v jednotlivých štátoch, pričom sa konkrétne zameriava na spoluprácu medzi vyšetrovateľmi a zdravotníckymi pracovníkmi naprieč štátnymi hranicami.

Tvrdí, že zrušenie rozsudku Najvyššieho súdu USA z roku 2022 vo veci Roe v. Wade’“právo” na interrupciu “zvyšuje pravdepodobnosť, že PHI (osobné zdravotné informácie) jednotlivca’môžu byť zverejnené spôsobom, ktorý spôsobí poškodenie záujmov, ktoré sa HIPAA snaží chrániť,” nové pravidlo “zakazuje regulovanému subjektu používať alebo zverejňovať jednotlivca”;na účely vedenia trestného, občianskeho alebo správneho vyšetrovania alebo vyvodenia trestnej, občianskej alebo správnej zodpovednosti” týkajúcej sa takzvanej “reprodukčnej zdravotnej starostlivosti”, ktorá je v danom štáte legálna alebo chránená federálnym zákonom.

Kritici varovali, že zmena pravidiel výrazne sťaží štátnym orgánom vyšetrovanie potratárov, ktorí porušujú ich pro-life zákony, čím sa podkopáva rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré demokrati sľúbili obísť všetkými prostriedkami – alebo, ako to urobila Bidenova administratíva povedal, “celovládne” úsilie o zachovanie “prístupu k potratom.”

V pondelok ADF oznámila svoju žalobu, ktorou napadla toto pravidlo z dôvodu, že prekračuje zákonné právomoci federálnej vlády’podľa HIPAA a obmedzuje možnosti lekárov aj orgánov činných v trestnom konaní chrániť pacientov. Zastupujú Dr. Carmen Purlovú, rodinnú lekárku, ktorá vedie kliniku v Texase a chce si zachovať možnosť nahlasovať podozrenia zo zneužívania matiek aj detí, ktoré k nej prichádzajú.

“Lekári a štáty by mali mať možnosť chrániť pacientov pred zneužívaním,”povedala hlavná právna zástupkyňa ADF Julie Marie Blakeová. “Bidenova-Harrisova administratíva”nezákonným pravidlom vyzbrojuje zákony o ochrane súkromia, ktoré nemajú nič spoločné s potratmi alebo rodovou identitou. Pravidlo podkopáva štátne zákony, ktoré chránia matky a nenarodené deti pred škodami spôsobenými potratmi a zraniteľné deti pred nebezpečnými a sterilizujúcimi zákrokmi, ako sú blokátory puberty, hormóny prekrývajúce pohlavie a operácie, ktoré menia život. Najvyšší súd USA’rozhodnutím v prípade Dobbs rezolútne potvrdil, že štáty — nie nevolení byrokrati — by mali určovať potratovú politiku a slobodne chrániť nenarodený život.”

Zákony na ochranu života podstatne znížilipočet chirurgických potratov za dva roky, odkedy bola Roe zrušená, ale Biely dom a potratová lobby horúčkovito pracujú na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušili prostredníctvom rôznych stratégií. Medzi ne patrí distribúcia potratových tabletiek cez štátne hranice, právna ochrana a finančná podpora medzištátnych potratových ciest, umiestňovanie potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré zdieľajú pro-life a pro-abortion štáty,, ktoré robia z liberálnych štátov útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, a zakotvenie potratových “práv” v štátnych ústavách.